Weet wat je eet: Het belang van de was en de afwas…

dossier We staan er zelden bij stil, maar de dagelijkse afwas is één van de meest effectieve manieren om de bereiding van voedingswaren hygiënisch te houden. Als je het op de juiste manier doet tenminste en je aan een paar elementaire regels houdt. Ook het uitwassen van vaatdoeken, handdoeken en keukenhanddoeken is belangrijk. En vergeet vooral je handen niet...
In de keuken worden bacteriën voornamelijk op voedingswaren (of van de ene voedingswaar naar de andere) overgebracht via je handen (jawel!), werkbladen en snijplanken, hand- en vaatdoeken, en messen, vorken, lepels, borden en ander keukengerei. Het is dus van belang deze goed proper te houden. Hierbij een paar tips.

Lees ook: Voeding & hygiëne: Voedselvergiftiging: hygiene helpt voorkomen

Eerst en vooral: je handen!

Handen kunnen bacteriën gemakkelijk overal in de keuken (en de rest van het huis) verspreiden, gewoon omdat je zoveel dingen aanraakt: voedsel, de koelkastdeur,andere deurklinken, handdoeken, blikopeners, je huisdier, de krant... Om dus je keuken zuiver te houden komt het erop aan je handen proper te houden.
Was daarom je handen telkens met water en zeep
• voordat je het eten begint klaar te maken
• nadat je van het toilet komt
• als je de vuilnisbak hebt aangeraakt
• nadat je je huisdier hebt gestreeld
• na het snuiten van je neus

Droog je handen zorgvuldig af, want natte handen verspreiden bacteriën gemakkelijker. Gebruik hiervoor een handdoek die je enkel daarvoor gebruikt, geen keukenhanddoek die je gebruikt voor de afwas.

Lees ook: Hou je keuken veilig

123-vr-hyg-huish-afwas-hand-05-17.jpg

Werkbladen en snijplanken

Hou werkbladen en snijplanken zorgvuldig schoon, want zij komen
direct in aanraking met het voedsel dat je van plan bent klaar te maken (rauw) of klaargemaakt hebt (bijvoorbeeld snijden van gebraden vlees).
Maak de werkbladen goed schoon voor je het eten begint klaar te
maken, en veeg gemorst voedsel direct weg. Was werkbladen en
snijplanken grondig af als ze met rauw vlees (ook kip!) of rauwe eieren in aanraking geweest zijn.
Leg geen klaargemaakte gerechten op een werkblad of snijplank
waarop eerst rauw vlees heeft gelegen (tenzij je dit eerst grondig hebt afgewassen). Best gebruik je aparte snijplanken voor rauw en klaargemaakt voedsel.
Een vaatwasser is bijzonder effectief om (plastic) snijplanken en ander keukengerei te reinigen omdat deze met water van erg
hoge temperaturen werkt, waardoor bacteriën gedood worden.
Voor een hand-afwas gebruik je het heetste water dat je kan verdragen en afwasmiddel. En spoel de afwas goed na.

Vaatdoeken en handdoeken

Een vuile, vochtige vaatdoek is de ideale groeiplaats voor allerhande bacteriën en schimmels.
Keukendoeken en sponzen dienen daarom regelmatig grondig gewassen te worden en goed gedroogd, voordat je ze opnieuw
gaat gebruiken. Ideaal gebruik je verschillende doeken voor verschillende werkjes: gebruik één doek om het aanrecht te reinigen en een andere voor de vaat.
Als je met dezelfde handdoek waarmee je eerst een werkblad hebt afgeveegd waarop rauw vlees heeft gelegen daarna ook de afgewassen borden afdroogt, ben je niet echt hygiënisch bezig...

Lees ook: Hoe een voedselvergiftiging voorkomen?

Bestek, borden en ander keukengerei

Messen, vorken, lepels, borden en ander keukengerei was je uiteraard na gebruik af. Zeker als je die hebt gebruikt voor rauw vlees wacht je daarmee best niet al te lang. Hier geldt dezelfde regel als voor snijplanken: was ze af met het warmste water dat je kan verdragen en afwasproduct, en spoel ze best grondig na (of gebruik de vaatwasser).


Laatst bijgewerkt: mei 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram