Otoplastie : correctie flaporen

Laatst bijgewerkt: June 2017 | 27 reacties

dossier

Afstaande oren of 'flaporen' komen veel voor. Ze zijn het gevolg van een aangeboren misvorming van het kraakbeenskelet van de oorschelp. Vaak zijn afstaande oren familiaal bepaald. Het is een afwijking die geen invloed heeft op het gehoor, maar esthetisch een probleem kan zijn.

Een afstaand oor kan op drie niveau's een afwijking vertonen.
• Het lichaam van de oorschelp kan te fel ontwikkeld zijn waardoor het volledige oor op zich te fel afstaat.
• Meest frequent is de plooi centraal in het oor te weinig ontwikkeld. De oorschelp zelf wordt dan afstaand.
• Zelden is de rand van het oor te kort. Deze vorm is moeilijkst te corrigeren.

Operatie

Vanaf de leeftijd van zes à zeven jaar kunnen afstaande oren worden gecorrigeerd. Als de ingreep op jongere leeftijd wordt uitgevoerd, dan bestaat de kans op misvorming van het oor tijdens de verdere groei.

Via een sneetje aan de achterkant van de oorschelp brengt de chirurg het kraakbeen in de normale vorm. Daarna wordt het sneetje zorgvuldig gesloten en legt de chirurg een speciaal verband aan dat zwellingen tegengaat en de oren in de juiste positie houdt.
De ingreep duurt ongeveer anderhalf uur . Bij grotere kinderen en volwassenen wordt dit meestal onder plaatselijke verdoving uitgevoerd; bij kleine kinderen heeft algemene narcose de voorkeur en is het meestal ook nodig dat het kind een nachtje in het ziekenhuis blijft.

Na de ingreep

otoplastie-na.jpg

Neem best enkele uren rust na een oorcorrectie. Zorg ervoor dat het hoofd daarbij in een iets hogere positie ligt dan de romp. Vermijd zware inspanningen en diep vooroverbuigen, want dan kan de toename van de bloeddruk ongewenste nabloedingen veroorzaken. Tegen eventuele pijn volstaat eenvoudige pijnstiller (paracetamol). Het drukverband blijft één week zitten en wordt dan door de arts verwijderd, samen met de hechtingdraadjes. Draag gedurende de volgende twee weken ’s nachts een elastische haarband (type sporthaarband in sponsstof). Draag hem in die periode ook als u een contactsport beoefent zoals judo en andere gevechtssporten, of sporten zoals basketball, rugby, waterpolo, en dergelijke. Het beste is dergelijke sporten gedurende een drietal weken te vermijden. Het komt vaak voor dat de oorschelpen nog enkele weken rood, gezwollen en gevoelig blijven. Geleidelijk aan zal dit verdwijnen. Na ongeveer drie maanden zal het uiteindelijke resultaat bereikt zijn.

Realistische verwachtingen

U kunt een duidelijke verbetering van de stand van uw oren verwachten maar geen perfectie. Ook is een absolute symmetrie van de stand van de oren vrijwel onmogelijk. Door de operatie is er een litteken achter het oor, maar dit is nauwelijks zichtbaar.
Slechts een beperkt gedeelte van de ingreep wordt terugbetaald door de ziekteverzekering.

Meer weten over oorcorrectie?

bron: Ingezonden mededeling
verschenen op : 29/06/2017

27 reacties

Flapoorstickers.nl

door Busra.ozdemir@live.be, 28 October 2014 om 13:40

Ik weet dat flapoorsticker veel handiger is maar ze verkopen dat spijtig genoeg niet in België. Je kunt ze bestellen in Nederland.

Flapoorstickers.nl

door Flapoorstickers.nl, 31 March 2014 om 14:37

Naast het laten corrigeren van de flaporen d.m.v. een operatie is het nu ook mogelijk om een zogenaamde flapoorsticker achter het afstaande oor te plakken. Hierdoor gaat het oor in een fraaiere positie staan. Zie www.flapoorstickers.nl voor meer informatie.

beide ooroperatie

door anoniem, 29 January 2014 om 19:29

Ik heb een vraagje hoeveel kost zo een ooroperatie (flaporen) aan beide oren?

Otoplastie

door anoniem, 16 October 2012 om 21:19

In November 2012 laat ik mij opereren aan mijn Flaporen. Waar ik het meeste bang voor ben is het wakker worden na de narcose. Ben vroeger ook geopereerd en slechte ervaring bij het wakker worden na narcose. ERG misselijk geweest en overgeven ? Hopelijk valt het deze keer beter mee. Ben ook benieuwd wat ik zal moeten betalen voor deze operatie. Vriendelijke groeten

Otoplastie

door anoniem, 28 June 2012 om 18:32

Heb reeds een dertigtal jaar geleden otoplastie ondergaan, dit onder plaatselijke verdoving. Het heeft toen, wel een tweetal uur geduurd. Zonder enige pijn, doch men maakt alles goed mee en daar moet men voor zijn. Eerlijk, veel en lang last en pijn gehad achteraf vooral bij het slapen op de oren en jaren geduurd vooraleer de oorschelpen weer soepel werden. Maar… zeer bevredigend resultaat, zou het zeker opnieuw doen en iedereen met afstaande oren absoluut aanraden!

bekijk alle 27 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub