Neuspoliepen (polyposis nasi)

Laatst bijgewerkt: October 2015 | 25 reacties
In dit artikel
Neuspoliepen (polyposis nasi)

dossier Neuspoliepen zijn goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies. Ze ontstaan meestal in de zeefbeenholte (één van de vier neusbijholten).
Neuspoliepen ontstaan bijna altijd aan beide zijden van de neus. Ze kunnen op alle leeftijden voorkomen, vooral tussen het 30ste en 40ste levensjaar, maar zelden op kinderleeftijd. Eenzijdige neuspoliepen verdienen altijd extra onderzoek: het kan een uiting zijn van een eenzijdige kaakholte-ontsteking ten gevolge van bijvoorbeeld problemen met het bovengebit. Poliepen bij jonge kinderen treden vooral op bij mucoviscidose.

zie ook artikel : Mucoviscidose ( taaislijmziekte of cystic fibrose, CF )

Oorzaken

neuspoliep-tek-150.jpg
De oorzaak voor het ontstaan van neuspoliepen is nog onbekend. Waarschijnlijk zijn ze een gevolg van een ontstekingsreactie na besmetting met schimmels (Alternaria alternata) of bacteriën (Staphylococcus aureus).
Er zijn factoren die de kans op neuspoliepen groter maken:
• allergie, astma
• chronische ontsteking van het neus- en neusbijholteslijmvlies (bv. chronische rhinosinusitis)
• overactief reagerend neusslijmvlies.
• roken

zie ook artikel : Neus- en bijholteontsteking - Sinusitis of Rhinosinusitis

Klachten

Alhoewel ze goedaardig zijn, kunnen neuspoliepen veel klachten geven door hun uitgebreidheid en hardnekkige aanwezigheid.
De belangrijkste klachten zijn:
• Neusverstopping. In liggende houding verergeren meestal de klachten van neusverstopping. Sommige mensen kunnen niet meer met de mond dicht ademen als gevolg van een neuspoliep.
• loopneus,
• herhaalde sinusitis,
• een verminderde reuk en smaak
• snurken
• hoofdpijn.

zie ook artikel : Snurken

Behandeling

neuspoliep-150.jpg
Heb je een allergie, dan moet je eerst laten opsporen waarvoor je allergisch bent, indien mogelijk de veroorzakers vermijden en geneesmiddelen tegen allergie gebruiken.

Geneesmiddelen

Behandeling met een corticosteroïden (via neusspray of druppels) geeft een duidelijke verkleining van de poliepen en een vermindering van de klachten. Het is geen bezwaar deze medicijnen jarenlang te gebruiken. Corticosteroïden worden ook gebruikt na het verwijderen van de neuspoliepen om te voorkomen dat deze weer terug komen.
Corticosteroïden in tabletvorm of als injectie mogen vanwege de bijwerkingen slechts kortdurend toegediend worden.

zie ook artikel : Nieuwe behandeling tegen neuspoliepen

Operatie

Indien de poliepen onvoldoende reageren op geneesmiddelen, kan een operatieve verwijdering nodig zijn.
• Poliepextractie: Hierbij wordt, meestal onder plaatselijke verdoving, dat deel van de poliep verwijderd dat in de neus zichtbaar is. Het deel dat in de zeefbeenholte zit kan op deze manier niet worden verwijderd.
• (Endoscopische) neusbijholteoperatie (FESS): Bij deze kijkbuisoperatie worden, onder plaatselijke of algehele verdoving, poliepen zowel uit de neus als uit de neusbijholten verwijderd.

Meestal wordt na de operatie langdurig een corticosteroïde-bevattende neusnevel gegeven, waardoor neuspoliepen minder snel terugkomen.


verschenen op : 19/02/2015 , bijgewerkt op 29/10/2015

25 reacties

Neuspoliepen (polyposis nasi)

door Sibel, 8 March 2017 om 08:35

Hallo Mijn kind is geopereerd van neus poliepen Het is nu 4 dagen geleden mag ik nu in de neus fisiygologische water doen

verwijderen van neuspoliepen

door anoniem, 12 March 2015 om 00:40

Prof.dr. Smelzer , wonende in Wommelgem verwijdert poliepen met laser. Tevens een zeer aimabele man.

Neuspoliepen (polyposis nasi)

door Piet Van Bockstaele, 24 June 2014 om 06:30

De poliepen heb ik door Dr.Lantsoght uit Knokke-Heist laten verwijderen.Ik ben heel tevreden Wel rekening houden met enkele weken nazorg.

Neuspoliepen (polyposis nasi)

door Nico Palmans, 8 December 2013 om 18:12

Beste, Ik heb u forum gelezen aangaande het probleem met neuspoliepen. Ik ben een man van 53 jaar,en sedert 1992 al 7 maal geopereerd aan mijn sinussen, één maal zei een specialist mij, zulke grote poliepen heb ik nog nooit gezien. Heelaas heb ik weer last van neuspoliepen en ga morgen naar mijn specialist in Genk, Jan Indesteege heeft mij in 2011 geopereerd aan mijn poliepen,ik ben zelfs één maal in Leuven geopereerd, en geloof mij daar ga ik nooit meer heen. Ik ben al door 5 verschillende specialisten geopereerd, Jan Indesteege in ZOL Genk , the best. Blijkbaar zit er iets in mijn imumsysteen dat hiervan de oorzaak is , het komt bij mij wel elke 2 a 3 jaar terug. Operatie, s'morgens binnen , s'avonds naar huis, en 1 week in beide neusgaten gevuld met wieken ( verband) rondlopen, maar eens ze verwijderd zijn, hemels wat een opluchting. Gebruik geen neusverstuivers, helpt niet, veel spoelen met zout en lauw water, circa 20 a 30 gram zout in lauw water en neus spoelen. gr. nic

Neuspoliepen (polyposis nasi)

door jeroen, 29 September 2013 om 10:08

jarenlang heb ik last van mijn neus poliepen, die poliepen bevinden zich in mijn sinussen, naar het schijnt kunnen die niet operatief verwijderd worden. ik neen al een tijd corticosteroïde en dat helpt niet kan er iemand raad geven?

bekijk alle 25 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub