print 10 reacties |558.209x gelezen

Fibromyalgie

Volgens recente epidemiologische gegevens zou een aanzienlijk percentage van de bevolking aan Fibromyalgie lijden. Naar schatting lijdt 5% van de patiënten van de huisarts en 12% van de patiënten van een reumatoloog aan deze ziekte. Fybromyalgie betekent letterlijk: pijn van spier- en bindweefsel. Deze ziekte doet bij de patiënten en bij het medische corps tal van vragen rijzen.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een ziektetoestand die zich manifesteert in het bewegingsapparaat (spieren en pezen), en die gekenmerkt wordt door chronische, verspreid voorkomende pijnen en spierstijfheid over het hele lichaam, maar vooral in de nek- en schoudergordel, lage rug en bekkengordel en de ledematen.
De Wereld Gezondheidsorganisatie heeft Fibromyalgie gedefinieerd als niet gespecifieerde reuma.

Typisch is ook de verhoogde drukpijngevoeligheid op een aantal specifieke punten. Deze pijnlijke plekken, de zogenaamde «Tender Points» of «Drukpunten» worden soms toegeschreven aan plaatselijke verhoogde spanningstoestanden van spieren en pezen.

Daarnaast zijn er nog een aantal nevenverschijnselen zoals:
- algemene vermoeidheid, futloosheid
- chronische hoofdpijn
- slaapstoornissen en ochtendstijfheid
- verstoorde darmtransit
- angst en chronische stress
- gevoeligheid voor warmte- en temperatuurveranderingen.

Kenmerkend is bovendien dat, indien het ziektebeeld zich voordoet bij het ontbreken van elke onderliggende oorzaak, er geen afwijkingen vast te stellen zijn bij röntgenonderzoeken en/of bloedonderzoek.
De oorzaken van het fibromyalgie-syndroom zijn tot op heden niet gekend. Een ontregeling van het immuunsysteem, veranderingen in de bindweefselstructuur, tekort aan zuurstof in de spieren, storing in het metabolisme van bepaalde stoffen die een werking hebben op de bloedvaten en het zenuwstelsel, alsook functiestoornissen en het modulatiesysteem van pijn, werden bestudeerd, maar een definitieve oorzaak kon tot op heden nog niet gevonden worden.

Classificatiecriteria

Bepaling tenderpoints

Bepaling tenderpoints

In 1990 ontwikkelde het American College of Reumatology (ACR) criteria voor de classificatie van fibromyalgie :

1° Ten minste drie maanden, gegeneraliseerde pijn, met pijnen in de linker en rechter hemisfeer van het lichaam, boven en onder het middel en axiaal (nek, borst, rug).

2° Pijn bij palpatie van 11 of meer van de 18 drukpunten of tenderpoints (in de nek voor en achteraan, de schouders achteraan, de borstkas, de ellebogen, de lenden en heupen en de knieën.
Tenderpoints komen steeds bilateraal voor.

Meest voorkomende symptomen

• Pijn is het belangrijkste symptoom van fibromyalgie.
De pijn gaat gepaard met stijfheid en gevoeligheid rond de gewrichten, spieren en pezen, het betreft vooral de nek, schoudes, de bovenarmen en benen. De pijnklachten nemen dikwijls toe bij koud en vochtig weer, bij vermoeidheid, bij ongewone of overmatige inspanningen en bij emotionele stress.
Door de toenemende pijnklachten ontstaat er nog meer stress, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat van pijn- stress- pijn

• De klachten verminderen bij warmte (bv. een warm bad) en ontspanning.

• Slaapstoornissen met vermoeidheid is een ander niet onbelangrijk symptoom.
Slaapstoornissen worden vermeld bij 60 - 90 % van de fibromyalgiepatiënten, het gaat meestal gepaard met vermoeidheid bij het opstaan. Veelal voelt de patiënt bij het opstaan een opmerkelijke ochtendmoeheid.

• Ochtendstijfheid is een frequent voorkomende klacht bij fibromyalgiepatiënten. Doordat de spieren 's nachts niet voldoende ontspannen ervaart de patiënt 's morgens een gevoel van stijfheid.

• Veel fibromyalgiepatiënten hebben te kampen met hoofdpijn.

• Fibromyalgiepatiënten vertonen ook een verstoorde darmtransit (afwisseling van diarree en verstopping, verspreide buikpijnen )

Diagnose

De diagnose van het fibromyalgie-syndroom wordt gesteld op basis van de klinische achtergrond en een diepgaand klinisch onderzoek uitgevoerd door een deskundig arts.
De bijkomende onderzoeken maken het mogelijk andere (reumatische, neurologische ) aandoeningen uit te sluiten.

Behandeling

Op het moment dat fibromyalgie wordt vastgesteld, dient aandacht te worden geschonken aan de behandeling : dit houdt in dat men naar zijn arts en naar zichzelf dient te luisteren om de pijn te verminderen en de diagnose te aanvaarden.
• Medicatie
Pijnstillers (zoals Paracetamol) kunnen worden aangeraden, op voorwaarde dat ze verstandig worden gebruikt, evenals enkele laag gedoseerde antidepressiva (vooral bij slaapstoornissen).
Andere geneesmiddelen vormen momenteel het onderwerp van onderzoek zowel op fundamenteel als op klinisch vlak.
• Zonder het voorwerp te zijn van specifiek onderzoek in het kader van fibromyalgie, kan een hoog gedoseerd magnesiumsupplement doeltreffend zijn bij spierpijnen, verhoogde spierspanning, spierkrampen, vermoeidheid, Magnesium heeft immers een belangrijke spierrelaxerende werking waardoor deze klachten aanzienlijk verminderd kunnen worden.
• Regelmatige fysieke oefeningen
Dit is een essentieel element van de therapie. Fysieke oefeningen verbeteren de conditie en helpen de dagelijkse activiteiten te beheersen. Zij bieden een duidelijk inzicht in wat men kan of niet kan. Zij zijn belangrijk om de dagelijkse inspanningen beter te doseren en bijgevolg de pijnen te controleren.
Vooral oefeningen waarbij beroep wordt gedaan op het uithoudingsvermogen zoals stappen, joggen, fietsen, aquagym, zwemmen, kunnen worden aangeraden. Deze oefeningen dienen echter steeds naar eigen vermogen en volgens de pijnen die men achteraf ervaart te worden aangepast. Vandaar dat ze beter eerst individueel worden uitgeoefend. Om de spieren en gewrichten soepel te houden, kunnen eveneens relaxatie- en lenigheidsoefeningen worden aangeraden.
• Levenswijze
De aanpassing van de levenswijze is essentieel en vraagt dikwijls progressieve aanpassingen (planning van activiteiten, voeding).
• Psychoterapeutische ondersteuning kan interessant zijn, evenals relaxatietechnieken die kunnen helpen om de verschillende stresssituaties beter te controleren.

zie ook artikel : Mijn verhaal: fibromyalgie

De Vlaamse Liga voor Fybromyalgie Patiënten (VLFP).

De Vlaamse Liga voor Fybromyalgie Patiënten (VLFP) stelt zich tot doel zoveel mogelijk informatie te verstrekken en documentatie te verspreiden, het uitwisselen van ervaringen tussen patiënten te bevorderen, het onderzoek naar de oorzaak en de behandeling te stimuleren en ten slotte te ijveren voor erkenning van de ziekte.
Daartoe richt zij informatiebijeenkomsten in.

Zij geeft een driemaandelijks tijdschrift uit.

Zij onderhoudt contacten met de medici en media om haar doelstellingen te verspreiden en te beklemtonen.

Contact: Sekretariaat van de Vlaamse Liga Voor Fibromyalgiepatienten (VLFP)
VLFP
Impulsstraat 6 C
2220 Heist-op-den-berg

tel 015/25 33 19
maandag en woensdag van 10-12 en 14-16 uur

email: info@vlfp.be
website: www.fibromyalgie.be en www.vlfp.be

verschenen op : 22-03-2001   |  bijgewerkt op : 20-07-2012

 

Meer over:   beender spierziekten     reuma     ziekten centraal en perifeer zenuwstelsel     chronische ziekten     pijn     personen met een handicap     beender spierziekten     reuma     ziekten centraal en perifeer zenuwstelsel     chronische ziekten     pijn     personen met een handicap     beender spierziekten     reuma     ziekten centraal en perifeer zenuwstelsel     chronische ziekten     pijn     personen met een handicap    

Vind je deze informatie nuttig? Deel deze dan nu:
print 10 reacties |558.209x gelezen

Reacties

andulatie

door anoniem , 17 april 2014 om 13:02

Wat is de prijs van zo'n matras als ik vragen mag? ...

lees verder »

andulatie

door vanspringel karel , 13 april 2014 om 13:40

De aankoop,al is deze erg duur,lost voor het grootste gedeelte,het probleem op. Heb sinds een week een andulatiematras en heb sinds ik hem tweemaal daags een k ...

lees verder »

fibromylagie-cvs

door anoniem , 21 maart 2014 om 13:50

beste, Ik heb het originele bericht niet geplaatst maar las net uw commentaar. Bedankt voor deze info, heb al meer dan 2 maanden enorme spierpijn en ben sin ...

lees verder »

fibromylagie-cvs

door Mart , 13 maart 2014 om 19:45

Dit zijn typisch klachten die overeenkomen met magnesium gebrek. De normale geneeskunde erkent dit niet omdat ze dit niet kunnen meten. Als men dit al weet wor ...

lees verder »

fibromylagie-cvs

door anoniem , 05 maart 2014 om 22:08

Ik leef hiermee al 15jaar.ben overal geweest maar niemand kan me helpen.Ik heb de 18punten en heel veel pijn.Ik kost heel moeilijk stilzitten nu kan ik me bijn ...

lees verder »

fybromyalgie

door Nathalie , 05 maart 2014 om 11:35

Ik heb sinds half december 2013 last van pijn in polsen, handen, schouders, nek, armen, voeten(dat is het ergste) en benen. Na heel veel onderzoeken ben ik bij ...

lees verder »

Fibromyalgie

door kenny , 24 februari 2014 om 17:04

Hallo, misschien kan ik jou wel helpen. Mail me gerust voor meer info. Groetjes Kenny ...

lees verder »

Reageer op dit artikel

email:
naam:
verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
onderwerp:
bericht: tekens over.
terug naar begin artikel »
pub
pub
pub