print |10.457x gelezen

Gezonde voeding cruciaal voor het hart

Een gezond, cholesterolverlagend dieet kan meer doden ten gevolge van hart- en vaatziekten voorkomen dan het behandelen van patiënten die er reeds aan lijden. Tot deze conclusie komen Britse onderzoekers op basis van een onderzoek uitgevoerd in Engeland en Wales. Bij het vergelijken van de mortaliteit ten gevolge van hart- en vaatziekten (HVZ of hart-en vaatziekten) in Engeland en Wales in 2000 met 1981, stelt men in 2000 een forse daling vast van 54%. Dit betekent dat er in het jaar 2000 68.230 patiënten minder zijn gestorven ten gevolge van HVZ.
De studie gaat na wat het aandeel is van primaire en secundaire preventie in deze positieve evolutie.
Primaire preventie omvat onder andere het aanpassen van de voeding en de leefstijl om HVZ bij gezonde mensen te voorkomen.
Onder secundaire preventie verstaat men het behandelen van patiënten die reeds lijden aan HVZ. De onderzoekers komen tot de conclusie dat primaire preventie vier keer belangrijker is dan secundaire preventie.

Een tweede studie die de resultaten van twaalf studies vergeleek, komt tot een gelijkaardig besluit dat een combinatie
van gezonde voedingsgewoonten en matige fysieke inspanning een efficiënte manier is om de cholesterolspiegels te doen dalen. Leefstijlaanpassingen moeten steeds de eerste stap zijn alvorens over te schakelen op medicatie, aldus de onderzoekers.
Ook een recente Canadese studie benadrukt dat een cholesterolverlagende voeding o.a. rijk aan soja, even sterk de cholesterol kan doen dalen als medicatie.

zie ook artikel : Cholesterolverlagende voeding

verschenen op : 27-10-2005

bron: British Medical Journal, 2005, 17 Aug 2005, Journal of Nurtition, Aug 2005, American Journal Clinical Nutrition, feb 2005

Meer over:   hart- en vaatziekten     vaataandoeningen     vetten     gewicht     gezonde voeding     gezond eten    

Vind je deze informatie nuttig? Deel deze dan nu:
print |10.457x gelezen

Reageer op dit artikel

email:
naam:
verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
onderwerp:
bericht: tekens over.
terug naar begin artikel »
pub
pub
pub