Zon en psoriasis

Laatst bijgewerkt: October 2015 | 37 reacties

dossier Psoriasis is een chronische huidaandoening die voorkomt bij mannen en vrouwen, jong en oud. Meer dan 300.000 mensen in België hebben psoriasis – dat is 1 Belg op 30.
Psoriasis kenmerkt zich door rode plekken op de huid die vaak bedekt zijn met witte schilfers. De meeste mensen hebben plekken op ellebogen, knieën en hoofdhuid (psoriasis vulgaris).
Bij psoriasis is het normale proces van huidvernieuwing verstoord. De huidcellen groeien zeven keer zo snel als normaal en krijgen niet de kans om volledig uit te groeien. Als deze onrijpe huidcellen de buitenste huidlaag bereiken, zien ze er uit als witte schilfers die op de huid plakken. De huid raakt geïrriteerd door die versnelde celdeling en in de psoriasisplekken doen zich kleine ontstekingen voor. Daardoor wordt de huid dik en rood. Veel mensen hebben ook last van jeuk.

vr-in-zon-zee-170_400_06.jpg
Er zijn verschillende vormen van psoriasis:
• de meest voorkomende vorm is psoriasis vulgaris
• bij psoriasis guttata zitten er over het hele lichaam talrijke druppelgrote plekjes
• bij pustuleuze psoriasis vormen er zich puistjes (pustels) op het lichaam
• Soms worden nagels (psoriasis unguium) en de gewrichten (artritis psoriatica) ook aangetast
Psoriasis is nog niet te genezen, maar wel goed te behandelen. Psoriasis kan behandeld worden met lokale middelen (zalf, crème, lotions) licht of met orale medicatie. Hoe ernstiger de psoriasis is, hoe zwaarder de therapie zal zijn en hoe meer kans op bijwerkingen.

zie ook artikel : Psoriasis

Zonlicht en psoriasis

Veel mensen met psoriasis ervaren dat hun plekken door de zon verminderen. Het zonnige en droge weer in de zomer heeft een zeer gunstige invloed op psoriasis. Maar het kan ook zijn dat de warmte en het zonlicht van lente en zomer de ontsteking aanwakkeren.
UV heeft bovendien een gunstig effect op psoriasis, vooral UVB. UVA alleen werkt nauwelijks op psoriasis – vandaar het toevoegen van psoraleen aan de behandeling. Deze combinatie van lichttherapie en medicatie krijgt de naam PUVA mee.
Buiten de perioden van opflakkering van rode plekken (omdat dan het gevaar bestaat dat de letsels nog verergeren) mag een verstandige en geleidelijke blootstelling aan zonlicht worden overwogen. Om zonnesteken te vermijden, is vooral voor personen met een lichte huid voorzichtigheid geboden.
Daarentegen worden warme en vochtige klimaten van het tropische type best vermeden, zeker door patiënten met de ernstigere vormen van psoriasis.

Bij hevige zonneschijn zal men best:
• rechtstreekse blootstelling vermijden om de huid van het aangezicht, die het kwetsbaarst is, niet te verbranden
• een zonnebrandolie met hoge beschermingsfactor ("sunblock") aanwenden voor het aangezicht, zeker bij een opflakkering van psoriasis.

Een matige zonblootstelling bevordert de heling van de letsels.

Praktische raadgeving: Zonnen mag, maar met mate.

psoriasis-in-de-zon.jpg
• Als u gaat zonnen, gebruik dan een zonnebrandolie met hoge beschermingsfactor (factor van minstens 15, of zelfs 30 bij zeer lichte huidtint).
• Onthoud dat juist op de plaatsen van de huid die door zonnebrand zijn aangetast er kans is dat psoriasis ontstaat.

Mag je armen en benen epileren als er psoriasisletsels zijn?

Algemeen verdienen niet irriterende epileertechnieken de voorkeur.
• Aanwenden van ontharingswas (warm of koud) op de psoriasisletsels wordt best vermeden: het uitrukken van de haartjes kan de huid irriteren
• Scheren moet op zachte wijze gebeuren (zij het mechanisch of met een elektrisch scheerapparaat).
• Ontharingspincetten en elektrische ontharingsapparaten die de haartjes uittrekken, mogen niet gebruikt worden.

Ook is het aftrekken van schilfers te vermijden.

Na het epileren een neutrale zalf ("emolliens") aanbrengen
om de huid vettig en soepel te houden en/of een hydraterende crème. Een vitamine D3-bevattende crème is een medicijn dat nuttig is om de psoriasis op deze plaats te behandelen.
Bij irritatie een corticoïdezalf aanwenden.

Mag je buiten de opflakkeringen gebruik maken van een ontharings¬was of van een ontharingscrème?

Er bestaat geen enkele wetenschappelijke studie die aantoont dat het aanwenden van ontharingswas een opflakkering van psoriasis zou kunnen veroorzaken of bestaande letsels zou verergeren.
Buiten de opflakkeringen kan dus epilatie door middel van ontharingswas gerust worden uitgevoerd. Voor ontharingscrèmes bestaat geen enkele tegenaanwijzing.
Welk middel ook wordt ingezet, consult van een huidarts is noodzakelijk indien naar aanleiding van epilatie nieuwe letsels opkomen. Immers, of men psoriasis heeft of niet, telkens een product op de huid wordt aangebracht, bestaat er altijd een zeker risico voor allergie.

Wat met epileren in lichaamsplooien?

Ook lichaamsplooien (liezen, oksels, ...) kunnen door psoriasisletsels worden aangetast. Deze huidstreken zijn vatbaarder voor irritatie en ook voor infectie.
Epilatie van die huidstreken is dus een delicate aangelegenheid. Personen die last hebben van overbeharing op die plaatsen kunnen overgaan tot een zogenaamde “definitieve” epilatie, d.i. elektrische ontharing of laserontharing.
Elektrische ontharing mag slechts op beperkte oppervlakken worden toegepast en werkt traumatischer dan laserbehandeling; best wordt dus laatstgenoemde techniek aangewend.
Bij het elektrisch epileren, wordt door de arts in elk haarkanaaltje een naald ingebracht om de haarwortel te coaguleren. Met deze techniek zijn vele behandelingsbeurten nodig.
Bij het ontharen met laser is blootstelling aan zonlicht vóór de behandeling te vermijden en moet na elke beurt een kalmerende gel worden toegepast. Het aantal beurten hangt af van de uitgebreidheid van de haarbegroeiing in de te behandelen huidstreek (ca. 6 beurten voor de oksels of het aangezicht).


verschenen op : 01/06/2014 , bijgewerkt op 29/10/2015

37 reacties

Zon en psoriasis

door anoniem, 15 November 2016 om 18:38

Met Dovobet en de zon is de psoriasis volledig verdwenen

psoriasis behandelende zalf/gel ' Xamiol'

door anoniem, 2 August 2014 om 19:54

Beste, Ik ben 20 jaar, heb al reeds vanaf mijn 8 jaar psoriasis. Dit is ook begonnen aan mijn hoofdhuid. Niemand kon me helpen, van alles geprobeerd, maar niets hielp. Toen ik 16 jaar was nog maar eens naar een dermatologen geweest, en werd ik eindelijk geholpen. Toen kreeg ik de gel, Xamiol voorgeschreven. Deze breng ik aan voor ik ga slapen en smorgens is deze gemakkelijk uit te wassen. Nu is dit volledig weg en hoef ik me niet meer te schamen. Hopelijk helpt jou dit.

vruchtendrank psoriasis

door anoniem, 2 August 2014 om 08:23

Ik heb sinds mijn 20ste last van hoofdhuid psoriasis, van alles geprobeerd geen resultaat maar nu was ik mijn haar met Globex shampoo (voorgeschreven door dokter, dan is er een teruggave van ziekenkas) Uw haar inwrijven op de vlekken en 10 m. laten trekken en dan wat water en wassen en spoelen. Heb geen last meer van jeuk en moet ook niet meer krabben zodus geen wonden meer. Ik was mijn lichaam nooit met zeep juist water en daarna inwrijven met verzorgings-melk van Nivea. Als ik een bad neem (lauw) altijd wat brokken stijfsel toevoegen (Remy).

psoriasis

door anoniem, 31 July 2014 om 13:52

Psoriasis kan genezen worden met zonlicht (UV-B). Niet langer zonnen dan 15 minuten tussen 13 u 00 en 15 u 00. Maar als de Vitamine-D3 bloedserumstatis van de besmette persoon rond de 50 ng/ml is zal de genezing veel sneller gebeuren. En met een therapeutische dosis Vitamine-C zal de genezing nog gemakkelijker zijn.(4 à 7 gram per dag te verdelen over de hele dag). Wordt de psoriasis-plek bovendien ingewreven met Tea Tree olie of zalf dan zal het genezingsproces heel snel verlopen. Dus uitwendig behandelen met zonlicht en Tea Tree (olie of zalf). En inwendig met Vitamine-D3 en Vitamine-C. Opmerking: Voor Tea Tree olie of zalf altijd een allergietest uitvoeren.

psoriasis

door Mieken, 31 July 2014 om 12:42

Graag laat ik u weten dat er al meer dan 30 jaar een Vlaamse vereniging is voor psoriasispatiënten bestaat. Neem een kijkje op hun website www.psoriasis-vl.be

bekijk alle 37 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub