Geen hoestwerende middelen voor kleine kinderen

Laatst bijgewerkt: December 2011
kind-siroop-150.jpg

nieuws De Anerikaanse Food and Drug Administration raadt gebruik af van vele geneesmiddelen tegen hoest en banale verkoudheid bij kinderen jonger dan 2 jaar. Het gaat om preparaten op basis van antitussiva, antihistaminica, vasoconstrictoren en expectorantia (al dan niet in een combinatiepreparaat), die vaak vrij te verkrijgen zijn. Volgens de FDA bestaat er geen enkel bewijs dat deze geneesmiddelen enig nut hebben, maar dat er, hoewel zeldzaam, ernstige ongewenste effecten (bv. hartritmestoornissen, convulsies, bewustzijnsstoornissen) kunnen optreden, zelfs met fatale afloop (vaak ten gevolge van onopzettelijke overdosering).

Ook in België raadt het Belgisch Centrum voor Pharmacotherapeutische Informatie het gebruik van deze middelen bij kleine kinderen af. Bij een kind met hoest komt het er in de eerste plaats op aan er voor te zorgen dat het kind goed eet en voldoende drinkt, en alert te zijn voor tekenen van een ernstige aandoening zoals pneumonie.
De FDA zal binnenkort ook nieuwe aanbevelingen publiceren over het gebruik van deze middelen bij oudere kinderen (2 tot 11 jaar). In afwachting benadrukt de FDA dat ouders duidelijk moeten begrijpen dat dergelijke middelen enkel de symptomen behandelen, en het verloop van de aandoening niet beïnvloeden. Daarenboven is het belangrijk na te gaan wat de samenstelling is van het preparaat om te voorkomen dat bij toediening van twee of meer preparaten hetzelfde actieve bestanddeel meerdere keren wordt toegediend. Ook dient steeds gebruik gemaakt te worden van de bijgeleverde maat (lepeltje, pipet…).
Volgens een recente Amerikaanse studie (Pediatrics, 28 januari 2008) moeten jaarlijks ruim 7000 kinderen onder de leeftijd van 12 jaar met spoed opgenomen worden in het ziekenhuis na het gebruik van dergelijke geneesmiddelen. Twee derde van de kinderen waren tussen 2 en 5 jaar oud.

zie ook artikel : Hoest en hoestsiropen


verschenen op : 14/02/2008 , bijgewerkt op 22/12/2011

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub