Brandwonden: water, de rest komt later

Laatst bijgewerkt: November 2015 | 9 reacties

dossier Door snel en correct te reageren, kan de omvang en de ernst van een brandwonde vaak sterk beperkt worden. Maar wat betekent dit concreet? Wat moet u doen, en vooral niet doen wanneer u zelf of iemand uit uw omgeving zich verbrandt?

• De eerste stap is steeds: water". Houd het verbrande lichaamsdeel gedurende 15 minuten onder zacht stromend water van 15 à 18° C. Gebruik geen ijskoud water omdat het lichaam dan te sterk afkoelt. Vooral bij kinderen en zwaar verbranden moet u dit vermijden. Leg ook nooit ijs op de verbrande lichaamsdelen. Wanneer de brandwonden te uitgebreid of te verspreid zijn, kunt u het slachtoffer ook in een bad met koud water leggen. Of dep de verbrande plekken met koude compressen die u voortdurend vernieuwt.

water-pijn-brandw-kraan-170_08.jpg
• Voorkom huidinfecties. Een brandwonde van de eerste graad moet u ontsmetten met kleurloos ontsmettingsmiddel. Breng eventueel op de ontsmette huid een laagje zalf aan op basis van zilversulfadiazine (Flammacerium, Flammazine, Sulfasil). Dek af met steriel gaasverband. Een brandwonde van de tweede graad bedekt u het best met zalf op basis van zilversulfadiazine of een speciaal voor dit doel bestemd verband. Vraag raad aan uw arts of apotheker.

• Smeer in geen geval vetstof (olie, boter...) op een brandwonde: u loopt het risico dat de huid vuil wordt en infecteert.

• Trek kledingstukken alleen uit wanneer dit heel vlot gaat of wanneer de verbranding is veroorzaakt door scheikundige producten. Kleren die aan de huid blijven kleven mag u in geen geval lostrekken.

• Probeer wel om ringen en andere sieraden te verwijderen.

Tracht ook de ernst van de verbranding in te schatten. Hiervoor bestaan drie criteria:

1) de graad van de verbranding
2) de uitgestrektheid van de verwondingen
3) de plaats van de verbranding (getroffen lichaamsdelen)

Bij ernstige brandwonden is onmiddellijke medische bijstand vereist en moet het slachtoffer zo snel mogelijk naar een gespecialiseerd brandwondencentrum worden overgebracht.

1. De graad van de verbranding

Er bestaan 3 graden van verbranding.

• Bij een brandwonde van de eerste graad is alleen het bovenste laagje van de huid, de opperhuid, getroffen. De huid is rood en doet erg pijn, zoals bij een zonneslag. Normaal gezien is de huid na enkele dagen volledig hersteld en zijn er geen littekens.

externe link : Afbeelding 1e graads brandwond

• Bij een brandwonde van de tweede graad is niet alleen de opperhuid, maar ook de bovenste laag van de huid zelf aangetast. Op de verbrande plek vormen zich blaren, de huid is rood-wit gevlekt en doet pijn. De genezing duurt enkele weken, en vaak blijft achteraf nog een litteken zichtbaar. Al naargelang de omvang, kan een brandwonde van de tweede graad als matig ernstig of ernstig worden beschouwd.

externe link : Afbeelding 2e graads brandwond (diep)

• Bij een brandwonde van de derde graad zijn alle huidlagen verkoold. De huid ziet eruit als karton, en is wit of donker gekleurd. Omdat ook de zenuwen die doorheen de huid lopen verbrand zijn, voelt het slachtoffer vaak helemaal geen pijn. Een brandwonde van de derde graad geneest niet meer. Een huidtransplantatie is nodig, ook om ernstige littekens en misvormingen tegen te gaan;

Het is voor een leek niet altijd gemakkelijk om de graad van de brandwonden te bepalen. Bij de minste twijfel moet u dan ook een arts raadplegen.

externe link : Afbeelding 3e graads brandwond

2. De omvang van de verbranding

De omvang van de brandwonden is vaak moeilijk te becijferen, maar er bestaat wel een praktische vuistregel: men spreekt men van een ernstige verbranding wanneer het gaat om een brandwonde van de tweede graad die zich uitstrekt over een oppervlakte groter dan de helft van de handpalm van het slachtoffer.

3. De getroffen zone

Brandwonden in het aangezicht, op de handen (en de binnenkant van de polsen), in de huidplooien of op de geslachtsorganen moeten altijd als ernstig worden beschouwd, ongeacht hun omvang.

bron: Brandwonden.be


verschenen op : 01/03/2001 , bijgewerkt op 03/11/2015

9 reacties

3e graads brand wonde

door anoniem, 6 December 2015 om 04:14

verbrand vuurwerk pijl , de vlammen vlogen tussen mijn vingers heen ... direct gekoeld en na 30 min lijkt de huid die eerst versteend/karton was een blaas te worden ... wat nu 2x 1€ munt stuk groot is ... kan/mag ik zelf behandelen flamigel/steriel gaas

brandwond 1ste graad door pot

door anoniem, 8 November 2015 om 20:17

Ik heb me daarjuist verbrand aan een hete pot die net uit de oven was, het zier rood en doet erg veel zeer...

Verbrand

door anoniem, 9 January 2014 om 14:33

ik heb zelf ook brandwonden gehad en na een paar dagen deed het veel minder pijn je moet gewoon een icepack erop doen in ieder geval moet je het koud kouden

Verbrand

door anoniem, 27 January 2013 om 22:12

Hallo Er is gisteren een tas kokend water op mijn hand gevallen, ik heb er een verband rond gedaan. ( biogaas of zoiets) ik heb het er een dag laten opzitten maar moet ik er nog iets aan doen want ik denk dat het maar in eerste graad verbrand is want gisteren deed het erg veel pijn en zag het rood maar het is niet gezwollen en er zijn ook geen blaren Wat moet ik doen? Groetjes Anoniempje

Brandwonden: water, de rest komt later

door kiara, 26 September 2012 om 11:45

heej mijn vriendin is vroeger verbrand op haar 4 jarige leefijd en ze moest een speciaal ding dragen en nu is ze 10 en het is al een mooi litteken geworden bij vorig jaar xxxxx

bekijk alle 9 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub