Weet wat je eet: Het belang van de was en de afwas…

Laatst bijgewerkt: May 2017 | 5 reacties

dossier We staan er zelden bij stil, maar de dagelijkse afwas is één van de meest effectieve manieren om de bereiding van voedingswaren hygiënisch te houden. Als je het op de juiste manier doet tenminste en je aan een paar elementaire regels houdt. Ook het uitwassen van vaatdoeken, handdoeken en keukenhanddoeken is belangrijk. En vergeet vooral je handen niet...
In de keuken worden bacteriën voornamelijk op voedingswaren (of van de ene voedingswaar naar de andere) overgebracht via je handen (jawel!), werkbladen en snijplanken, hand- en vaatdoeken, en messen, vorken, lepels, borden en ander keukengerei. Het is dus van belang deze goed proper te houden. Hierbij een paar tips.

zie ook artikel : Voeding & hygiëne: Voedselvergiftiging: hygiene helpt voorkomen

Eerst en vooral: je handen!

Handen kunnen bacteriën gemakkelijk overal in de keuken (en de rest van het huis) verspreiden, gewoon omdat je zoveel dingen aanraakt: voedsel, de koelkastdeur,andere deurklinken, handdoeken, blikopeners, je huisdier, de krant... Om dus je keuken zuiver te houden komt het erop aan je handen proper te houden.
Was daarom je handen telkens met water en zeep
• voordat je het eten begint klaar te maken
• nadat je van het toilet komt
• als je de vuilnisbak hebt aangeraakt
• nadat je je huisdier hebt gestreeld
• na het snuiten van je neus

Droog je handen zorgvuldig af, want natte handen verspreiden bacteriën gemakkelijker. Gebruik hiervoor een handdoek die je enkel daarvoor gebruikt, geen keukenhanddoek die je gebruikt voor de afwas.

zie ook artikel : Hou je keuken veilig

123-vr-hyg-huish-afwas-hand-05-17.jpg

Werkbladen en snijplanken

Hou werkbladen en snijplanken zorgvuldig schoon, want zij komen
direct in aanraking met het voedsel dat je van plan bent klaar te maken (rauw) of klaargemaakt hebt (bijvoorbeeld snijden van gebraden vlees).
Maak de werkbladen goed schoon voor je het eten begint klaar te
maken, en veeg gemorst voedsel direct weg. Was werkbladen en
snijplanken grondig af als ze met rauw vlees (ook kip!) of rauwe eieren in aanraking geweest zijn.
Leg geen klaargemaakte gerechten op een werkblad of snijplank
waarop eerst rauw vlees heeft gelegen (tenzij je dit eerst grondig hebt afgewassen). Best gebruik je aparte snijplanken voor rauw en klaargemaakt voedsel.
Een vaatwasser is bijzonder effectief om (plastic) snijplanken en ander keukengerei te reinigen omdat deze met water van erg
hoge temperaturen werkt, waardoor bacteriën gedood worden.
Voor een hand-afwas gebruik je het heetste water dat je kan verdragen en afwasmiddel. En spoel de afwas goed na.

Vaatdoeken en handdoeken

Een vuile, vochtige vaatdoek is de ideale groeiplaats voor allerhande bacteriën en schimmels.
Keukendoeken en sponzen dienen daarom regelmatig grondig gewassen te worden en goed gedroogd, voordat je ze opnieuw
gaat gebruiken. Ideaal gebruik je verschillende doeken voor verschillende werkjes: gebruik één doek om het aanrecht te reinigen en een andere voor de vaat.
Als je met dezelfde handdoek waarmee je eerst een werkblad hebt afgeveegd waarop rauw vlees heeft gelegen daarna ook de afgewassen borden afdroogt, ben je niet echt hygiënisch bezig...

zie ook artikel : Hoe een voedselvergiftiging voorkomen?

Bestek, borden en ander keukengerei

Messen, vorken, lepels, borden en ander keukengerei was je uiteraard na gebruik af. Zeker als je die hebt gebruikt voor rauw vlees wacht je daarmee best niet al te lang. Hier geldt dezelfde regel als voor snijplanken: was ze af met het warmste water dat je kan verdragen en afwasproduct, en spoel ze best grondig na (of gebruik de vaatwasser).


verschenen op : 11/05/2017

5 reacties

smetvrees en andere bewustwording-trends

door antoniodc, 23 November 2007 om 16:23

smetvrees? ja dat is de nieuwste trend - samen met klimaatswijziging - om mensen bezig te houden terwijl echte problemeemsituaties gewoon door je strot worden geduwd: additieven, kleurstoffen, stralingen, vervuilde stadslucht, .... want dat komt allemaal van mega-industrieën en die mogen niet onder vuur komen van bezorgde consumenten.

resistent tegen bacteriën

door anoniem, 11 December 2006 om 23:15

bij ons gebeurt thuis alles zo hygiënisch mogelijk, zoals in dit artikel beschreven staat.... toch baart het me zorgen dat de westerse mens op die manier zijn natuurlijke weerstand tegen de meest eenvoudige bacterie-aanvallen verliest... wat als er ooit één of andere voorval is, waardoor we plots niet meer in staat zijn om alles super-hygiënisch zoals nu voort te zetten??? ons lichaam is niets meer gewend.

smetvrees

door anoniem, 7 December 2006 om 23:52

mooi artikel om smetvrees in de hand te werken... ooit al gehoord van de enorme toename van allerlei allergieën?

hoelang gebruik vaatdoek? handdoek

door anoniem, 7 December 2006 om 19:46

Beste, heel duidelijk geschreven, alleen mis ik het volgende: wanneer wissel je van vaatdoek-handdoek. Hier hoor je verschillende dingen, persoonlijk opteer ik voor minstens dagelijks. groeten

bekijk alle 5 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub