Trigeminus Neuralgie (TN)

Laatst bijgewerkt: oktober 2015 | 45 reacties | 93984 x gelezen

dossier Trigeminus Neuralgie is een vorm van zenuwpijn (neuralgie) waarbij de patient heftig pijnlijke schietende elektrische sensaties ervaart in het gebied van de drielingaangezichtszenuw (nervus trigeminus). De eerste tak verzorgt het gevoel van het voorhoofd en de ogen. De tweede tak verzorgt het middenstuk van het gelaat ( de wang, de neus, maar ook inwendig de bovenkaak, het bovengebit en de neusbijholten). De derde tak is verantwoordelijk voor het gevoel in de onderkaak, het ondergebit, de tong en de kin. De derde tak bevat behalve de zenuwvezels die het gevoel overbrengen, ook motorische zenuwvezels voor het bewegen van de kauwspieren.
TN komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

zie ook artikel : Neuropatische pijn of zenuwpijn

Klachten

De pijnscheuten voelen aan als elektrische stroomstoten en kunnen optreden in verschillende takken van de aangezichtszenuw. De pijn kan optreden aan voorhoofd en oog, maar meestal in de bovenkaak en neus en in de onderkaak. Typisch voor een TN is dat de pijn optreedt na een prikkel die normaal niet pijnlijk is, zoals aanraken van de huid, eten, praten, tanden poetsen of een koude wind.
De pijn kan na maanden of zelfs jaren spontaan verdwijnen, en dan plotseling weer terugkomen.

Oorzaak

Soms gaat het om een vaatafwijking bij de zenuwknoop (het ganglion Gasseri) in de hersenen waar de pijn ontstaat. Zo'n vaatafwijking bestaat uit een klein bloedvaatje dat enigszins kronkelend verloopt en daardoor tegen de zenuwknoop aandrukt. De zenuwknoop wordt hierdoor geprikkeld en geeft pijnsignalen door naar de hersenen. Soms gaat het om een hersentumor. Meestal wordt er geen oorzaak gevonden voor TN.
Nader onderzoek door de neuroloog is vooral nodig om andere oorzaken uit te sluiten, omdat deze een andere behandeling vereisen.

Behandeling

Een medicamenteuze behandeling die in lichtere gevallen goed helpt, is het anti-epilepticum carbamazepine (Tegretol®).
Als de medicamenteuze behandeling onvoldoende resultaat geeft, komt de patiënt in aanmerking voor neurochirurgische behandeling.

Chirurgie

Verwijdering zenuw
Vroeger werd de aangezichtszenuw operatief (gedeeltelijk) doorgesneden. Het grote nadeel van deze methode is dat het gezicht dan doof ( vergelijkbaar met de verdoving bij de tandarts) aanvoelt, maar vooral dat na enige tijd een nieuwe onbehandelbare pijn kan ontstaan, die vaak nog erger is dan de oorspronkelijke pijn.

Groen-geel=trigeminus-zenuw

Groen-geel=trigeminus-zenuw

Microvasculaire decompressieoperatie (MVD) volgens Jannetta
Bij deze operatie wordt via een kleine opening in de schedel achter het oor, het slagadertje dat tegen de zenuw aanklopt, losgemaakt en er wordt een klein kussentje van kunststof tussen beide geplaatst om te voorkomen dat ze elkaar opnieuw raken. Bij deze operatie ontstaat minder functieverlies van de zenuw.

De radiofrequente (RF) stroombehandeling van het ganglion Gasseri (methode van Sweet)
Hierbij wordt met behulp van röntgendoorlichting een speciale electrode via de wang naar de kern van de aangezichtszenuw (ganglion Gasseri) gebracht en wordt de zenuw met warmte behandeld. Omdat het inbrengen van de electrode pijnlijk kan zijn, vindt deze behandeling onder algehele narcose plaats.
Na de behandeling kan tijdelijk een doof gevoel ontstaan in het deel van het gezicht waar voordien de pijn gelokaliseerd was. De pijnklachten kunnen terugkomen, omdat de behandelde zenuw weer aangroeit. De behandeling kan zo nodig herhaald worden.

Stereotactische bestraling
Indien de klassieke behandelingen falen kan een specifieke vorm van radiotherapie, stereotactische bestraling (LINEAC, Gamma-knife) worden toegepast. Het principe van de bestraling bestaat hieruit, dat van buitenaf, dus buiten de schedel, zeer gerichte rontgenstralen toegediend worden.

Verwante aandoeningen

Glossopharyngeusneuralgie.
Dit is een zeer zeldzame aandoening die sterk lijkt op de trigeminusneuralgie, maar de pijnscheuten zijn gelokaliseerd in de keel.

Hemifaciale spasmen
Deze aandoening, die vroeger bekend stond als "tic facial", wordt gekenmerkt door het optreden van onwillekeurige trekkingen in het gelaat, meestal in een mondhoek of een ooglid, die de lijder aan deze aandoening vooral maatschappelijk stigmatiseren.
Door het inspuiten van botulinum-toxine in de spieren die de trekkingen vertonen, kunnen de trekkingen gedeeltelijk of geheel tot verdwijnen worden gebracht.
Bij de microvasculaire decompressieoperatie volgens Jannetta kan de nervus facialis vrijgemaakt worden van de slagader die er tegenaan klopt, waarna een kunststofkussentje wordt geplaatst om de slagader van de zenuw te scheiden.


verschenen op : 06/09/2006 , bijgewerkt op 29/10/2015

45 reacties

Trigeminus Neuralgie (TN)

door Dries Victor, 10 april 2016 om 12:03

heb dat al 40 jaar: De eerste genezing in Brugge bij apucuntuur een dokter die bij Chinees les gevolgd heeft , normaal 1 maal per jaar een sessie pijnloos, in Frankrijk een geneester is 40 jaar geleden en nu terug yij geneest u van daaruit,

Trigeminus Neuralgie (TN)

door anoniem, 3 juli 2015 om 17:18

Ik ben inbehandeling in uz gent sinds 1992. Na het inplanten van een neurostimulator is mijn leven terug zinvol,

Behandeling Trigeminusneuralgie

door phyllis vanre, 19 januari 2015 om 13:55

ben jaren geleden behandeld door Dr P.Vercruysse, anesthesist st.jan brugge, thermo coagulatie, volledige verdoving. 16 jaar later terug hervallen, dokter overleden en behandeling un uzgent = barbaarse behandeling, zonder verdoving spuiten ze een soort gel in. De pijn is weg maar je zit met een gevoel van bij de tandarts komen, prikkelende lippen, tong, de rest is praktisch gevoelloos. Als men mij nog dient te behandelen zal het de thermo coagulatie zijn, doch ik weet niet waar ze het in Belgie toepassen. succes alleszins, niemand weet welke pijn die electrische snokken veroorzaken.

gezichtspijnen

door anoniem, 12 januari 2015 om 16:45

graag zou ik eens meer willen weten over deze pijn heb al 15 inpuitingen gehad waarbij 5maal de wortel nu zit er bloedvat op de zenuw en blijkbar word dat niet behandeld

Behandeling Trigeminusneuralgie

door Marieke, 8 januari 2015 om 22:00

Hallo allen. Ik zou zeggen geef de moed niet op! Na een lange lijdensweg sinds mijn 16 jaar, vele tandingrepen ondergaan, waar hoogstwaarschijnlijk de trigeminus is ontstaan of al de oorzaak was. Na iedere ingreep was ik steeds beter. Tot mijn 24 jaar, terug bij de stomatoloog, die me wist te vertellen, ik kan je niet meer helpen die verwees me door naar de neuroloog. Ik moest verschillende onderzoeken en scans ondergaan, verdict mogelijks trigeminusneuralgie. We starten een medicatiebehandeling op met tegretol, ik was hiermee geholpen, maar reageerde fotosynthetisch door de tegretol en kon die niet meer verder nemen. Ik moest overstappen naar Lyrica, hier had ik een attest voor nodig en kreeg dit. Een jaar was ik hier uitstekend mee, ik kon de medicatie volledig afbouwen en was een paar maanden pijnvrij. Tot de zomer er aan kwam, alles begon terug. Neuroloog adviseerde me terug de lyrica op te starten, die had geen invloed meer op mijn pijnen. Ik heb toen nog een ganse reeks medicatie moeten nemen. Tevergeefs, ik werd doorverwezen naar de pijnkliniek te Kortrijk. Ze stelden mij daar meteen een Rf- van het ganglion van gasser behandeling voor. Die gebeurde, maar had geen effect. Er werd contact opgenomen met een neurochirurg. Die zei meteen een micro vasculaire decompressie uit te voeren. Dat dit mijn enige hoop was en aangezien mijn leeftijd dit weinig risico's met zich mee bracht. De ingreep verliep vlot. De neurochirurg had duidelijk kunnen zien dat het bloedvat tegen de zenuw drukte. Ik wam terug wakker met die helse pijn, de dagen nadien beterde dit. Ik was een 2-tal maanden pijnvrij, wel herstellende van de ingreep. Toen begon alles zich terug op te bouwen. Terug door die hel, ik kwam te weten dat ik zowel de typische als atypische vorm van trigeminus heb. Ik had dagen van aanvallen van 13u. Moordend gewoon. Hiervoor kon ik wat Oxycontin/oxynorm nemen, maar dit maakte me enkel wat rustiger, maar de pijn ging niet weg. Dankzij mijn sociaal netwerk en familie heb ik me sterk gehouden, want zo leven is een ganse uitdaging. Uiteindelijk terug bij de neurochirurg na een groot jaar, die belde meteen de pijnkliniek. Om een prf en rf behandeling van het ganglion uit te voeren. In combinatie met de decompressie had hij een goed zicht op slagen. 20 augustus 2014 werd die uitgevoerd, 2 weken nadien had ik nog een pijnaanval en is het dag per dag beter beginnen gaan. Ik heb soms nog lichte pijnen, maar niets vergeleken met wat het voorheen was. Ik kan terug werken, functioneren zoals iemand van mijn leeftijd. Ik kan mijn geluk voorlopig niet op. De angst leeft wel, wetende dat er een dag komt dat alles opnieuw begint. 1 troost ze weten wat te doen. Het was een lange lijdensweg, die uiteindelijk heeft geloond...

bekijk alle 45 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
gezondheid.be op Facebook

pub