Keelontsteking: ontsteking van de keelamandelen (tonsillitis)

In dit artikel
Keelontsteking: ontsteking van de keelamandelen (tonsillitis)

dossier Tonsillitis is een ontsteking van de keelamandelen (tonsillen). De aandoening komt het meeste voor bij kinderen. Vaak is er ook sprake van een infectie in en rond de keel, een keelontsteking (faryngitis).

Oorzaken

123M_keelpijn_kind_dokter_keelontsteking_2022.jpg
Een tonsillitis wordt gewoonlijk veroorzaakt door virussen, maar ook wel door bacteriën (waaronder streptokokken). Meestal wordt de bacterie of het virus via de lucht overgebracht, in minuscule druppeltjes. Soms wordt de besmetting via voorwerpen overgebracht. Ook de ziekte van Pfeiffer (de virusinfectie mononucleosis infectiosa) kan keelontsteking of tonsillitis veroorzaken.

Lees ook: Een brok in de keel: onschuldig of niet?

Klachten

123M_tonsillitis_keelontsteking_2022.jpg
Het belangrijkste kenmerk van ontstoken keelamandelen, is keelpijn. Slikken kost moeite en de stem is meestal hees. Ook is er vaak sprake van een algeheel gevoel van ziek zijn, met koorts, weinig eetlust en hoofdpijn. De lymfeklieren van de kaak en hals kunnen pijnlijk en gezwollen zijn.

Lees ook: Wat is het best bij keelpijn: koude of warme dranken?

Diagnose

De tonsillen zijn goed zichtbaar wanneer de achterkant van de mondholte met een lampje wordt bekeken. Als ze ontstoken zijn, zijn de amandelen gezwollen en vuurrood, vaak met witte plekjes. Aanvullend onderzoek is meestal niet nodig. Als er een verdenking bestaat op de ziekte van Pfeiffer of als de tonsillitis ernstig is en lang duurt, dan zal de arts een bloedonderzoek doen waarbij wordt gekeken naar de witte bloedcellen, en een test om te controleren op de ziekte van Pfeiffer.

Lees ook: Behandeling van acute keelpijn (angina)

Behandeling

De verschijnselen van tonsillitis verdwijnen meestal vanzelf binnen enkele dagen tot een week. De keelpijn kan worden verlicht door koude vloeistoffen te drinken of een waterijsje te eten. Zachte voeding is minder pijnlijk dan vaste voeding. Sommige mensen hebben baat bij regelmatig gorgelen met warm zout water. Neem voldoende rust. Als je veel last hebt, kan je de verschijnselen onderdrukken met pijnstillers, die vaak ook koortswerend werken (bijvoorbeeld paracetamol). Als de infectie ernstig is en het vermoeden bestaat dat ze veroorzaakt is door bacteriën, kan de huisarts in sommige gevallen antibiotica voorschrijven. Als de tonsillitis steeds terugkeert of als de tonsillitis verwikkelingen veroorzaakt, kan operatieve verwijdering van de keelamandelen nodig zijn (tonsillectomie).

Lees ook: Verwijderen van keel- en/of neusamandelen (tonsillectomie en/of adenotomie )

Lees ook: Van keelpijn tot keelontsteking: Wat kan je zelf doen?


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram