Film: ‘Sprakeloos’ (Thema: Dementie)

Laatst bijgewerkt: January 2018
ag-film-sprakeloos-01-181.jpg

agenda

Film: ‘Sprakeloos’ (Thema: Dementie)
Dinsdag 23 januari 2018 Om 14u00
€2 per persoon

"Ze verloor eerst haar spraak, dan haar waardigheid, dan haar hartenklop".
Eind 2009 verscheen het boek Sprakeloos van de Vlaamse auteur Tom Lanoye. Over zijn moeder die na een beroerte haar spraak verliest. Over haar strijd. Haar aftakeling. En over een zoon, de schrijver, die geen letter meer op papier krijgt. Een familiegeschiedenis van 350 bladzijden lang. Aan regisseuse Hilde van Mieghem de zware taak dat naar het witte doek te vertalen.

Met één klap geveld
Josée Verbeke (Viviane de Muynck) is een levenslustige en aanwezige vrouw. Echtgenote en moeder. Amateuractrice en slagersvrouw. Als ze getroffen wordt door een beroerte verandert haar leven van de een op andere dag. Met één klap is haar het zwijgen opgelegd. Wat rest is wat gebrabbel. Haar zoon, Jan Meerman (Staney Crets), is schrijver en worstelt met de deadline van zijn nieuwe boek en de zorg voor zijn moeder. We worden door middel van flashbacks heen en weer geslingerd tussen heden en verleden. Zo zien we zijn moeder als jong meisje en als jonge moeder. Ook zien we het gezin waarin hij opgroeide. De onderliggende verhoudingen komen hierdoor bloot te liggen. Vooral de moeizame band tussen moeder en zoon wordt hier verduidelijkt. Uiteindelijk is het haar jongste zoon Jan die alles in het werk stelt om zijn moeder te behoeden voor een mensonterend bestaan.

Viviane de Muynck is als moeder weergaloos. Haar interactie met haar zoon (Crets) is een grootse. Het universele thema: het zorgen en omgaan met de aftakeling van de ouder(s) wordt hier mooi en ontroerend in beeld gebracht. Een van de meest memorabele scènes is er een waarin de zoon eigenhandig de luier van zijn moeder vervangt. Teder en ontroerend tegelijk. Hier zijn Crets en de Muynck op hun best.

Email adres voor inschrijving en/of meer info : plazarama@seniorplaza.be
Website : www.plazarama.be
Waar : Plazarama, Overwinningsstraat 133, 2830 Willebroek


verschenen op : 12/01/2018 , bijgewerkt op 12/01/2018

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub