Belgische scholen ongezond

nieuws Het merendeel van de Belgische scholen heeft geen gezond binnenmilieu. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop. Vooral het CO2-gehalte in de lucht is in de meeste lokalen veel te hoog. Volgens de consumentenorganisatie is het probleem te wijten aan een slechte staat van de schoolgebouwen en/of een gebrek aan voldoende verse lucht door een inefficiënt ventilatiesysteem of een overbevolking van de klassen.
Test-Aankoop onderzocht in 2007 telkens drie lokalen in 20 scholen verspreid over ons land. Het belangrijkste probleem dat daarbij opdook, was een te hoog CO2-gehalte in de lucht.
In 47 van de 60 lokalen werden waarden opgemeten die wijzen op luchtvervuiling en onvoldoende ventilatie, luidt het. Kinderen worden daar moe van en hun aandacht en concentratievermogen vermindert er sterk door. De lucht in de lokalen is ook vervuild door vluchtige organische componenten, zoals benzeen en tolueen. Dat zijn stoffen die aanwezig zijn in isolatiemateriaal, tapijt, knutselgerief en onderhoudsproducten. In 20 lokalen werden de richtwaarden overschreden en in 18 lokalen kwam het kankerverwekkende benzeen in een te hoge mate voor. In enkele scholen werd ook te veel lood in het leidingwater ontdekt. De richtwaarde werd overschreden in vijf scholen, twee daarvan hadden extreem veel lood in het water.

Voorts werd in meer dan de helft van de scholen een te hoge concentratie schimmelsporen gevonden en is de temperatuur in bijna de helft van de klaslokalen te laag. In bijna een derde van de onderzochte lokalen werd dan weer een te hoge luchtvochtigheid opgemeten.
Test-Aankoop vindt dat er een sensibiliseringscampagne moet komen in heel het land. Bovendien moeten er volgens de consumentenorganisatie controles komen zodat de binnenlucht in de schoolgebouwen er op vooruit gaat.
In Vlaanderen loopt  een project over gezonde basisscholen.
Eerder dit jaar besliste de Vlaamse regering ook om een studie te laten uitvoeren over de kwaliteit van de binnenlucht, in het bijzonder in scholen. Volgens een eerste voorlopige studie van het VITO (Flanders Indoor Exposure Survey) is de binnenluchtkwaliteit vaak slechter is dan gedacht. Een slechtere kwaliteit van het binnenmilieu kan naast fysieke gezondheidsklachten ook leiden tot onrust, onoplettendheid en prikkelbaarheid. Dat heeft een nadelige invloed op het prestatievermogen.
Meer info over het project van de Vlaamse overheid en de Medisch Milieukundigen op www.lekkerfris.be.

Lees ook: Is onze klas gezond?


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram