print 10 reacties |72.046x gelezen

Omgaan met liefdesverdriet

Eerst kom je in de ontkenningsfase: je hebt moeite om te accepteren dat je partner er niet meer voor je is en je bent ontroostbaar. Daarna volgt de wanhoopsfase: je voelt je depressief, denkt dat je nooit meer over de breuk heen komt en hebt nergens meer zin in. Uiteindelijk volgt de onthechtingsfase: langzaam aan maak je je los van je ex en begin je de diepe emotionele band die er tussen jullie was door te knippen. Het proces van onthechten is een pijnlijk proces. Net zoals je aan de ander hechten tijd kost, kost ook onthechten tijd, ook al had je nog zoveel ruzie met elkaar, en weet je rationeel gezien wel dat het beter is dat jullie uit elkaar zijn.

Accepteer dat je je een poos ongelukkig voelt. Besef dat het ook weer over gaat.
Praat over je gevoelens, met je vrienden of met iemand die je goed kunt vertrouwen. Dat lucht op, en je voelt je minder eenzaam.
Zoek contact met anderen. Ook als je er eigenlijk geen zin in hebt. Bel je vrienden op, ook al sprak je ze de laatste tijd niet meer zo vaak.
• Zoek naar leuke dingen om te doen. Trek erop uit, of zoek een nieuwe hobby. Of pak een oude hobby opnieuw op.
• Doe dingen die je een goed gevoel over jezelf geven. Geef bij voorbeeld je kamer een opknapbeurt. Of geef jezelf een opknapbeurt, ga naar de kapper, of ga met een vriend(in) de stad in en koop wat leuks voor jezelf.
Vermijd situaties of dingen die extra pijnlijk voor je zijn. Ga dus niet die foto's bekijken van toen alles nog goed was. En draai niet "jullie" muziek als je weet dat je helemaal akelig zult worden van de herinneringen. Dat komt later wel weer.
• Aarzel niet om hulp te zoeken als je merkt dat je er alleen niet uitkomt. Praat er eens over met iemand die je goed kunt vertrouwen; je ouders bij voorbeeld, of de ouders van een vriend(in). Het kan ook iemand van school zijn. Maar blijf er niet alleen mee rondlopen.
• Stort je niet hals over kop in een andere relatie. De verleiding kan groot zijn, want je wilt je niet eenzaam voelen. En misschien wil je je ex laten merken dat je wel degelijk nog aantrekkelijk bent voor anderen.
• Ga je verdriet niet gebruiken als een middel om aandacht te krijgen van je omgeving of om je ex zich schuldig te laten voelen.
• Zoek geen troost in alcohol of andere drugs. Je kunt je gevoelens een poosje verdoven, maar de volgende ochtend zijn ze er weer. Je gaat je uiteindelijk enkel maar slechter voelen.
• Ga je ex niet idealiseren, maar ga ook niet jezelf wijsmaken dat hij of zij niet de moeite waard was om van te houden.
Maak je zelf geen verwijten, dat je niet de moeite waard bent, of dat je dingen verkeerd hebt gedaan. Soms gaan relaties nu eenmaal uit, dan komen vraag en aanbod niet meer bij elkaar. Besef dat je op de waarom-vraag vaak geen bevredigend antwoord krijgt. Vraag je liever af: ‘Waarom zou mij dit niet kunnen overkomen?’ en bedenk dat het de meest liefdevolle mensen kan gebeuren.

verschenen op : 27-04-2007   |  bijgewerkt op : 23-06-2008

 

Meer over:   depressie     relaties     ontspanning     gedragstherapie     emoties     liefde    

Vind je deze informatie nuttig? Deel deze dan nu:
print 10 reacties |72.046x gelezen

Reacties

Omgaan met liefdesverdriet

door anoniem , 01 juni 2013 om 19:45

men vriendje heeft het gisteren uitgemaakt ik ben der kapot van!!!! ...

lees verder »

Omgaan met liefdesverdriet

door anoniem , 09 mei 2013 om 10:02

Dat is ook bijna totaal mijn geval met verschil één kind samen hebben en 12 jaar lat-relatie. Het beste wat je kan doen is het te leren accepteren, oké, ver va ...

lees verder »

Omgaan met liefdesverdriet

door anoniem , 25 maart 2013 om 22:11

ik heb net ondekt dat mijn partner waar ik 13 jaar mee samen ben geweest en 2 prachtige kinderen van heb mij online aan het bedriegen was met een andere vrouw i ...

lees verder »

liefdesverdriet

door anoniem , 10 februari 2013 om 17:07

zelf blijf ik hope dat het goed komt maar erges weet ik dat het niet gaat gebeuren ze draagt een kind van mij in haar maar wil geen contact met mij dit maakt he ...

lees verder »

liefdesverdriet

door anoniem , 18 november 2012 om 21:12

Sinds 3 maand geleden ben ik uit elkaar met mijn vriend. Onze breuk was voor mij heel onverwachts en dit was het laatste wat ik wilde. Ondertussen zijn we 3 maa ...

lees verder »

Vriendschap tussen man en vrouw.

door anoniem , 05 oktober 2012 om 19:28

Ik heb het gevecht verloren. ...

lees verder »

Omgaan met liefdesverdriet

door hasna , 26 september 2012 om 15:41

Ik vind het echt een top artikel het komt me heel bekend voor maar zoals al in het artikel staat je geraakt erover heen hoor. Ik heb veel ruzie met mijn vriend ...

lees verder »

Reageer op dit artikel

email:
naam:
verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
onderwerp:
bericht: tekens over.
terug naar begin artikel »
pub
pub
pub