Over voedselallergie: Eetwaar = eetbaar?

Laatst bijgewerkt: March 2005 | 3 reacties
eetwaar-eetbaar.jpg

boeken/interviews Iedereen met lichamelijke klachten heeft wel eens geprobeerd uit te zoeken of de oorzaak daarvan niet bij het dagelijks voedsel ligt. Het is algemeen bekend dat het eten van uien, bietjes of rauwe zuurkool voor sommigen vervelende lichamelijke gevolgen heeft, maar wat doe je als er meer aan de hand is?

Eetwaar = eetbaar? helpt de oorzaken van lichamelijke 'storingen' te begrijpen. Vragen over onze voeding en de mogelijke effecten daarvan op ons lichaam worden beantwoord, zoals:
wat is voedselallergie?
hoe ontstaat voedselallergie?
wie is er gevoelig voor?
Allerlei ziektebeelden komen aan bod: van overgevoeligheid voor gluten en het 'chinees-restaurantsyndroom', tot overgevoeligheid voor kleurstof en aspirine. In Eetwaar = eetbaar? wordt speciale aandacht besteed aan histamine, omdat deze stof een rol speelt bij het ontstaan van allergische reacties. Alle voedingsmiddelen die histamine in het lichaam kunnen vrijmaken en die bij klachten als migraine, astma, reuma, galbulten of eczeem vermeden moeten worden, komen in dit boek aan de orde.
Eetwaar = eetbaar? is er voor die mensen die meer willen weten over hun voeding en over de samenstelling van voedsel.

Dr. J. Kamsteeg is een specialist op allergiegebied en is werkzaam bij een klinisch Allergie Centrum.

Hoewel dit geen boek is dat erg vlot leest (enige voorkennis is wel op zijn plaats), bevat het erg veel nuttige informatie over allerlei bekende en minder bekende voedselallergieën. Kamsteeg beschrijft bij elke allergie uitgebreid de reactie, de stoffen die worden vrijgemaakt en de effecten op het lichaam. Hij verdeelt de voedselallergieën in in tien groepen en vermeldt daarbij de voedingsmiddelen waarin ze voorkomen, de allergietests die beschikbaar zijn en de behandelmethoden. Er wordt speciale aandacht besteed aan histamine, omdat deze stof een rol speelt bij het ontstaan van allergische reacties. Alle voedingsmiddelen die histamine in het lichaam kunnen vrijmaken en die bij klachten als migraine, astma, reuma, galbulten of eczeem vermeden moeten worden, komen in dit boek aan de orde.

Eetwaar = eetbaar? - Dr. J. Kamsteeg - ISBN 90 230 1114 7 - Uigeverij Gottmer - Uitgegeven in 2003 - prijs 16,95€



verschenen op : 15/03/2005 , bijgewerkt op 15/03/2005

3 reacties

voedselallergie

door Mar, 20 March 2007 om 16:25

Hallo, ik was een beetje aan het surfen op internet en kwam deze site tegen. Ik las dat je ook ne alergie hebt Voor E nummers. Mijn man heeft dit ook en dat weten we sinds kort na 2 jaar van ziekenhuis naar ziekenhuis te hebben gelopen in allelei plaatsen. Hebben we uiteindelijk op eigen initiatief een arts gevonden in Zeist. Deze man kwam er achter dat mijn echtgenoot heel er allergisch is voor veel E nummers. Citroenzuur, alle citrusvruchten, passie vrucht en kiwi. Hij heeft 2 jaar geleden een anafylactische shock gehad en daarna wat lichtere allergische aanvallen. Heel naar om mee te maken. dikke tong - vreslijk opgezwollen gezicht- en heel lage bloeddruk- flauwvallen- het vreemde is, dat als hij het krijgt, dit na het hardlopen is. Nooit gewoon in zijn dagelijkse doen. Dit jaar gaan we weer naar Azie met vakantie, Epipen mee en antihystamine ook ga ik naar de huisarts om te vragen of hij een injectie spuit mee mag nemen met Adrealine.En zich zelf leert injecteren. Dit omdat ik het een angstig idee vindt "als" je zo ver van huis iets krijgt. het prettig idee vindt dat je dan zelf in kunt grijpen. de E nrs allergie etc.. vindt ik heel lastig veel producten zitten bomvol met dit soort stoffen ik ga het boek ook aanschaffen. gr Mar.

eetwaar=eetbaar

door Annie, 19 March 2005 om 18:15

Sinds 1990 weet ik, dat ik alergisch ben voor allerlei E-nummers. Destijds het boek aangeschaft. Heeeeeeel veeeeel baat bij gehad. Inmiddels is een herziene uitgave uitgekomen. Deze uitgave heb ik vorig jaar aangeschaft. Dit was hard nodig, want er waren veel E-nummers bij gekomen (vanaf 1990). Een geweldig boek! Een aanrader voor iedereen, die voedingsproblemen heeft. Ook op de site (www.keac.nl) is veel informatie te vinden. Ik ben een vrouw uit Nederland (Friesland om precies te zijn). De afgelopen jaren wordt er steeds meer aandacht besteed aan alle toevoegingen in ons voedsel. Dit is echter pas een begin. Advies: heeft iemand het idee, dat bepaalde klachten het gevolg zijn van voedsel: ga over op alleen maar verse producten, laat melkproducten staan. Houdt een eet-dagboek aan, waarin u alle klachten eveneens bijhoudt. Na verloop van tijd (bij mij was dat heel snel) ziet u een bepaald patroon bij het eten van bepaald voedsel (uiteraard: als de oorzaak in bepaald voedsel is gelegen). Succes. Onthoudt: het zit meestal NIET tussen de oren, zoals vele artsen ons willen laten geloven! Luister naar uw lichaam: u kent het immers het beste!

eetwaar=eetbaar

door A. Henstra-Schraa, 19 March 2005 om 18:14

Sinds 1990 weet ik, dat ik alergisch ben voor allerlei E-nummers. Destijds het boek aangeschaft. Heeeeeeel veeeeel baat bij gehad. Inmiddels is een herziene uitgave uitgekomen. Deze uitgave heb ik vorig jaar aangeschaft. Dit was hard nodig, want er waren veel E-nummers bij gekomen (vanaf 1990). Een geweldig boek! Een aanrader voor iedereen, die voedingsproblemen heeft. Ook op de site (www.keac.nl) is veel informatie te vinden. Ik ben een vrouw uit Nederland (Friesland om precies te zijn). De afgelopen jaren wordt er steeds meer aandacht besteed aan alle toevoegingen in ons voedsel. Dit is echter pas een begin. Advies: heeft iemand het idee, dat bepaalde klachten het gevolg zijn van voedsel: ga over op alleen maar verse producten, laat melkproducten staan. Houdt een eet-dagboek aan, waarin u alle klachten eveneens bijhoudt. Na verloop van tijd (bij mij was dat heel snel) ziet u een bepaald patroon bij het eten van bepaald voedsel (uiteraard: als de oorzaak in bepaald voedsel is gelegen). Succes. Onthoudt: het zit meestal NIET tussen de oren, zoals vele artsen ons willen laten geloven! Luister naar uw lichaam: u kent het immers het beste!

bekijk alle 3 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub