Langere kerstvakantie zou aantal griepgevallen verminderen

123-boeken-sneeuw-kerst-02-18.jpg

nieuws

Onderzoekers van de universiteiten van Antwerpen en Hasselt pleiten voor 'sociale hygiëne' en een langere kerstvakantie om griepepidemies in te dijken. 
In vakantieperiodes loopt het aantal griepbesmettingen tot 20 procent terug, vergeleken met schooldagen. Dat komt door een verandering in onze sociale contacten tijdens de vakantie. Als we de kerstvakantie met een week zouden verlengen, zal de griepepidemie minder hard toeslaan. 

Vakantie verzacht epidemie
De wetenschappers lieten wiskundige modellen los op gegevens van het aantal mensen met griepachtige symptomen tijdens het griepseizoen 2008-09. Ze gebruikten hiervoor een uitgebreide set data omtrent mobiliteit en sociale contactgegevens in België. 

Van de vier vakantieperiodes tijdens het griepseizoen (herfst- , kerst- , krokus- en paasvakantie) heeft de kerstvakantie duidelijk de grootste impact op de griepepidemie, die dan duidelijk vertraagd wordt. Ook de latere schoolonderbrekingen hebben een verzachtende invloed op de omvang van de epidemie. De vier schoolvakanties samen halen het aantal besmettingen met ongeveer 2 procent naar beneden. Een derde week kerstvakantie zou het aantal besmettingen met 4 procent kunnen doen dalen.

Sociale hygiëne
In de strijd tegen de griep roepen de wetenschappers ondertussen op om een ‘sociale hygiëne’ te respecteren. “Een aanzienlijke groep mensen zetten hun dagdagelijkse activiteiten gewoon verder als ze griepsymptomen vertonen. Zij zijn op dat moment tot driemaal besmettelijker dan mensen die geen of lichte symptomen hebben, en zijn dus verantwoordelijk voor de overgrote meerderheid van de besmettingen tijdens het griepseizoen.”

“Aan de hand van wiskundige modellen konden we aantonen dat als deze mensen zouden thuisblijven, we tot 75% minder griepgevallen zou hebben per seizoen. Dat is natuurlijk niet altijd mogelijk, maar door ‘sociaal hygiënisch’ te zijn, kunnen vele besmettingen vermeden worden. We denken bijvoorbeeld aan thuis werken, het vermijden van contact met collega’s, geen hand geven, handen grondig wassen, hoesten in de ellenboog. etc. Het inschakelen van de grootouders om op zieke kinderen te letten, is ook niet zo verstandig: net die generatie heeft het meeste te lijden onder de griep. Wanneer we indien mogelijk andere familieleden inschakelen, is dat een betere oplossing.”

Laatst bijgewerkt: februari 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram