Week lentekriebels / Schrijf u in voor vier gratis online lezingen over seksuele ontwikkeling van kinderen en tieners

Laatst bijgewerkt: February 2018
logo-seks-vorming-02-18.jpg

tips

De Week van de Lentekriebels  (van 12 tot 16 maart 2018) is een jaarlijkse campagneweek. Thema 2018 is ‘Flirten en versieren’ Flirten en versieren staan bij jongeren hoog op de agenda. Ze hebben er veel vragen en onzekerheden over, maar vinden het vaak gênant om er met andere jongeren over te praten.

In de aanloop naar de Week van de Lentekriebels 2018, organiseren VCOK (Vormingscentrum Opvoeding en Kinderopvang) en Sensoa 4 gratis online lezingen over relationele en seksuele opvoeding. De webinars gaan over seksuele ontwikkeling van kinderen en tieners, online media en genderbewust opvoeden. 

Ben je leraar, ouder of gewoon geïnteresseerd in de seksuele opvoeding van kinderen en jongeren? Mis deze kans niet om een expert aan het woord te horen. En om zelf ook vragen te kunnen stellen.  

Een webinar is een presentatie die je online kan volgen vanop je eigen computer, tablet of smartphone. Je kan gezellig thuisblijven en samen kijken met je gezin als je dat wil. Er is een kleine pauze en je kan ook vragen of reacties doorsturen.

Om een webinar te kunnen volgen, moet je wel op voorhand inschrijven. 

1. Maandag 5 maart 2018 van 20u tot 21u30
Webinar 'Relaties en seksuele situaties bij tieners: hoe reageer ik erop?'

Tieners maken een heuse ontdekkingsreis op vlak van seksualiteit. Maar wat gebeurt er allemaal in hun seksuele ontwikkeling? Hoe reageer je op vragen en op situaties? Hoe kan je er als ouder zijn voor jouw tiener? En tegelijk laten voelen dat je tiener stilaan eigen keuzes mag maken?
Door Evelien Luts, educatief medewerker deskundigheidsbevordering ‘Relaties en seksualiteit’ bij Pimento.

2. Maandag 12 maart 2018 van 20u tot 21u30
Webinar 'Naaktfoto’s online'

Jongeren tasten ook online af wat kan en niet kan op vlak van relaties en seks. Ze flirten en daten online, delen seksueel getinte foto’s en filmpjes delen ('sexting' heet dat), of kijken porno. 
Via internet en sociale media onderhouden jongeren contact met hun vrienden, vinden ze informatie en steun en ontwikkelen ze hun identiteit. Dat hoort bij de seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren. Maar voor ouders en begeleiders is die online wereld van jongeren vaak een raadsel. En is dat allemaal wel veilig? 

Tijdens dit webinar geeft Bart Vandenbussche (Sensoa) praktische tips om dit thema bespreekbaar te maken met je eigen kinderen of met de jongeren die je begeleidt. We gaan aan de slag met concrete vragen over online seksueel gedrag.

3. Maandag 19 maart 2018 van 20u tot 21u30
Webinar 'Weg met roze en blauw? Tips & tricks voor een genderbewuste opvoeding'

Wat als mijn zoon met een jurk en gelakte nagels naar school wil? Mijn dochter voetbalt graag en klimt in bomen, is dat wel oké? En wat als kinderen met een bouwset in het barbiehuis spelen? 
Met deze webinar krijg je als (jonge) ouder of opvoeder een kijk op genderbewust opvoeden. Hoe kan je jezelf en kinderen stimuleren om buiten de hokjes van meisjes-jongens te denken, te spelen en te leven? Kijk uit naar onze tips en tricks!

4. Maandag 26 maart 2018 van 20u tot 21u30
'Webinar seksuele ontwikkeling: stap voor stap’

Seksualiteit maakt deel uit van de lichamelijke en emotionele ontwikkeling van een kind, maar bezorgt je als ouder of opvoeder ook vragen. Mijn kinderen spelen doktertje, kan ik dat wel toelaten? Is verliefdheid echt op zo'n jonge leeftijd? Hoe reageer ik best op seksueel gedrag van kinderen? 
In deze webinar laten we je kennismaken met de seksuele ontwikkeling van kinderen en krijg je handvatten om in gesprek te gaan over relaties en seksualiteit.  

pub