Moederschapshulp voor zelfstandigen

nieuws Sinds 1 januari 2006 kunnen vrouwelijke zelfstandigen die na hun bevallingsrust opnieuw aan de slag gaan gratis 70 dienstencheques krijgen.
Elke dienstencheque heeft een waarde van 6,70 EUR. Ze zijn goed voor één uur diensten via een erkende organisatie. Alleen hulp bij huishoudelijke taken kan aan de hand van die dienstencheques worden betaald.
De volgende huishoudelijke taken kunnen worden betaald met dienstencheques: poetsen van de woning, poetsen van ramen, wassen en strijken, eenvoudig naaiwerk (verstelwerk), bereiden van maaltijden, boodschappen doen, zorgen voor de verplaatsing van minder mobiele of oudere personen.
Kunnen niet worden betaald met dienstencheques: allerhande klusjes zoals herstellingen, schilderen, behangen, kinderopvang.
Voorwaarden voor de toekenning van dienstencheques
1° Geboorte van een of meer kinderen
Het kind is geboren na 31 december 2005.
2° Bijdrageplichtig
Welke vrouwelijke zelfstandigen hebben recht op moederschapshulp?
- vrouwelijke zelfstandigen die sociale bijdragen voor een hoofdberoep verschuldigd zijn
- vrouwelijke zelfstandigen die sociale bijdragen voor een bijberoep verschuldigd zijn en die bijdragen betalen op minstens een inkomen dat hoger is dan het minimuminkomen
- meewerkende echtgenotes die onderworpen zijn aan het maxistatuut en sociale bijdragen verschuldigd zijn
De voorwaarden i.v.m. de bijdrageplicht van de vrouwelijke zelfstandige moeten zijn nageleefd voor de twee kwartalen voorafgaand aan de bevalling én voor het kwartaal van de bevalling en minstens tot de moederschapshulp wordt toegekend.

3° In orde zijn met de sociale bijdragen
De vrouwelijke zelfstandige moet in orde zijn met de sociale bijdragen voor de twee kwartalen voorafgaand aan de bevalling, maar ook voor het kwartaal waarin het kind geboren is.

4° Domicilie
Het kind moet op het ogenblik van de toekenning van de hulp in het bevolkingsregister zijn ingeschreven op het adres van de vrouwelijke zelfstandige. Als het kind het gezin verlaat vóór de toekenning van de hulp om te worden ingeschreven in een ander gezin, dan moet de moeder de aankoopkosten van de eventueel toegekende dienstencheques terugbetalen.
Enkel vrouwelijke zelfstandigen met domicilie in België kunnen van het dienstenchequesysteem gebruikmaken en dus moederschapshulp aanvragen.

Hoe vraagt u de cheques aan?
U krijgt de dienstencheques niet automatisch. U moet ze aanvragen bij uw sociaalverzekeringsfonds (per post, fax, e-mail of in het kantoor zelf).
De aanvraag kan ten vroegste vanaf de zesde zwangerschapsmaand en moet uiterlijk de laatste dag van de zesde week na de bevalling worden ingediend. Eenmaal die termijn is verstreken, wordt de aanvraag niet meer goedgekeurd.
Belangrijk is om een inschrijvingsnummer te hebben bij Accor Services. Als u er nog geen hebt, zal uw sociaalverzekeringsfonds u een inschrijvingsformulier opsturen.
Uw sociaalverzekeringsfonds verifieert of u wel degelijk aan de toekenningsvoorwaarden voldoet. Als dat het geval is, worden de 70 dienstencheques u per post thuisbezorgd door Accor Services.

Geldigheid
De dienstencheques zijn acht maanden geldig. Indien ze niet worden gebruikt, kunnen ze worden omgeruild tegen betaling van administratieve kosten van 0,25 EUR per cheque. Ze worden dan vervangen door cheques met een nieuwe geldigheidsduur.
U kunt geen terugbetaling vragen. Bovendien krijgt u geen fiscaal attest aan de hand waarvan u een belastingvermindering kunt genieten zoals dat het geval is indien u om andere redenen dienstencheques gebruikt.

Info:
www.dienstencheques.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram