Over slaapproblemen: Beter slapen

Laatst bijgewerkt: March 2003 | 2 reacties
Boek-Beter slapen.gif

boeken/interviews Bij Lannoo verscheen in de reeks ‘Genees jezelf !’ de gids ‘Beter slapen doe je zélf !’. Opzet van de reeks is een aantal praktische boekjes aan te bieden waarin op een eenvoudige manier wordt uitgelegd wat we zelf kunnen doen bij bepaalde gezondheidsproblemen. De auteur van de gids, Dr. Jean-Luc Mommaerts, publiceerde in de reeks reeds een aantal andere boeken waarin de kracht van ‘autosuggestie’ een centrale rol speelt. Het blijkt een heel ‘leerproces’ te zijn waarbij heuse hulpmiddelen als een cd-rom horen. Aangezien we het zelf niet testten, laten we even in het midden wat de verdiensten zijn van deze methode. Los daarvan kan je ‘Beter slapen doe je zélf !’ gerust op zich bekijken. Het is een duidelijke gids waarin een aantal oorzaken van slecht slapen van naderbij worden bekeken en waarin mogelijke oplossingen worden aangereikt. Ondanks de vele mooie woorden over onthaasting en relaxing, blijken vele mensen immers nog steeds te kampen met een slechte nachtrust.
Mommaerts gaat uit van de idee dat het vermogen om goed te slapen bij iedereen aanwezig is. Alleen zijn we het soms kwijtgeraakt. Natuurlijk, zo stelt hij, moeten eerst alle medische oorzaken uitgesloten worden. Wie lijdt aan slapeloosheid, consulteert daarom best eerst een arts. Als er geen lichamelijke oorzaak wordt gevonden, kan de slaper zélf proberen (eventueel met hulp van de arts) zijn eigen slaapritme weer op te bouwen. Mommaerts kant zich daarbij niet radicaal tegen elke vorm van medicatie : kortstondig gebruik van slaapmiddelen kunnen soms een tijdelijke slapeloosheid rechttrekken. Maar, zo stelt hij, op langdurige basis zijn slaapmiddelen altijd uit den boze. Een stelling die we enkel maar kunnen toejuichen.
Het boek is onderverdeeld in korte, praktische hoofdstukken. Sommige boodschappen zijn een beetje summier of ‘sloganesk’, maar je vindt ook een hoop handige tips en oefeningen. Vertrouwen is daarbij een belangrijk vertrekpunt. Als het je niet dadelijk lukt beter te slapen, moet je niet wanhopen maar ervan uitgaan dat een diepe, ontspannende rust vaak even verkwikkend is als de eigenlijke slaap. Een hoopvolle boodschap waar we wel van houden.

Beter slapen doe je zélf !, Dr. Mommaerts, Lannoo 2001, ISBN 90 209 4314 6


verschenen op : 24/05/2001 , bijgewerkt op 11/03/2003

2 reacties

Slaapproblemen

door anoniem, 20 January 2011 om 18:01

Op www.justsleep.be vind je heel wat producten om je van je slaapproblemen af te helpen.

goede aanpak maar overweeg ook een slaapcursus

door Somnio slaapcoach, 17 January 2011 om 15:05

Dit is inderdaad een goede manier om van je slapeloosheid af te komen. Helaas werkt een zelfhulp aanpak niet voor iedereen. Veel mensen vinden het fijner om adviezen te krijgen die op hun eigen situatie zijn toegespitst. Vaak kan je adviezen ook gemakkelijker in de praktijk om te zetten als je begeleid wordt door een deskundige die week voor week met je meedenkt, je feedback en persoonlijke tips geeft, je vragen beantwoordt en je motiveert. Als dit boek niet voor je werkt of je al vooraf denkt dat je er in je eentje met een boek niet uitkomt, kijk dan eens naar de online slaapcursus van Somnio op www.somnio.eu.

bekijk alle 2 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub