print 10 reacties |229.972x gelezen

zie ook artikel : Menopauze: deel 2. De klachten

zie ook artikel : Menopauze: deel 3. De behandeling

Menopauze deel 1: Soorten menopauzes

Menopauze is geen ziekte maar een natuurlijke gebeurtenis in het leven van een vrouw. Het betekent het einde van de vruchtbare periode ten gevolge van de verminderde productie van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron.

1. Natuurlijke menopauze

In de westerse wereld wordt de overgrote meerderheid van de vrouwen geconfronteerd met een natuurlijke menopauze tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar, gemiddeld rond 51 jaar. Sommige vrouwen komen reeds in het begin van veertig in menopauze, andere pas boven de 60.

De meeste vrouwen maken de menopauze door rond dezelfde leeftijd als hun moeders en zusters, wat wijst op een genetische factor. De enige andere bekende factor die het tijdstip van menopauze beïnvloedt is roken: rooksters, zelfs voormalige rooksters, kunnen tot twee jaar vroeger in menopauze gaan. Het is nog onduidelijk of het gebruik van de pil een invloed heeft op het tijdstip van de menopauze.

In tegenstelling tot wat nog vaak wordt beweerd bestaat er geen verband tussen het tijdstip van de eerste maandstonden en de leeftijd waarop de menopauze begint.

2. Perimenopauze

Deze term die letterlijk 'rond de menopauze' betekent, slaat op de overgangsperiode, de periode vlak voor de menopauze (ong. 6 jaar) wanneer de eerste veranderingen optreden. De term slaat ook op het eerste jaar na de menopauze.

Strikt gezien slaat de term menopauze op slechts één enkele dag: met name de dag dat de vrouw gedurende 12 maanden geen maandstonden meer heeft gehad.

zie ook artikel : Test jezelf: Ben ik in de menopauze?

3. Kunstmatige menopauze

Het verdwijnen van de maandstonden kan ook het gevolg zijn van een operatie waarbij beide eierstokken verwijderd werden, van chemotherapie of van bestralingen. In deze gevallen komt de vrouw in een menopauzetoestand terecht, maar is er geen sprake van een natuurlijke menopauze.

Vrouwen die tengevolge van een operatie beide eierstokken verliezen, komen abrupt in de menopauze terecht. Ze worden vaak al een paar dagen na de operatie abrupt met menopauzeklachten geconfronteerd.

Wanneer slechts één eierstok achterblijft, neemt die meestal de functie van de weggenomen eierstok over en is er geen sprake van een vervroegde menopauze. Indien enkel de baarmoeder verwijderd wordt, heeft dat evenmin een invloed op de functie van de eierstokken. De maandstonden verdwijnen dan wel, maar dat heeft niets met menopauze te maken.

De eierstokken kunnen ook vernietigd worden door bestraling of chemotherapie. Worden ze abrupt vernietigd, dan heeft dit hetzelfde effect als een operatieve verwijdering: de vrouw komt plots in een toestand van vervroegde menopauze terecht, meestal met hevige klachten. Soms blijven de eierstokken echter nog een tijdje sluimeren en dan verloopt de overgang naar een vervroegde menopauze minder abrupt.

Hierbij dient te worden aangestipt dat hysterectomie (het verwijderen van de baarmoeder) zonder dat de eierstokken worden verwijderd geen menopauze veroorzaakt.Alleen de maandstonden zijn verdwenen maar de eierstokken gaan door met hun hormoonproduktie.

Premenopauzale vrouwen bij wie de eierstokken worden weggenomen gaan niet door de perimenopauze, maar worden door het plotse verlies van de oestrogenproductie van de ene dag op de andere geconfronteerd met de verschijnselen die gepaard gaan met de menopauze. Omdat ze minder lang oestrogenen produceren verhoogt ook het risico op hartziekten en osteoporose.

zie ook artikel : Verwijderen van de baarmoeder (Hysterectomie)

zie ook artikel : Het verwijderen van eierstokken (of Ovariëctomie)

4. Postmenopauze

Deze term slaat op de jaren na de menopauze.

zie ook artikel : Menopauze: deel 3. De behandeling

verschenen op : 01-12-2000   |  bijgewerkt op : 20-03-2014

 

Meer over:   menopauze     vrouw    

Vind je deze informatie nuttig? Deel deze dan nu:
print 10 reacties |229.972x gelezen

Reacties

menopauze?

door anoniem , 13 december 2013 om 09:20

beste, heb meer dan 1 jaar geleden (september2012) geen maandstonden meer gehad , dacht datik toch al in menopauze zat , maar gisteren heb ik mijn maandstonde ...

lees verder »

symptomen overgang

door anoniem , 17 oktober 2013 om 00:20

Ik heb al geruime tijd gemerkt dat ik last kreeg van zweten, maar bracht dat niet in relatie tot de menopauze. Ik ben 45 jaar en ben een week overtijd. Pregnan ...

lees verder »

Menopauze : deel 1. Soorten menopauzes

door anoniem , 11 januari 2013 om 15:00

Ik ben 66j en heb vanaf mijn 52j opvliegers. Is dat normaal? ...

lees verder »

menopauze

door katja , 25 maart 2012 om 23:05

Ik ben nu 45jaar en ik zit middenin mijn menopauze.ik had hevige hoofdpijn ,slechte nachtrust , een rode kop enz enz . Nu neem ik estrogel en voel ik mij super ...

lees verder »

menopauze

door patricia , 23 maart 2012 om 17:52

ik word in augustus 45jaar en ik zit er middenin mijn menopauze mijn heel lichaam verdander en ik heb ook stress gekregen en schrik en de dokter zegt an kom all ...

lees verder »

zwangerschap na menopauze

door anoniem , 09 maart 2012 om 14:46

is pilgebruik te adviseren na 50 jr. is zwangerschap mogelijk. opmerking : menstruatie is onregelmatig, haast verschijnt het niet ...

lees verder »

zwangerschap na menopauze

door anoniem , 01 januari 2012 om 16:44

ik heb even een vraag , kan er iemand me zeggen dat je tijdens u memopauze zwanger kan geraken ? kan men dan vrijen zonder terugtrekking van de man ? ...

lees verder »

Reageer op dit artikel

email:
naam:
verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
onderwerp:
bericht: tekens over.
terug naar begin artikel »

Videokanaal

Overgang of menopauze In deze animatie wordt uitgelegd wat de overgang (of menopauze) is en welke symptomen hierbij horen.
In deze animatie wordt uitgelegd wat de overgang (of menopauze) is en welke symptomen hierbij horen.

Bekijk het filmpje »

naar alle video's »

pub

interessante websites

  • De ouder wordende vrouw
    Een grootschalige studie legt zich toe op het bestuderen van de ouder wordende vrouw. Hier wordt een goed beeld geschetst wat haar te wachten kan staan en wat verwacht kan worden van hormoontherapie.
pub
pub