print 6 reacties |288.571x gelezen

Hoe kies je de juiste fietsmaat?

De lichaamsbouw van de fietser bepaalt wat voor hem of haar de juiste fietsmaat is. Tegenwoordig bestaan er computerprogramma’s om de exacte fietsmaat te berekenen in functie van bepaalde lichaamsmaten.
Bij het bepalen van de juiste fietspositie speelt de framehoogte een belangrijke rol. Een verkeerde framemaat kan er toe leiden dat de fiets niet meer correct afgesteld kan worden. Bijvoorbeeld kan een te klein frame tot gevolg hebben dat het hoogteverschil tussen zadel en stuur te groot wordt omdat de hoogte-instelling van de stuurpen beperkt is. Een te groot frame kan een te lange bovenbuis hebben waardoor de afstand zadel/stuur niet goed is te instellen. Kortom, een juiste framehoogte is een eerste stap naar een optimale fietshouding.
Een belangrijke lichaamsmaat daarbij is de zogenaamde 'tussenbeenlengte' of ‘binnenbeenlengte’: meet de binnenzijde van je been vanaf de voet tot kruishoogte (opgemeten blootvoets en met de hielen 15-20 cm uit elkaar).
U vindt de fietsmaat (framehoogte) voor een gewone fiets en een racefiets door de tussenbeenlengte te vermenigvuldigen met 0,66 . Zo bekomt u een getal dat u naar onder dient af te ronden. Renners en competitiesporters gebruiken daarom eerder de factor 0,65.

Binnenbeenlengte --> Advies framemaat
+/- 66 cm --> 43 cm
+/- 74 cm --> 48 cm
+/- 77 cm --> 50 cm
+/- 78 cm --> 51 cm
+/- 80 cm --> 52 cm
+/- 83 cm --> 54 cm
+/- 85 cm --> 55 cm
+/- 86 cm --> 56 cm
+/- 89 cm --> 58 cm
+/- 91 cm --> 61 cm

De framemaat (hoogte) is eigenlijk de lengte van de zitbuis in het frame. Ze wordt gemeten van op het bracket of het hart van de trapas (dat is de plaats waar zadelbuis en schuine buis onderaan samen komen), tot de bovenkant van de zadelbuis (de plaats waar de zadelpen uit de zadelbuis komt).

Damesfietsen zijn meestal verkrijgbaar vanaf maat 51 oplopend tot maat 61. Herenfietsen variëren van framemaat 54 tot 66. Tegenwoordig worden bij moderne sportfietsen ook gewerkt met met maten als S, M, L en XL. Het aantal fietsmaten is dan beperkt, maar stuur en zadel kunnen ruimer worden ingesteld, waardoor toch een goede zitpositie te vinden is.
Kies een framemaat die zo dicht mogelijk bij de berekende waarde uitkomt. Bij twijfels over de framemaat kies dan altijd voor de kleinere maat. Bij een te groot frame kan het stuur te veraf staan. En bij een te klein frame is het zadel soms niet hoog genoeg af te stellen.
Als je de berekeningen juist hebt uitgevoerd is bij het fietsen je been licht gebogen bij maximale strekking. Als je met de voeten op de grond gaat staan, met de fiets tussen de benen, moet er minstens 2 cm overblijven tussen de bovenhuis en het kruis van de fietser.

De maat van het frame van een mountainbike kan niet op dezelfde manier als een race- of sportframe worden gemeten. Hier hebben we te maken met een andere frame-vorm: de bovenhuis loopt vaak schuin af, de zitbuis is korter en de zadelpen heel wat langer.
In dit geval wordt eerst de zadelhoogte bepaald (zie hierna) en vervolgens kijkt men of de zadelpen van de gewenste fiets niet te ver uit het frame komt.
De zadelpen moet steeds enkele centimeters diep in het frame steken. Meestal staat er een maximum-streepje op. Een te lang uitstekende pen plooit of breekt heel makkelijk!
Gemakshalve zegt men wel eens dat de maat van een mountainbikeframe zo'n 10 cm kleiner is dan die van een koersfietsframe van dezelfde grootte.

Van de overige fietsmaten is vooral de wielbasis (de lengte tussen de wielassen) belangrijk. Sportieve fietsen zijn meestal iets korter en hebben een steile zit- en stuurbuis. Hierdoor zijn ze nauwkeuriger te sturen, maar ook 'harder' en 'nerveuzer'. Klassieke fietsen voor normaal gebruik zijn meestal iets langer, hebben een grotere 'naloop' (betere stuurstabiliteit) en een grotere 'doorhang': ze lopen dan lichter. Ook een lage instap kan een belangrijk comfortelement zijn.
Als je bijzondere lichaamsverhoudingen hebt (b.v. lange benen en erg korte armen of andersom), kan het nodig zijn om een kortere of langere stuurpen te monteren.

verschenen op : 01-04-2008   |  bijgewerkt op : 18-12-2013

 

Meer over:   fitness     fietsen     sporter     ergonomie    

Vind je deze informatie nuttig? Deel deze dan nu:
print 6 reacties |288.571x gelezen

Reacties

Hoe kies je de juiste fietsmaat?

door anoniem , 22 augustus 2014 om 16:12

op volgende site www.ergonomiesite.be/antropometrie/fiets_op_maat.htm vind je een meer gedetailleerde berekening en een duidelijke tekening. ...

lees verder »

Hoe kies je de juiste fietsmaat?

door jim desmet , 12 juli 2013 om 14:50

Ikheb een tussenbeenhoogte van 76 cm, welke fietsmaat moet ik dan nemen bij de aankoop van een mountebike en voor een koersfiets? vr gr jim ...

lees verder »

tekening bij artikel over framemaat fiets

door Ben , 10 juni 2013 om 23:27

Hallo, Hoe het dan wel berekend? Ik heb namelijk een binnenbeenlengte van 84cm en een lengte van 182cm? Gr ...

lees verder »

tekening bij artikel over framemaat fiets

door Frank Vanhyfte , 06 mei 2013 om 10:43

Beste allemaal goede info in dit artikel, maar de illustratie klopt niet. Contacteer mij gerust voor meer info. Frank Vanhyfte Leerkracht Fietsherstelle ...

lees verder »

Hoe kies je de juiste fietsmaat?

door anoniem , 28 februari 2013 om 20:28

ik heb dit bekeken maar het klopt niet ik heb 67 cm dus ik heb eigenlijk 43 cm maar dat heb ik niet gedaan dat was veel te klein dus kijk niet naar deze maten ...

lees verder »

Hoe kies je de juiste fietsmaat?

door ronny philips , 13 januari 2013 om 22:06

mijn tussen been lengte is 95cm .ik zoek een mounten bike en ben 2m02 en 100 kilo wat voor fietsmaat moet ik zoeken!!! ...

lees verder »

Reageer op dit artikel

email:
naam:
verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
onderwerp:
bericht: tekens over.
terug naar begin artikel »
pub
pub
pub