De Week van de Diëtist / “Huisgemaakt Aangepast Persoonlijk”.

Laatst bijgewerkt: February 2018
logo-HAP-02-18.jpg

tips

VBVD organiseert naar jaarlijkse traditie de Week Van De Diëtist van 19–25 maart 2018. Thema: “HAP - Huisgemaakt Aangepast Persoonlijk”.

Huisgemaakt: Haalbaar voor het individu – Weinig bewerkte voeding – Kant en klare tips – Eenvoudige bereidingen – Tips voor de plaats waar je bent: thuis, werk, school, ziekenhuis, op reis, tijdens het sporten, … 
Aangepast: Aangepast aan de eigen / persoonlijke situatie - Specifieke aanpassingen gebeuren individueel 
Persoonlijk: Haalbaar voor het individu - Stappen in de volgorde van de mogelijkheden en voorkeur van het individu - Rekening houdend met de situatie van dat moment

HAP - klaar advies gaat over voedingsadvies op maat, gemakkelijk toepasbaar en aangepast aan de eigen situatie. Dit betreft zowel voeding in het algemeen als dieetvoeding, voeding bij ziekte, bij allergie, voeding voor baby’s en kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen, voeding tijdens zwangerschap, maar ook voeding bij (top)sport. De veelzijdigheid en expertise van diëtisten zijn een belangrijke troef bij de communicatie over voeding binnen de huidige trend waarbij via de (social) media zoveel over voeding geschreven, gezegd en beweerd wordt. Dit wordt als waarheid gebracht door leken, deskundigen of zelfverklaarde experten en gaat over voedingsideologieën, hypes, mythes en fabels, maar kan ook wetenschappelijk onderbouwd zijn. Hoe kan de leek daar onderscheid in maken, wat juist is en wat niet? Bovendien kan een onjuist voedings- of dieetadvies schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat willen we voorkomen. Voor een onderbouwd antwoord op vragen rond voeding alsook voor een persoonlijk voedingsadvies kan men terecht bij de diëtist.
 
HAP - klaar advies is meer dan nodig. Volgens de resultaten van de laatste Nationale voedselconsumptiepeiling eet en drinkt de gemiddelde Belg nog te onevenwichtig. Zo overdrijven we met vlees en ongezonde snacks, maar moeten we een tandje bijsteken op vlak van fruit, groenten en water. Groenten en fruit zijn rijk aan micronutriënten en voedingsvezels en ook water is onmisbaar voor de goede werking van het lichaam en een betere gezondheid. Onvoldoende consumptie van fruit, groenten en water kan enerzijds leiden tot tekorten aan bepaalde voedingsstoffen en zelfs tot ondervoeding en anderzijds bijdragen aan risicofactoren gerelateerd aan voeding, zoals  overgewicht en hoge bloeddruk. Ook in België zijn voedingsgerelateerde chronische ziekten aan een opmars bezig. Maar liefst 45 procent van de Belgen tussen 3 en 64 jaar heeft een te hoge BMI en 1 op 12 Belgische volwassenen lijden aan diabetes. Verder toont onderzoek aan dat iets meer dan 1 op 10 Belgische ouderen ondervoed zijn en dat ondervoeding één van de meest voorkomende doodsoorzaken is bij 65-plussers. Ook de medische kost van deze voedingsgerelateerde problemen voor zowel de zorgvrager als de gezondheidszorg mag niet onderschat worden. Beter eten is dus investeren in je gezondheid nu en later. 
Op www.vbvd.be vindt u alle deelnemende diëtisten 


verschenen op : 04/03/2018
pub