print 3 reacties |239.015x gelezen

Welke kaas mag ik tijdens mijn zwangerschap eten?

Harde kaas en kaas die is gemaakt uit gepasteuriseerde melk kan tijdens de zwangerschap zonder problemen worden gegeten. Het is echter beter zachte schimmelkazen van rauwe melk te vermijden omdat deze besmet kunnen zijn met de listeria-bacterie. Listeria kan schadelijk zijn voor het kind en zelfs een miskraam tot gevolg hebben. In de praktijk is de kans op een listeriabesmetting, vrij klein. Daarom is er geen reden voor paniek als er per ongeluk een ‘fout’ kaasje is gegeten.

Verreweg de meeste kaas die in België en Nederland wordt verkocht, kan veilig worden gegeten tijdens de zwangerschap. Zachte kaas van Belgisch en Nederlands fabrikaat is bijna altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dat geldt ook voor de meeste buitenlandse kaassoorten die in België en Nederland te koop zijn. Nederlandse boerenkaas is weliswaar gemaakt van rauwe melk, maar omdat dit een harde kaas is, kan de listeria-bacterie hierin niet overleven of groeien. Kwark, cottage cheese, Hüttenkäse, feta, smeerkaas en kruidensmeerkaas zijn geen schimmelkazen en dus veilig.

Bij voorverpakte kaas staat op het etiket vrijwel altijd of deze is gemaakt van rauwe of gepasteuriseerde melk. Bij Franse schimmelkaas, zoals brie, camembert, roquefort en gorgonzola, staat er ‘au lait cru’ op de verpakking als de kaas is gemaakt van rauwe melk. ‘Au lait pasteurisé’ betekent dat de kaas is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Deze is veilig, omdat bij pasteurisatie van de melk alle ziekmakende bacteriën inclusief de listeria-bacterie, worden gedood. Bij onverpakte zachte schimmelkaas is het verstandig bij de fabrikant of in de winkel navraag te doen.

zie ook artikel : Eten als je zwanger bent

zie ook artikel : Zwangerschap en voeding

verschenen op : 30-05-2006   |  bijgewerkt op : 07-03-2012

bron: voedingscentrum

Meer over:   bacteriële infecties     miskraam     voedselvergiftiging     zwangerschap geboorte     gezonde voeding     zwangere vrouw     kaas    

Vind je deze informatie nuttig? Deel deze dan nu:
print 3 reacties |239.015x gelezen

Reacties

Welke kaas mag ik tijdens mijn zwangerschap eten?

door anoniem , 06 januari 2014 om 15:01

En als je kazen op basis van rauwe melk mee kookt in een gerecht? Bijvoorbeeld gorgonzola of ricotta kaas bij een lasgne. Dan wordt het alsnog verhit, is het da ...

lees verder »

Welke kaas mag ik tijdens mijn zwangerschap eten?

door Alfred Michiels , 14 maart 2012 om 17:18

Dat rauwe melk gemakkelijker kan besmet worden met listeria-bacterie dan gepasteuriseerde melk is een hardnekkige groteske leugen, die door de grote multination ...

lees verder »

verzoek andere verpakkingen Hütenkäse

door Ingrid KJ , 10 januari 2011 om 16:51

Geachte, Hoe kan ik de fabrikant van Hüttenkäse mailen? ...

lees verder »

Reageer op dit artikel

email:
naam:
verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
onderwerp:
bericht: tekens over.
terug naar begin artikel »
pub
pub
pub