Vermageringspil verhoogt risico op angst en depressie

nieuws De nieuwe vermageringspil rimonabant (merknaam Acomplia®) verhoogt het risico op een ernstige depressie of een angststoornis, aldus een Deens onderzoek (The Lancet 17 november).
In juni weigerde de Amerikaanse Food and Drug Administration het geneesmiddel niet toe te laten omwille van bezorgdheid over een mogelijk risico op zelfmoord. Eerder al weigerde de FDA rimonabant goed te keuren als rookstopmiddel. Rimonabant werd in april 2006 door het Europese Geneesmiddelenagentschap (European Medicines Agency of EMEA ) aanvaard voor de behandeling van obesitas ( Body Mass Index of BMI = 30 kg/m 2 ) en van overgewicht met een BMI > 27 kg/m 2 , in aanwezigheid van risicofactoren zoals type 2-diabetes of hyperlipidemie. Een behandeling met rimonabant dient, volgens de registratievoorwaarden, gecombineerd te worden met dieet en fysieke inspanning. Rimonabant is in België nog niet op de markt.
Het Deense onderzoek analyseerde gegevens van ruim 4000 patiënten die 20 mg rimonabant per dag namen. De patiënten verloren weliswaar gewicht (gemiddeld 7,5 kg per jaar) in vergelijking met diegenen die een niet-werkzaam placebo kregen. Maar de kans op nevenreacties lag 40% hoger dan in de placebogroep. In de rimonabantgroep werden 2,5 keer meer problemen van depressie en 3 keer meer angstproblemen vastgesteld dan in de placebogroep.

De onderzoekers raden het gebruik van rimonabant dan ook af bij mensen met psychiatrische problemen of neiging tot depressie en adviseren om patiënten die het geneesmiddel nemen zeer goed op te volgen.
In eerdere studies waarbij Acomplia vergeleken werd met een placebo (nep-pil), moest een aantal patiënten stoppen met het gebruik van Acomplia vanwege de bijwerkingen. De meest voorkomende van deze bijwerkingen waren: misselijkheid, veranderingen in de gemoedstoestand en symptomen van depressie, depressieve stoornissen, angst en duizeligheid. Depressieve stoornissen werden gemeld bij ongeveer 1 op de 30 patiënten (3,2%) die Acomplia gebruikten. De stoornissen waren meestal van lichte of matige aard en alle patiënten herstelden nadat zij een geschikte behandeling hadden ontvangen of nadat zij gestopt waren met het gebruik van Acomplia.
In een anderee studie (British Medical Journal, 16 november) waarbij rimonabant werd vergeleken met twee andere vermageringspillen (orlistat of Xenical® en sibutramine of Reductil®), bleken deze geneesmiddelen slechts een beperkt effect te hebben op het lichaamsgewicht (gemiddeld 3-5 kg gewichtsverlies, of 5% van het lichaamsgewicht van de proefpersonen, na 1 tot 4 jaar). Tussen 30 en 40% van de deelnemers aan de studies moesten vroegtijdig stoppen vanwege de bijwerkingen. Bij Acomplia ontwikkelden 3% van de deelnemers een psychiatrisch probleem zoals angst of depressie.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram