print 9 reacties |83.845x gelezen

Eieren bewaren

De houdbaarheid van een rauw ei bedraagt vier weken vanaf de legdatum. Een ongepeld hardgekookt ei blijft in de koelkast vier dagen goed. Eiwit kan u in een luchtdicht potje twee dagen in de koelkast bewaren.
Soms is de houdbaarheidsdatum, de legdatum of een specifiek merkteken op het ei aangebracht.
Vermelden de verpakkingen "extra" of "extra vers", dan moet het gaan om eieren die hoogstens 9 dagen oud zijn en maximaal 7 dagen eerder werden verpakt. Eenmaal die periode overschreden, moet de handelaar deze vermeldingen verwijderen.
Hoe korter een ei wordt gekookt, hoe verser het moet zijn. Dat geldt voor zachtgekookte eitjes, voor gepocheerde eieren, voor spiegeleieren en omeletten.
Gebruik alleen 'kakel'verse eieren voor mayonaise, mousses, bavaroise of andere koude bereidingen op basis van eieren. Breek een ei op de rand van een andere kom dan die waarin u het gerecht bereidt en let er steeds op dat de buitenkant van het ei schoon is.
Een oud, niet ruikend ei, dat onder goede omstandigheden is bewaard, is eventueel nog wel geschikt om hard te koken (minimaal 7 minuten). Bakken met oudere eieren is af te raden omdat de elasticiteit afneemt met als gevolg dat het resultaat minder luchtig wordt. Het verwerken van oudere eieren in lauwwarme desserts of sauzen is af te raden.

Hoe bewaren?
• Eieren moeten koel maar niet koud worden bewaard, beschut tegen licht en vocht. Eieren verliezen gedurende een dag op kamertemperatuur meer van hun versheid dan gedurende een week in de koelkast.
• Bewaar de eieren het best in hun originele verpakking in de koelkast. Bewaart u ze in de speciale vakjes van de koelkastdeur, dan kunnen temperatuurschommelingen en condensatie het risico op besmetting met Salmonella doen stijgen.
• Indien u de eieren in het speciale vakje in de koelkastdeur legt, leg ze dan met de puntige kant (waar de luchtkamer zich bevindt) naar beneden. De dooier zal op deze manier beter in het midden blijven.
• Eischalen zijn poreus. Vermijd daarom ze in de buurt van sterk geurende levensmiddelen zoals look of gerookte vis te bewaren. Ook contact met vocht is te mijden want bacteriën zouden op die manier door de schaal kunnen dringen en het ei aantasten.
• Een hardgekookt ei kan je eventueel gepeld in water bewaren.

Versheid controleren
Bij de ontwikkeling ontstaat een luchtkamer tussen het buitenste en het binnenste schaalvlies. De luchtkamer wordt groter naarmate het ei ouder wordt.
• Legt u een vers ei in een glas water met zout, dan zal het tot op de bodem zakken. Een ei dat niet meer vers is, komt bovendrijven.
• Breek het ei op een plat bord: een vers ei vertoont een mooie bolle dooier, netjes in het midden van het wit.
• Bij een vers ei is het eiwit stevig. Schudt u een ei zachtjes heen en weer bij uw oor, dan hoort u vrijwel niets. Doet u hetzelfde met een ouder ei, dan hoort u de inhoud bewegen.

zie ook artikel : Een eitje, wie lust het niet?

verschenen op : 03-10-2007

 

Meer over:   voedselvergiftiging     hygiëne     dagelijks leven     veiligheid     zuivelproducten     ei    

Vind je deze informatie nuttig? Deel deze dan nu:
print 9 reacties |83.845x gelezen

Reacties

Eieren bewaren

door Carlos , 19 april 2014 om 22:27

Bewaar eieren in de koelkast, en haal deze de avond eruit die je de volgende morgen wilt bereiden. ...

lees verder »

UGG ??? ?????? sandwichdad.com/

door Trartooxy , 18 november 2013 om 15:05

????????????????????????????????????????????? www.sandwichdad.com/ Benefits dealers providing kinds businesses for instance such as Dun and simply Bradstreet. ...

lees verder »

luchtkamer van het ei

door johan , 07 juni 2012 om 22:12

ja de luchtkamer van een ei is aan de bolle kant ...

lees verder »

luchtkamer van het ei

door Luc Engels , 06 juni 2012 om 19:38

Ik denk dat de luchtkamer van het ei zich bevindt aan de bolle kant en niet aan de puntige kant van het ei zoals vermeld in het artikel. ...

lees verder »

luchtkamer eieren

door José , 12 februari 2010 om 16:09

Hallo, De luchtkamer van een ei bevindt zich in de bolle kant van het ei, niet in de puntige kant. Bekijk maar eens met een schouwlampje een bevrucht ei met ee ...

lees verder »

Bewaren van eieren (Diverse recepten)

door Kees , 06 oktober 2009 om 11:02

EEN RECEPT ANNO 2009. (uit eigen ervaring) Tegenwoordig bewaren wij bij ons thuis, de eieren vers en onbehandeld in de keukenkast bij kamertemperatuur tot onge ...

lees verder »

eieren invriezen

door MULS THEO , 22 augustus 2008 om 12:55

ik heb onlangs gelezen in een boekje dat men eieren ook kan invriezen als men het wit van het gele scheid is dat waar of anders hoe ? nogmaals dank ...

lees verder »

Reageer op dit artikel

email:
naam:
verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
onderwerp:
bericht: tekens over.
terug naar begin artikel »
pub
pub
pub