Hoofdpijn van goedkope wijn

Laatst bijgewerkt: March 2006 | 10 reacties
glazen-wijn.jpg

tips Sommige mensen krijgen hoofdpijn na het drinken van (meestal rode) wijn, ook in "normale" hoeveelheden. In sommige gevallen duikt de hoofdpijnaanval al na enkele minuten op. Deze hoofdpijn heeft niets te maken met de kwaliteit van de wijn. De oorzaak moet waarschijnlijk gezocht worden in een combinatie van verschillende stoffen in de wijn die elkaars effect versterken. In wijn treft men vier soorten stoffen aan waarvan men weet dat ze een invloed hebben op de bloedvaten in en om de schedel : alcohol (ethanol), foezelalcoholen, aminen en flavanoïde fenolen.
• Van alcohol is de vaatverwijdende invloed reeds lang bekend. Alcohol op zich is daardoor reeds voldoende om hoofdpijn uit te lokken.
• De foezelalcohol en zijn verantwoordelijk voor de kater na overmatig alcoholverbruik, wat onmiddellijk bewijst dat zij voor hoofdpijn kunnen zorgen. Deze soort alcoholen wordt langzamer opgenomen en veel trager verwerkt dan gewone alcohol (de ethanol) waardoor ze zeer lang in het lichaam blijven.
Aminen zijn stoffen waarvan men weet dat ze ook verschijnselen zoals misselijkheid, hartkloppingen, transpiratie, blozen en bloeddrukverhoging kunnen veroorzaken.

Van migrainepatiënten is geweten dat ze een verhoogde gevoeligheid vertonen voor deze aminen. De werking van aminen wordt bovendien versterkt onder invloed van alcohol. De hoeveelheid aminen in wijn kan aanzienlijk verschillen en is onder meer afhankelijk van het soort druiven en van de zorgvuldigheid waarmee de wijn gemaakt wordt (hygiëne, ontsmetting van de druiven met sulfiet, gistingstemperatuur, zuiverheid van de fusten, enz.).
• Flavanoïde fenolen zijn afkomstig uit de schil van druiven. Rode wijn bevat meer flavanoide fenolen dan witte wijn. Dit is waarschijnlijk de verklaring waarom hoofdpijn vooral optreedt na het drinken van rode wijn.
Normaal gezien zijn al deze stoffen dus in té lage hoeveelheden aanwezig om hoofdpijn te kunnen veroorzaken. Maar sommige mensen blijken extra gevoelig te zijn voor één of meerdere van deze stoffen. Wanneer ze wijn drinken waarin deze stof(fen) in een hoge concentratie aanwezig is (zijn), zullen ze gemakkelijk hoofdpijn krijgen. De concentratie van deze stoffen heeft niets te maken met de prijs of de kwaliteit van de wijn. Tenslotte staat het ook vast dat wijn die langer dan 48 uur heeft opengestaan eveneens hoofdpijn kan veroorzaken. In deze wijn kan door oxydatie ondermeer azijnzuur zijn gevormd, wat het effect van de hogergenoemde amines versterkt.


verschenen op : 30/11/2010

10 reacties

alcohol - hoofdpijn

door anoniem, 7 August 2008 om 15:48

Probleem is dat diegenen die graag drinken vaak niet inzien wat ze veroorzaken of hoe ze reageren als ze een glas teveel op hebben, dat vind ik zo spijtig ! Alcohol kan zoveel kapotmaken...heb het zelf meegemaakt, dus ik weet als vrouw ook heel goed waarover ik spreek. Het is niet fijn met iemand getrouwd te zijn die een drankprobleem niet inziet maar wel dagelijks alcohol nodig heeft. Dit is een afgesloten hoofdstuk want ik stelde een eind aan mijn huwelijk. Leven is voor mij véél meer dan alcohol drinken en mijn leven laten kapot te maken door een ander zijn gedrag. Ik weet zeker dat velen mij steunen in mijn bewoordingen. Maar nog eens : ieder zijn leven maar blijf wel fair tov je geliefde en zoek niet steeds de fout bij een ander. A

Koppijn-alcohol

door lodewijk, 7 August 2008 om 15:29

Beste anomiem, Indien men wil bekritiseren en opmerkingen maken liefst dan niet anoniem. Groet.

Hoofdpijn en spierkramp van alcohol

door Lodewijk, 7 August 2008 om 14:18

Beste vriend, Ik begrijp volledig uw benadering en ben het volkomen eens met u. Doch het is heel uitzonderlijk (misschien 1 à 2 maal in de maand) dat ik één glaasje drink, trouwens zo verzot ben ik niet op alcohol). Maar dat is juist mijn probleem, ik wou alleen weten hoe het komt dat de één wel en de andere niet reageert. En stel u maar gerust ik tracht op alle mogelijke manieren mijn lichaam te verzorgen, zowel wat eten, drank, werk en ontspanning betreft, daarom leef ik te graag. Maar een goed glas wijn is toch ook niet voor de zwijnen gemaakt. Groeten.

hoofdpijn en spierkramp van alcohol

door anoniem, 7 August 2008 om 12:20

Beste, Ik kan maar niet begrijpen dat iemand een remedie of medicatie zoekt om toch alcohol te kunnen drinken. Als je lichaam er zo slecht op reageert drink het dan gewoon niet! Je lichaam stelt geen alcohol op prijs, dat lijkt me wel erg duidelijk! Je kan toch ook een lekkere fruitcoctail drinken zonder alcohol, en die "ogen" ook mooi, chique en elegant, en zijn veel gezonder. Ze passen perfect in een avondje uit, het hoeft toch niet altijd alcohol te zijn? groeten

koppijn-alcohol

door anoniem, 7 August 2008 om 12:15

Het feit dat je vrouw er over "zaagt" wil al heel wat zeggen denk ik. Ik weet niet hoeveel wijn je per dag drinkt, maar om hier zo'n kinderachtige reactie te zetten, neem ik aan dat je genoeg drinkt, en daardoor niet echt met volle besef hier iets degelijks ter discussie neer kan zetten. Is je vrouw niet belangrijker dan die wijn? Je maakt ruzie over een voorwerp versus je geliefde,,,??? Daardoor maak ik op dat die wijn voor jou van groot belang is, mogelijk ben je verslaafd, want je lijkt het niet te kunnen missen en krijgt daardoor zelfs problemen met je vrouw. Is het dat allemaal waard? Het lijkt je te frustreren dat je vrouw klaagt over je drank(mis)(ge)bruik. Probeer je eens voor te stellen waarom ze daarover angstig is. Loopt het mis? Kan ze niet goed meer met je praten omdat je na enkele glaasjes drinken al niet echt meer helder kan denken? En dan met zo'n reacties komt? Ikzelf heb een man die ook "maar enkele" pinten per dag dronk, en het was niet mogelijk om op die momenten met hem een diepgaand gesprek te hebben, al hoewel hij er niet "zat uitzag". Maar ik vond het verschrikkelijk zo. Ik had het gevoel alleen voor alles te moeten zorgen, geen steunpilaar meer omdat hij nergens de ernst van inzag,... Kan je je misschien proberen voor te stellen waarom je vrouw het niet graag heeft? Ik wil je hier echt niet de les spellen hoor, maar toen ik jou kinderachtig berichtje zag, herinnerde me dat even aan hoe een domme reacties mijn man kon geven op serieuze zaken. Ook ik kloeg op regelmatige basis dat hij niet zoveel moest drinken, en ook hij vond het maar niks dat ik dat telkens zei. Ik kan aannemen dat dat voor hem niet leuk was dat ik hem telkens met de neus op de feiten druktte... op den duur merkte ik zelf ook wel dat dat zelfs niets uithaalde, en dat het hem bozer maakte. (net als jij nu reageert) Uiteindelijk hebben wij een tijdje appart gewoond zodat hij en ik konden werken aan onszelf (ik was inmiddels door aanhoudende stress langdurig ziek geworden) Mijn man is dan uit zichzelf hulp gaan zoeken bij AA. Hij moest zelf die beslissing nemen, niet omdat ik dat telkens zei, en toen lukte het hem wel. (Inmiddels is mijn man aan zen derde jaar alcoholvrij en ik ben ontzettend fier op hem!!!) Je vrouw zal wellicht op den duur het moe worden om telkens in herhaling te moeten vallen, zonder dat ze positief resultaat ziet, das namelijk erg vermoeiend. Probeer op een degelijke manier met haar te praten zonder verwijten naar elkaar te gooien, en probeer voor jezelf uit te maken of je inderdaad een alcoholprobleem hebt. Vraag je enkele dingen af. Kan ik zonder men dagelijks wijntje? Hoe doe ik als ik gedronken heb? Heb ik dan nog aandacht voor men vrouw? Het zou intressant zijn eens een opname te maken tijdens zo'n avondje, zodat je nadien, nuchter, zelf eens kan kijken hoe je dan bent. Gewoon om jezelf met jezelf te confronteren, das heel leerrijk! In ieder geval wens ik jou en je vrouw sterkte, en ik hoop dat jullie er samen uitkomen. groetjes!

bekijk alle 10 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub