print |9.538x gelezen

Kerstboom: oorzaak van schimmels in huis?

Volgens een Amerikaanse studie die werd voorgesteld op het recente jaarcongres van de American College of Allergy, Asthma & Immunology in Dallas, zouden levende kerstbomen een risico betekenen op schimmel in huis. De onderzoekers registreerden de schimmelgehaltes in een woning met een kerstboom over een periode van twee weken. De boom stond 3 m van een verwarmingstoestel, en de binnentemperatuur bedroeg constant 18,3 tot 20°C.
Gedurende de eerste drie dagen werden 800 schimmelsporen per kubieke meter lucht gemeten. Na drie dagen begon de concentratie te stijgen tot een maximum van 5.000 sporen op dag 14 als de boom werd verwijderd.
Volgens de onderzoekers bedraagt de normale schimmelconcentratie in een gezonde woning tussen 500 en 700 sporen per kubieke meter.
De onderzoekers raden mensen met allergie in het algemeen, en allergie voor schimmels in het bijzonder, daarom aan om geen levende kerstboom in huis te halen, of hoogstens voor enkele dagen.
De prevalentie van de schimmelallergie wordt geschat op 20 à 30% van de atopische gevallen, hetgeen overeenkomt met ongeveer 6% van de totale bevolking. De blootstelling van jonge kinderen aan schimmels heeft een « stimulerend » effect op het later ontwikkelen van allergieën.
Overigens zouden ook kunstbomen allergieproblemen kunnen opleveren omdat het echte stofnesten zijn. Het best is om ze voor gebruik eens flink uit te schudden in de buitenlucht. Ook bij een echte kersboom zou dat kunnen helpen om het aantal schimmelsporen te verminderen.

verschenen op : 22-12-2007

 

Meer over:   allergie     cosmetica     huid en haarverzorging     dagelijks leven    

Vind je deze informatie nuttig? Deel deze dan nu:
print |9.538x gelezen

Reageer op dit artikel

email:
naam:
verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
onderwerp:
bericht: tekens over.
terug naar begin artikel »
pub
pub
pub