Wanneer ben je te mager?

nieuws Wanneer je te mager bent is moeilijk te beoordelen. De een is nu eenmaal smaller gebouwd dan de ander.
Wanneer je te licht bent, ondergewicht hebt dus, is wel duidelijker.

De Quetelet of Body Mass Index (BMI = gewicht (kg) / lengte2 (m2)) is de meest gebruikte methode om te bepalen of men al dan niet een gezond gewicht heeft.
* BMI beneden de 20 = ondergewicht
* BMI tussen 20 en 25 = normaal gewicht
* BMI tussen 25 en 30 = overgewicht
* BMI boven de 30 = obesitas
In de medische praktijk betekent een BMI lager dan 18,5 ondergewicht (voor volwassenen).
De vetmassa kan eveneens als referentie worden gehanteerd. De normale waarden voor vrouwen zijn 20% tot 25% en voor mannen 15% tot 20%.

Mede als gevolg van het huidig opgedrongen slankheidsideaal wordt vaak een ideaal gewicht vooropgesteld dat ver onder het biologisch normale lichaamsgewicht ligt. Fotomodellen, mannequins en balletdanseressen streven een vetmassa na van 12% tot 18%. Dergelijke cijfers gaan tegen de natuur in en geven vaak aanleiding tot eetstoornissen en diverse andere ziektebeelden. Eurostat, het Europees bureau van de statistiek, maakte onlangs bekend dat Europese vrouwen meer lijden aan ondergewicht dan mannen: 25% van de Franse vrouwen (slechts 6% van de mannen), 25% van de Italiaanse dames en 15,6% van de vrouwen in België.
Voor te magere mensen is het vaak moeilijker om een paar kilo aan te komen dan het voor te dikke mensen is om een paar kilo af te vallen. Eén kilo erbij in drie tot vier weken is al een goed resultaat.
Als u te mager bent, geldt het advies ten minste de hoeveelheden basisvoeding aan te houden. Om het gewicht te verhogen, is het verder nodig vaker wat tussen de maaltijden door te eten. Verder doe u er goed aan regelmaat aan te brengen in het eetpatroon en de tijd te nemen om rustig te eten.
Wie in korte tijd sterk vermagert zonder dat er een aanwijsbare reden voor is, doet er goed aan de huisarts te raadplegen. In dat geval is mogelijk een bepaalde aandoening of ziekte de oorzaak.

Lees ook: Magerzucht (ondergewicht)

Lees ook: BMI-index - Ben ik te dik of te dun?

Lees ook: Orthorexia: als gezond eten niet gezond meer is. Een nieuwe eetstoornis.


Laatst bijgewerkt: maart 2007

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram