Stomen

Laatst bijgewerkt: February 2007 | 1 reacties

tips Wanneer uw neus verstopt zit door een verkoudheid, kan stomen (in het inademen van waterdamp) soms verlichting brengen. Het geeft geen bijwerkingen en is eenvoudig uit te voeren. U legt een handdoek over het hoofd en buigt zich over een kom met ongeveer één liter dampend water. Adem de damp gedurende tien minuten diep in. Herhaal dit stomen vijf- tot zesmaal per dag.

Voorzichtigheid is echter wel geboden voor astmapatiënten, omdat het inademen van waterdamp soms een aanval van kortademigheid kan uitlokken.
Voor kinderen jonger dan zes jaar is stomen af te raden. Voor hen is een bad een even waardevol en ontspannend alternatief.
De zogenaamde dampmiddelen die in de handel te verkrijgen zijn, kunt u beter niet gebruiken. Bijna al deze producten bevatten vluchtige oliën als menthol, eucalyptus, rozemarijn of kamfer. Ze prikkelen de slijmvliezen waardoor deze meer vocht afscheiden, maar men vermoedt dat het gebruik ervan niet zonder risico is. Temeer omdat niet bewezen is dat ze efficiënter zijn dan zuivere waterdamp.


verschenen op : 30/11/2010

1 reacties

stomen

door anoniem, 21 February 2007 om 17:04

Op aanraden van onze apotheker doen wij bij het water ook wat zout, omdat dit nog een extra zuiverend effect heeft

bekijk alle 1 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub