Kostprijs borstreconstructie stijgt opnieuw

123-plast-chirurg-operatie--02-18.jpg

nieuws

De kostprijs van een borstreconstructie kan opnieuw tot 5000 euro per borst oplopen als nieuwe technieken zoals lipofilling gebruikt worden. Kom op tegen Kanker kreeg daarover verschillende meldingen van borstkankerpatiënten. Dat is onaanvaardbaar, vindt Kom op tegen Kanker. Een borstreconstructie is een onderdeel van een kwaliteitsvolle behandeling van vrouwen met borstkanker. Daarvoor mogen geen financiële drempels bestaan, aldus Kom op tegen Kanker. Nochtans leken de hoge kosten voor een borstreconstructie sinds vorig jaar van de baan. Toen werden de esthetische supplementen afgeschaft die plastisch chirurgen aanrekenden bij een reconstructie met eigen weefsel. 

Lipofilling
Sinds kort kan een volledige reconstructie ook met lipofilling. De chirurg plaatst eerst een expansieprothese om de huid ter hoogte van de borst op te rekken. Daarna worden vetcellen die verkregen zijn via liposuctie ter hoogte van de borst geïnjecteerd. Dat gebeurt in vier sessies waar telkens 2 à 3 maanden tussen zitten. Voor patiënten bij wie een reconstructie met eigen weefsel niet gaat, is dat de enige oplossing. De techniek werd al langer gebruikt om een borstreconstructie met implantaten of eigen weefsel af te werken. Uit de meldingen die Kom op tegen Kanker kreeg, blijkt dat elke sessie gemakkelijk 1200 euro kan kosten. 

Aanbevelingen 
Kom op tegen Kanker doet daarom volgende voorstellen aan de overheid en plastisch chirurgen:
• Bij terugbetaalde technieken, zoals reconstructie met een implantaat kan het niet dat chirurgen bijkomende supplementen aanrekenen voor bijvoorbeeld lipofilling boven op de klassieke honorariumsupplementen. De plastisch chirurg moet een mooi resultaat leveren binnen de bestaande terugbetaling.
• Nieuwe technieken - zoals lipofilling - die een borst volledig reconstrueren, moeten worden ingevoerd met goede kwaliteitsgaranties en zonder dat ze patiënten veel kosten.
• Een aantal borstklinieken zou moeten worden erkend als ‘innovatieve expertisecentra’ en moet beschikken over een budget om nieuwe technieken te onderzoeken en te introduceren.
• Bij die introductie moeten ze een goede gegevensverzameling opzetten om vragen over de veiligheid en de meerwaarde voor de patiënt te beantwoorden. Die gegevens moeten het toelaten om de tevredenheid van patiënten te vergelijken na een reconstructie met lipofilling, eigen weefsel of een implantaat.
• Als er een meerwaarde blijkt te zijn, moet er een terugbetaling komen door de ziekteverzekering. Als die meerwaarde er niet is, wordt de techniek niet langer toegepast.

Lees ook: Lipofilling borst: borstcorrectie of -vergroting met eigen vet

Laatst bijgewerkt: februari 2018
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram