Wanneer is je Body Mass Index (BMI) te hoog?

In dit artikel
Wanneer is je Body Mass Index (BMI) te hoog?

dossier

De BMI is een eenvoudige methode om na te gaan of je te weinig of te veel weegt in verhouding tot je lichaamslengte. Alhoewel er in wetenschappelijke kringen enige kritiek bestaat op de BMI (omdat hij niets zegt over het vetpercentage), blijft het een handig instrument voor een eerste gewichtstest.


Lees ook: Overgewicht bij kinderen: wanneer is je kind te dik?

Wat is de BMI?

Getty_BMI_2024.jpg

© Getty Images

Aan de hand van de Body Mass Index kan men de vetmassa in het lichaam schatten op basis van je lichaamsgewicht en lengte. Het cijfer geeft dus aan of je een gezond gewicht hebt voor jouw grootte.

Een goede verhouding is belangrijk, omdat overgewicht (maar evenzeer ondergewicht) een aantal gezondheidsrisico’s inhoudt, zoals een hoger risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes, bepaalde vormen van kanker, enz.

Lees ook: Overgewicht verhoogt het risico op kanker

BMI berekenen


BMI = lichaamsgewicht (kg) / (lengte (m) x lengte (m))

of: lichaamsgewicht (kg)
__________________
(lengte (m) x lengte (m)) 

BMI-waarden

  • Onder de 18,5: ondergewicht
  • Tussen de 18,5 en de 24,9: normaal gewicht
  • Tussen de 25 en de 29,9: overgewicht
  • Tussen de 30 en de 39,9: zwaarlijvigheid (obesitas)
  • Boven de 40: ernstige zwaarlijvigheid


online je BMI berekenen : (geen cijfers na de komma)
je lengte    cm
je gewicht  kg


je BMI :

Wanneer is je BMI te hoog?

Bij overgewicht (een BMI tussen 25-29,9) of een middelomtrek boven 88 cm voor vrouwen en 102 cm voor mannen, wordt aangeraden om op je gewicht te letten en zeker niet meer aan te komen. 

Wanneer je ook een verhoogd risico op een hart-of vaataandoening hebt (een verhoogde bloeddruk, een te hoog LDL-cholesterol en/of te laag HDL-cholesterol, hartziekten in de familie), wanneer je lijdt aan diabetes of wanneer je ouder bent dan 45 jaar voor mannen of 55 jaar voor vrouwen, dan zal je arts je waarschijnlijk aanraden om te vermageren.

Bij obesitas (BMI boven 30) of een middelomtrek boven 88 cm voor vrouwen en 102 cm voor mannen en andere risicofactoren (zoals hart- en vaatziekten, diabetes, enz.), is het ten zeerste aanbevolen om minstens 10% af te vallen. Bij een BMI boven 40 of boven 35 met andere risicofactoren, zal eventueel een operatie (bijvoorbeeld een maagband of een maagverkleining) aangeraden worden.


Lees ook: Mini gastric bypass: minder complicaties, meer voordelen en goedkoper

Beperkingen BMI

Het absolute gewicht op zich - en dus ook de BMI - zegt echter weinig omdat ook rekening moet worden gehouden met de lichaamsbouw, de aanwezigheid van vet, de plaatsen waar dat overgewicht geconcentreerd is, enz. Bovendien is de BMI minder goed bruikbaar bij kinderen, ouderen, zwangeren en mensen met zeer veel spiermassa.


Lees ook: Waarom je niet je BMI maar je ABSI moet berekenen

Lees ook: Body Mass Index (BMI) vervangen door Body Volume Indicator (BVI)?


Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram