De slaaptest om wiegendood te voorkomen: een maat voor niets

nieuws Een polysomnografie (PSG) of slaaptest met de bedoeling om de gevreesde wiegendood te voorkomen, heeft geen enkele zin, zo blijkt uit een onderzoek van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Elk jaar kosten slaaptest en de thuismonitoring die er eventueel op volgt meer dan 14 miljoen euro aan de sociale zekerheid.
De slaaptest controleert de ademhaling, het hartritme en de neurologische activiteit tijdens de slaap en is het meest bekend als manier om het risico op wiegendood vast te stellen. Als de test afwijkend is, zal het kind door middel van thuismonitoring verder gevolgd worden. Een recente studie van het KCE heeft aangetoond dat de slaaptest en ook thuismonitoring geen garantie kunnen bieden op het voorkomen van wiegendood. Meer nog, vaak zullen ouders onnodig verontrust worden.
Het ingeburgerde gebruik van de benaming “wiegendoodtest” is dus misleidend. Kind en Gezin, het ONE (l’Office de la Naissance et de l’Enfance) en vertegenwoordigers van kinderartsen raden de test trouwens niet aan als preventiemaatregel tegen wiegendood.
Toch zijn er ouders die aandringen op een slaaptest, ook al is er geen enkele reden om bezorgd te zijn. Om hen gerust te stellen, schrijft een aantal artsen de test onnodig voor.

Ongeruste ouders dienen erop gewezen dat wiegendood niet meer dan 9 op 10.000 kinderen treft en dat de test sowieso wiegendood niet kan voorspellen. Ze dienen te weten dat enkele eenvoudige maatregelen bestaan waarvan wel bewezen is dat ze het risico op wiegendood verminderen: het kind steeds op de rug leggen om te slapen, niet roken tijdens en na de zwangerschap en zorgen voor een gezonde slaapomgeving (niet te warme kamer, veilig beddengoed). Dit kan kinderlevens redden, in tegenstelling tot een ongepast gebruik van de slaaptest.

Bij bepaalde baby’s heeft de slaaptest waarschijnlijk wel nut: bij sommige prematuren, bij sommige kinderen met een laag geboortegewicht of met specifieke medische aandoeningen of met een vermoeden van levensbedreigende gebeurtenis (stokkende ademhaling, verandering van huidskleur, enz.) kunnen de slaaptest en een monitor om andere redenen dan de preventie van wiegendood wel aangewezen zijn.
Het rapport van het KCE besluit dat de polysomnografie niet moet worden beschouwd als een wondermiddel tegen wiegendood. Om een juist gebruik van de test –en dus niet als preventie voor wiegendood- te garanderen, zou alleen een erkende, hiervoor opgeleide specialist de test mogen voorschrijven. De test moet bovendien worden uitgevoerd in een gespecialiseerd, goedgekeurd centrum om een goede kwaliteit te verzekeren.

Lees ook: Wat is wiegendood?


Laatst bijgewerkt: oktober 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram