Menstruatiepijn (Dysmenorroe)

Laatst bijgewerkt: April 2017 | 22 reacties

dossier Het meest voorkomende gynaecologische probleem bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd zijn pijnlijke maandstonden of dysmenorroe. Bij jonge vrouwen tussen 15 en 24 jaar zouden 1 op 5 hiermee te maken hebben, op latere leeftijd en na een zwangerschap verminderen de klachten doorgaans.

123-vr-pijn-buik-menstr--2-04-17.jpg

Verschijnselen

Het gaat om een min of meer hevige krampachtige pijn in de onderbuik of rug. Sommige vrouwen hebben kortdurende krampen, terwijl anderen een constante, zeurende pijn voelen. Meestal begint de pijn tegelijk met of net vóór de menstruatie, bereikt zijn hoogtepunt na 24 uur en trekt na twee dagen weer weg. Het gaat soms gepaard met klachten als braken of misselijkheid, hoofdpijn, verstopping of diarree, depressieve stemming net voor of tijdens de menstruatie.

Oorzaken

Pijnlijke menstruatie kan verschillende oorzaken hebben.

Bij primaire dysmenorroe is er geen aantoonbare organische oorzaak voor de klachten. Meestal zijn die klachten het gevolg van spiersamentrekkingen (krampen) in de baarmoeder. Hier beginnen de klachten meestal enkele maanden na de eerste maandstonden. De klachten verminderen met het ouder worden.
De pijn ontstaat alleen als er een eisprong (ovulatie) heeft plaatsgevonden en uiterst zelden na een cyclus zonder eisprong. Vermoed wordt prostaglandines in de baarmoeder een belangrijke rol spelen. Bij vrouwen met menstruatieklachten worden namelijk hogere prostaglandine-concentraties in het slijmvlies en het menstrueel bloed gemeten dan bij vrouwen zonder klachten.
Factoren zoals te weinig lichaamsbeweging en stress, kunnen de pijn bij primaire dysmenorroe verergeren.

zie ook artikel : De menstruele cyclus

Bij Secundaire dysmenorroe is er wel een onderliggende oorzaak.
• Het kan te maken hebben met een achterwaarts gekantelde baarmoeder.
• Eén van de meest voorkomende oorzaken van secundaire dysmenorroe is endometriose. Bij die aandoening is het baarmoederslijmvlies, het endometrium, ook buiten de baarmoeder aanwezig, en ondergaat daar dezelfde maandelijkse veranderingen.
• Een ontsteking, bv. PID (Pelvic inflammatory disease)
• Een nauwe baarmoederhals (de opening van de baarmoeder naar de vagina)
• Vleesbomen (myomen) in de baarmoeder.
• Aanwezigheid van een koperhoudend spiraaltje

zie ook artikel : Endometriose

zie ook artikel : Spiraal - IUD

zie ook artikel : Myomen (vleesbomen of fibromen)

zie ook artikel : Pijn in de onderbuik door een eileiderontsteking (salpingitis) of bekkenontsteking (PID)

Diagnose

Om te bepalen of er sprake is van primaire of secundaire dysmenorroe, is een lichamelijk onderzoek nodig. Ook zal de arts vragen naar de medische voorgeschiedenis.
Daarnaast wordt zonodig een echoscopie en een laparoscopie gedaan om eventuele afwijkingen aan de inwendige geslachtsorganen op te sporen.
Als voorgeschiedenis en medisch onderzoek uitsluiten dat er gynaecologische oorzaken zijn, dan wordt meestal de diagnose primaire dysmenorroe gesteld.

Behandeling

123-vr-pijn-buik-menstr-04-17.jpg
Secundaire dysmenorroe moet uiteraard behandeld worden door het wegnemen van de onderliggende oorzaak.
Voor primaire dysmenorroe bestaan er in feite slechts twee middelen waarvan het nut bewezen is:
• Niet-steroïdale ontstekkingsremmers (NSAID) uit de klasse van de prostaglandine-synthetase-remmers, zoals ibuprofen. Deze middelen werken het best als u er twee dagen voor het begin van de menstruatie mee begint en ze tot en met de eerste of tweede dag van de menstruatie slikt. Gewone pijnstillers hebben weinig of geen effect.
• Plaatselijke warmte (bv. door een warme kruik met een temperatuur rond 39°C).

Van andere middelen is het effect niet bewezen of bestaan tegenstrijdige gegevens:
• een anticonceptiepil om de eisprong te onderdrukken: tegenstrijdige resultaten
• Vitamines en mineralen zoals vit. B1, vit E, Vit. B12, magnesium, visolie (omega 3-vetzuren): nauwelijks enig bewijs
• Transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS) met hoge frequentie: heeft effect, maar kan nogal wat bijwerkingen hebben (o.m. hoofdpijn, gespannen gevoel...)
• Acupunctuur, manuele therapie: geen enkel bewijs
• chirurgische onderbreking van de uteriene zenuwen: geen bewijs
• gedragstherapie: geen bewijs.

Sommige vrouwen hebben er baat bij als ze letten op een gezonde leefwijze en voldoende lichaamsbeweging, als ze een teveel aan stress vermijden en ontspanningsoefeningen als yoga doen.

Plaatsing van een hormonaal spiraaltje kan menstruatiepijn verlichten.

zie ook artikel : Het premenstrueel syndroom (of PMS)

Voeding en dysmenorroe

Geregeld duiken er verhalen op dat dysmenerroe te maken heeft met een verkeerde voeding en/of zou kunnen voorkomen of behandeld worden door verandering van eetgewoonten.
Met name vetten en dan vooral dierlijke vetten, worden vaak met de vinger gewezen. Ze zouden namelijk de produktie van oestrogenen stimuleren. Een vetarm, vegetarisch dieet zou de oestrogeenconcentraties doen dalen en een positieve invloed hebben op menstruatiepijn en premenstrueel syndroom.
Er bestaan echter nauwelijks ernstige wetenschappelijke studies die deze beweringen ondersteunen.

zie ook artikel : Het premenstrueel syndroom (of PMS)


verschenen op : 08/04/2017 , bijgewerkt op 06/04/2017

22 reacties

Menstruatiepijn (Dysmenorroe)

door anoniem, 12 April 2017 om 10:31

heb vroeger hevig rug buikpijn gehad juist voor maandstonden (is niet altijd iets an de hand )een goed glas warme melk zo heet mogelijk pijn vermindert maantstonden komen dezelde nog door zalig

Menstruatiepijn (Dysmenorroe)

door anoniem, 10 April 2017 om 09:34

Had hevige pijnlijke maandstonden, ze moesten mij van school naar huis brengen dat het zo erg was.De dokter zei na een bevalling zal het beter zijn , maar na mijn1ste had ik nog pijn maar niet zo véél meer, na 2de migraine maar geen hevige buikpijn meer.

Menstruatiepijn (Dysmenorroe)

door anoniem, 24 July 2015 om 18:37

Ik wil weten wat er aan de hand is Ik ben gestiliseert en heb drie keizersneede gehad en de laatste drie maand heb ik last van de regels ik heb ze maar ne dag un half en na dat ze er geweest zyn loop ik te overgeven help a u b

Dymenerroe en voeding

door anoniem, 11 March 2015 om 00:38

Er is beperkt budget om wetenschappelijke studies uit te voeren. Bovendien, studies die al deels bewijs hebben geleverd krijgen voorrang voor vervolg. Dus "er bestaan echter nauwelijks ernstige wetenschappelijke studies die deze beweringen ondersteunen." Oftewel: het is niet wetenschappelijk onwaar. Het is enkel nog niet goed genoeg onderzocht, met valide methodes.

Menstruatiepijn (Dysmenorroe)

door anoniem, 29 January 2015 om 10:31

Ik heb elke maand zo een last van mijn regels.Gewoon niet te beschrijven, hoofdpijn, buikpijn, diarree,overgeven en dit altijd de eerste tweede dagen van mijn regels. Ik lig alleen maar in bed. Iemand tips? Zou ik erg appreciëren, ik kan het niet meer aan

bekijk alle 22 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub