Liposuctie of liposculptuur

Laatst bijgewerkt: November 2017 | 28 reacties

dossier

Liposuctie of met een wat chicquere term liposculptuur is een ingreep waarbij met fijne buisjes via kleine sneetjes vetophopingen onderhuids worden weggezogen. Er bestaan ook technieken waarbij geluidsgolven (ultratonen) of mechanische trillingen (vibro-liposculptuur) worden gebruikt om de zuigbuizen makkelijker door de weefsels te laten glijden. Tumescente liposculptuur is een techniek waarbij de liposuctie wordt voorafgegaan door een specifieke voorbereiding van het vetweefsel. Aan een zoutoplossing (zoals in een infuus) worden stoffen voor plaatselijke verdoving toegevoegd. Bij het begin van de ingreep wordt het vetweefsel hiermee ingespoten. Zo kan de ingreep onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. De vetcellen worden hierdoor zwakker en laten zich bij de liposculptuur makkelijker stuk trillen of wegzuigen met minder bloeduitstorting.

liposuctie--2.jpg

Abnormale vetophopingen kunnen ontstaan op plaatsen als de hals, buik, heupen, billen, bovenbenen, knieën en onderbenen. Ze worden veroorzaakt door een verhoogd aantal vetcellen op deze plaatsen. Op de rest van het lichaam is de vetlaag normaal. Deze abnormale vetstapeling komt alleen voor bij mensen die er aanleg voor hebben. Een belangrijke voorwaarde voor liposuctie is dat de huid voldoende elastisch is. Is de huid dat niet en is er bovendien sprake van cellulitis (sinaasappelhuid) dan kan de abnormale vetafzetting worden verwijderd door middel van dermo-lipectomie (dermo betekent huid en lipectomie betekent het wegsnijden van vet). Het nadeel van deze operatie is dat er lange littekens achterblijven.

Mogelijkheden en verwachtingen

Liposuctie is een techniek om plaatselijk overtollig vet te verwijderen. Het is geen middel om te vermageren of om overgewicht te behandelen. Liposuctie biedt contourverbetering, maar zeker geen perfectie. Soms is het heel moeilijk om een symmetrisch resultaat te krijgen. Daarnaast kunnen bestaande onregelmatigheden in de huid niet worden gecorrigeerd. Het kan ook voorkomen dat het huidoppervlak door de operatie juist onregelmatig wordt. Dat komt omdat liposuctie een moeilijk te doseren methode is. Gezien het belang van de ingreep en de ernst van de mogelijke complicaties mag de ingreep slechts door erkende specialisten in de plastische heelkunde uitgevoerd worden in een omgeving waar de elementaire infrastructuur (bv. qua reanimatie) voorhanden is. Megaliposuctie (meer dan 5 liter) moet zoveel mogelijk vermeden worden en gebeurt bij voorkeur in het ziekenhuis.

Werkwijze

Liposuctie vindt meestal plaats onder volledige verdoving. Alleen kleine contourafwijkingen, bijvoorbeeld overtollig vet in de hals, worden behandeld onder plaatselijke verdoving. Voor grotere ingrepen moet u een aantal dagen in het ziekenhuis blijven.

Via kleine sneetjes op onopvallende plaatsen zoals bestaande huidplooien, wordt het te opereren gebied ‘opgespoten’ met een vloeistof die het wegzuigen van de vetcellen vergemakkelijkt en bloedverlies vermindert. Als de vloeistof is ingewerkt brengt de arts een zuigbuis via de huidsnedes in. Deze zuigbuis is aangesloten op een krachtige zuigpomp. Het overtollige vetweefsel kan nu worden weggezogen. Is het gewenste resultaat bereikt, dan worden de huidsnedes gehecht. Soms is het nodig een aantal drains (dunne slangetjes) in te brengen om overtollig wondvocht af te kunnen zuigen. Deze drains worden verwijderd als er bijna geen wondvochtproductie meer is. Meestal is dit na één of twee dagen.

Na een liposuctie

elastisch-korset-na-liposuctei.jpg

Na een liposuctie moet u een pantybroek, elastische windsels of een elastisch korset dragen. Dit is nodig om de huid goed op de onderlaag te laten verkleven. Deze drukkende ‘onderkleding’ moet u gedurende vier tot zes weken dag en nacht dragen. Als u wilt douchen of u wilt wassen, wat al mag na 24 uur, dan kunt u deze ‘onderkleding’ natuurlijk even uitdoen. Gedurende enkele weken na de operatie kunt u last hebben van pijnlijke bloeduitstortingen, een gezwollen huid en een beurs gevoel. Rond de enkels kan vochtophoping ontstaan, maar dit trekt na ongeveer twee tot zes weken vanzelf weg. De pijn is over het algemeen goed te bestrijden met paracetamol. Als u het gevoel hebt dat paracetamol niet helpt, moet u contact opnemen met de behandelend arts. Na een of twee weken worden de hechtingen verwijderd. Het resultaat is vaak pas na maanden duidelijk.

Risico’s en verwikkelingen

Er bestaat een kans op een nabloeding of er kan een soms ernstige infectie optreden, al komt dit zelden voor. Ook abnormale littekenvorming is mogelijk.
Direct na de ingreep is de huid gezwollen, verkleurd en gevoelig. Daarna kunnen nog restzwellingen aanwezig zijn en soms verhardingen die pas na weken of soms maanden verdwijnen. Ook kan de huid tijdelijk gevoelloos zijn.
Het definitieve resultaat van een liposuctie kunt u pas beoordelen na zes tot negen maanden. Een enkele keer is niet al het overtollige vetweefsel verwijderd, of is het resultaat erg asymmetrisch. Dan is het noodzakelijk nog een aanvullende liposuctie uit te voeren.

Meer weten over liposculptuur en liposuctie?

bron: Kon.Ac.van Geneeskunde van België &Ned.Ver.voor Plastische Chirurgie
verschenen op : 30/11/2017 , bijgewerkt op 29/11/2017

28 reacties

Liposuctie of liposculptuur

door anoniem, 10 May 2016 om 05:02

Heb een dikke verharding onder de huid na liposuctie bij de venusheuvel. De operatie is twee maanden geleden verricht en maak mij nu zorgen gezien het zo lang duurt. Wat is die hardheid precies?

Liposuctie of liposculptuur

door anoniem, 30 November 2015 om 16:31

LPG zou helpen en als het nog om vocht gaat dan lymfedrainage. heb er zelf ook nog last van, nu lymfedrainage en dat helpt wel maar inderdaad ook nog harde plekken

Liposuctie of liposculptuur

door anoniem, 25 October 2015 om 21:33

Zijn er methodes of tips op de vochtophopingen te helpen te verdwijnen? Masseren? Met de klok mee? Warme kersenpittenzak erop?

Liposuctie of liposculptuur

door anoniem, 31 March 2015 om 20:05

Kan iemand zijn ervaring vertellen over liposuctie in de wellnesskliniek in Genk? Bedankt op voorhand!!

Liposuctie of liposculptuur

door Annie Van De Wiele , 30 March 2015 om 17:27

Geachte " ANONIEM " Het feit dat je uw naam niet durft te zetten onder jouw reactie zegt volgens mij al genoeg ! Gedenk , dat NIET iedereen met een prachtig lichaam door het leven moet ! Gelukkig kan er heden ten dage wat aan gedaan worden , om deze vrouwen ook gelukkiger te maken en wat meer zelfvertrouwen te schenken !

bekijk alle 28 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub