Ernstige voedselinfectie door salmonella verhoogt kans op darmkanker

Laatst bijgewerkt: February 2018
123-voedselinf-labo-eieren-salmon-01-18.jpg

nieuws

Mensen die een ernstige voedselinfectie oplopen van een specifieke salmonellabacterie, hebben tot drie keer meer kans op het krijgen van darmkanker. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE. 

Daarbij is gekeken naar de gegevens van zo’n 160.000 darmkankerpatiënten, van wie ongeveer 30.000 mensen eerder voedselvergiftiging opliep door een salmonella-infectie. Daaruit bleek dat een eerdere infectie met Salmonella enteritidis - een bacterie die voorkomt op kipproducten en rauwe eieren - de kans dat iemand darmkanker krijgt tot drie maal groter wordt. Ter vergelijking: rood vlees eten geeft een 1,2 keer hoger risico op het krijgen van darmkanker. 

Dit is volgens de onderzoekers een belangrijke vinding, maar moet zorgvuldig gebruikt worden. Het is immers altijd mogelijk dat er een andere reden is voor dit verband. Daarom gaan ze eenzelfde soort onderzoek uitvoeren in het buitenland.

Bron
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0189721
www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2018/januari/voedselinfectie-salmonella-kans-darmkanker/


verschenen op : 14/02/2018 , bijgewerkt op 12/02/2018
pub