print |6.126x gelezen

Belg kent te weinig over diabetes

Volgens een groot publieksonderzoek schat 60% van de Belgen het risico om diabetes te krijgen in als onbestaand of klein. Dit terwijl 40% van hen vandaag al een verhoogd risico heeft. Slechts 1 Belg op 2 weet juist wat diabetes is. Dat ongezond eten en onvoldoende beweging het risico op diabetes type 2 sterk verhogen, weet slechts de helft van de Belgen.

Diabetes werd eind 2006 door de Verenigde Naties uitgeroepen tot wereldwijde epidemie. Vandaag heeft 1 op 20 Belgen diabetes, tegen 2020 zal dit cijfer naar verwachting stijgen tot 1 op 10. Diabetes is in het Westen vooral een welvaartsaandoening die veroorzaakt wordt door een ongezonde levensstijl en overgewicht.
Type 2 diabetes is een sluimerende aandoening: zolang er geen duidelijke verwikkelingen optreden, wordt diabetes vaak geminimaliseerd tot “een beetje suiker”. Dit maakt dat de ziekte gedurende jaren niet of niet goed wordt behandeld en de verwikkelingen alleen maar ernstiger worden. Dit terwijl een goede levenshygiëne het risico op type 2 diabetes
drastisch kan verminderen.

verschenen op : 22-04-2008

 

Meer over:   diabetes    

Vind je deze informatie nuttig? Deel deze dan nu:
print |6.126x gelezen

Reageer op dit artikel

email:
naam:
verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
onderwerp:
bericht: tekens over.
terug naar begin artikel »
pub
pub
pub