Pseudo-allergeenvrij dieet (voedselovergevoeligheid - voedselallergie)

Laatst bijgewerkt: October 2015 | 15 reacties
In dit artikel
Pseudo-allergeenvrij dieet (voedselovergevoeligheid - voedselallergie)

dossier Voedselovergevoeligheid is de overkoepelende term voor overgevoeligheidsreacties op voedsel zoals voedselallergie en niet-allergische voedselovergevoeligheid (intolerantie).
Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem specifieke antistoffen aan tegen eiwitten die in de voeding voorkomen. Eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken, worden ook wel allergenen genoemd. Bekende allergenen zijn bepaalde eiwitten in koemelk of noten.
Bij niet-allergische voedselovergevoeligheid reageert het lichaam ook op bepaalde voedingsmiddelen. Het afweersysteem speelt hierbij geen of nauwelijks een rol.

Klachten

papieren-zak-allergie-120.jpg
De klachten kunnen heel divers zijn en van persoon tot persoon verschillen: huiduitslag (urticaria, netelkoorts), zwellingen in het gelaat (angio-oedeem) of neusklachten (neusloop, niezen, neusverstopping) uitlokken of verergeren. Ze kunnen ook een verergering veroorzaken van astma of van eczema.

zie ook artikel : Urticaria of netelroos

Oorzaak

De uitlokkende factoren van de pseudo-allergische reacties zijn meestal kleurstoffen (vooral azo-kleurstoffen zoals tartrazine en amarant), bewaarmiddelen (vooral benzoëzuur en zijn derivaten) en sulfieten. Ook natuurlijke stoffen zoals vasoactieve aminen en in het bijzonder tyramine en histamine kunnen pseudo-allergische reacties veroorzaken. Door rijping (groenten en fruit), bederf (vlees en vis) en industriële processen als fermentatie en gisting (kaas, zuurkool, worst, wijn) kan de concentratie toenemen. Een combinatie van stoffen, zoals alcohol in combinatie met voeding waaraan bewaarmiddelen of kleurstoffen zijn toegevoegd, kan eveneens als trigger een pseudo-allergie bevorderen.
In tegenstelling tot een allergische reactie moet men een bepaalde hoeveelheid binnenkrijgen om een reactie uit te lokken.
Technische onderzoeken (huidtests, bloedonderzoek... ) om deze overgevoeligheid te bevestigen zijn spijtig genoeg onbestaande.

zie ook artikel : Additieven - Wat zit er in mijn eten?

zie ook artikel : Versheid van voedingsprodukten

Dieetadvies

Dieetadvies
Als uit onderzoek blijkt dat er sprake is van voedselovergevoeligheid, zal een diëtist een dieetadvies opstellen om de ‘triggers’ te vermijden. Het nut van dit dieet kan enkel bewezen worden door strikt volgen van alle instructies gedurende minstens 3 weken. Nadien kan dan beslist worden of en hoe het dieet verder moet gevolgd worden.

Verboden zijn alle voedingsstoffen waarop met naam of in codeletters volgende stoffen vermeld zijn:

Kleurstoffen:
E102: Tartrazine
E104: Chinolinegeel
E110: Oranjegeel S
E123: Amarant
E127: Erytrosine
E131: Patentblauw V
E132: Indigotine
E151: Briljantzwart BN

Bewaarmiddelen:
* Benzoaten
E210: Benzoëzuur
E211: Natriumbenzoaat
E212: Kaliumbenzoaat
E213: Calciumbenzoaat
E214: Ethylester van p-hydroxybenzoëzuur
E215: Natriumderivaat van E214
E216: Propylester van p-hydroxybenzoëzuur
E217: Natriumderivaat van E216
E218: Methylester van p-hydroxybenzoëzuur
E219: Natriumderivaat van E218

* Sulfieten
E220: Zwaveldioxyde
E221: Natriumsulfiet
E222: Natriumwaterstofsulfiet
E223: Natriumdisulfiet
E224: Kaliumdisulfiet
E226: Calciumsulfiet
E227: Calciumwaterstofsulfiet

* Nitrieten en nitraten
E249: Kaliumnitriet
E250: Natriumnitriet
E251: Natriumnitraat
E252: Kaliumnitraat

* Antioxidantia
E320: Butylhydroxyanisol (BHA)
E321: Butylhydroxytolueen (BHT)

Glutamaten (smaakversterkers):
620 of B550: Glutaminezuur
621 of B551: Natriumglutamaat
622 of B552: Kaliumglutamaat
623 of B553: Calciumglutamaat

aardappel-hoop.jpg
Aardappelen
Verboden:
* instant-aardappelpuree
* kroketten en frieten uit de diepvries
* aardappelen in blik en bokaal
* voorgeschilde en voorgekookte aardappelen

Toegestaan
* met de toegestane vetten gebakken verse aardappelen, frieten en zelfgemaakte kroketten
* gekookte aardappelen
* zelfgemaakte puree

Groenten
Verboden:
* tomaten en -bereidingen, spinazie, bonen (ook boterbonen, princessebonen, snijbonen), ajuin, look, paprika, pepers, champignons, koolsoorten (ook bloemkool), zuurkool, augurken
* alle groenten uit blik of bokaal, kant en klaar slaatjes

Toegestaan
* verse (niet opgelegd) en diepvries groenten (zonder saus) behalve de verboden soorten

Fruit
Verboden:
* bessen, frambozen, aardbeien, sinaasappels, mandarijnen, rabarber, bananen, watermeloen, ananas, druiven, mango, avocado, passievrucht
* steenfruit: pruimen, perziken, abrikozen, nectarines, kersen, krieken
* alle vruchten of fruitsap uit blik of glas behalve
* noten, notenpasta, pindakaas, kastanjepuree
* geconfijt fruit, gedroogd fruit, krenten, dadels, vijgen, rozijnen

Toegestaan
* appelen, peren
* meloen behalve watermeloen
* pompelmoes, citroen (ingesneden tot in het vruchtvlees)
* kiwi
* gekochte vruchtensappen van de toegelaten vruchten, waarop de vermelding: 'geen kleur- en bewaarmiddelen' staat

Brood, gebak en bindmiddelen
Verboden:
* krenten- en suikerbrood, sandwiches, knäckebrot, koffiekoeken, honingkoek
* niet-zelfgemaakte cake, koekjes, biscuitgebak
* puddingpoeder, instant-pudding, bereide flan en pudding, zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, gedroogde gist
* corn-flakes, rice-crispies, muesli
* gekleurde deegwaren

Toegestaan
* wit en bruin brood (niet industrieel, dus gemaakt door de bakker zelf), beschuit
* zelfgemaakte cake en koekjes (zonder vanille, smaakstoffen, kleurstoffen en emulgatoren)
* aardappelmeel, bloem, havermout, griesmeel, tapioca, rijst, rijstbloem
* maïzena, express-maïzena, verse gist
* alle niet-gekleurde deegwaren

zie ook artikel : Coeliakie en dermatitis herpetiformis (coeliakie van de huid)

gebroken-ei-3.jpg
Zuivelproducten
Verboden:
* alle kaassoorten (ook smeerkaas), behalve
* yoghurt met een fruitsmaak of karnemelk met een fruitsmaak
* ijsroom, behalve
* melkpoeder
* koffieroom en room uit spuitbus en blik
* cacaomelk
* rauw wit van ei (ook in bereidingen zoals bavarois, mayonaise)

Toegestaan
* witte platte kaas, jonge Belgische of Hollandse kaas
* melk, witte yoghurt, karnemelk
* zelfgemaakte ijsroom (zonder vanille, chocolade, smaakstoffen, kleurstoffen)
* koffieroom en room uit een fles
* gekookte of gebakken eieren, rauw eigeel (niet het rauwe wit van ei)

Vetten
Verboden:
* de meeste margarines
* gekochte mayonaise, slasaus of slamix
* alle 'kant en klaar' sausjes uit blik of pakje (zowel koude als warme sausen)
* zoet-zure sausen
* pinda-olie/notenolie, arachideolie

Toegestaan
* Alpro (Soja-minarine)
* boter, soja-, mais- of olijfolie
* zelfgemaakte mayonaise en slasaus met citroen, eidooier en olie, zonder mosterd, azijn of wit van ei

Vlees, wild en gevogelte
Verboden:
* alle vleesconserven
* geprepareerde vleessoorten (ook diepvries)
* charcuterie (ook gerookte vleeswaren)
* rookworst, cervela's, pensen, knack-worstjes, hot-dog, corned-beef
* lever en leverworst, patés
* niet-zelfbereid rauw gehakt en filet américain
* hamburger, kroketten, vlees in aspic (gelei), gemarineerd vlees
* kant en klare vlees- of gevogelteslaatjes
* alle kant en klaar geprepareerde schotels (diepvries of in dozen)

Toegestaan
* alle zelfbereid vlees en gevogelte met of in de toegestane ingrediënten klaargemaakt
* opvallend 'rood' vlees vermijden (kan met sulfieten behandeld zijn!)
* zelfgebraden rosbief, varkensfilet, kalfsfilet, gevogeltefilet, kan als broodbeleg gebruikt worden
* niet geprepareerd diepvries vlees en gevogelte

krab-poten.jpg
Vis en schaaldieren
Verboden:
* geprepareerde vissoorten en gerechten (ook diepvries), gerookte vis en visconserven, pekelharing, vis in zuur of in gelei (aspic)
* kant en klare visslaatjes, viskroketten
* schaal- en schelpdieren (vers, uit blik of bokaal)
* kaviaar en andere kuit
* surimi (fantasiekrab)

Toegestaan
* verse vis
* niet-geprepareerde diepvriesvis

Suikergoed
Verboden:
* alle soorten industrieel bereide jam (confituur)
* honing
* kunstmatig gekleurd snoepgoed
* chocolade, chocopasta en derivaten
* vanille en vanillesuiker
* kauwgom (bevat steeds BHA-BHT)
* marsepein
* cyclamaten
* sacharine

Toegestaan
* zelfbereide jam met de toegestane vruchten (zonder schil)
* witte en bruine kandijsuiker/rietsuiker
* zelfgemaakte karamelsaus
* suiker (alle soorten)
* aspartaam

Dranken
Verboden:
* alle vruchtensappen en tomatensap, behalve vers bereid
* vruchtensiroop (vb. grenadine)
* gekleurde limonade, tonic, cola, alle light frisdranken
* instant koffie en -thee
* alle alcoholische dranken

Toegestaan
* vers zelfbereid pompelmoessap, citroensap, appelsap, perensap (geschild persen)
* gekochte vruchtensappen van de toegelaten vruchten, waarop de vermelding: 'geen kleur- en bewaarmiddelen' staat
* witte limonade
* water, thee, koffie, melk

Diversen
Verboden:
* dieetzout
* mosterd, azijn, look, kruidnagel, kerrie, pickles
* tomatenketchup en ketchap (sojasaus)
* alle scherpe specerijen
* vleesconcentraten vloeibaar of blokjes vb. Oxo, Liebig, Knorr, Maggi
* drop, kaneel, saffraan, vanille, munt, gelatine
* maaltijden uit blik of diepvries
* exotische maaltijden (bv. Chinees, Indisch, ...)
* chips, gezouten koekjes
* gekleurde munthoudende tandpasta
* lippenstift

bron: UZ Leuven, Dienst Allergie
verschenen op : 21/03/2007 , bijgewerkt op 29/10/2015

15 reacties

Pseudo-allergeenvrij dieet (voedselovergevoeligheid - voedselallergie)

door ider, 4 February 2015 om 18:47

Ik heb ongvr 5jaar netelroos. als ik invochtig warme omgeving zit krijg ik door mijn. De eerste keer dat ik het kreeg was in een Keuken van een restaurant waar ik werkte, er was veel frituur en vet olie. zou het dan Sulfietenallergie zijn? wat moe k doen

kleurstofallergie

door dani , 25 October 2013 om 14:05

Ik heb zelf ook een allergie namelijk van kleurstof en als je er meer over wilt weten moet je die tekst hier boven lezen het is namelijk heel veel informatie in

Pseudo-allergeenvrij dieet (voedselovergevoeligheid - voedselallergie)

door anoniem, 22 August 2013 om 10:58

Niet te doen zo'n dieet, je mag eigenlijk bijna niets meer eten of drinken van wat een gewoon mens eet. Bestaat er een lijst van producten die je WEL mag eten??? Van de "alternatieven" dus, zou het gemakkelijker maken. Of een receptenboek??

bekijk alle 15 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub