Verhoogt bewerkt vlees ook risico op borstkanker?

123-vlees-charcuterie-salami-01-18.jpg

nieuws

Er was al overtuigend bewijs dat een overmatige consumptie van rood vlees en bereide vleeswaren de kans op dikkedarmkanker en maagkanker verhogen. Er is ook beperkt bewijs dat bereide vleeswaren het risico op slokdarm-, long-, maag- en prostaatkanker doen toenemen. Volgens nieuw onderzoek komt daar nu ook borstkanker bij, tenminste bij vrouwen na de menopauze. De studie verscheen in het European Journal of Cancer. 

Uit het onderzoek op basis van gegevens van ruim 260.000 Britse vrouwen blijkt dat postmenopauzale vrouwen die meer dan 9 g bewerkt vlees per dag aten 21 procent meer kans op borstkanker hadden dan vrouwen die geen bewerkt vlees aten. Bij een consumptie van 4 g per dag was de kans 15 procent hoger. Er werd geen verschil in risico vastgesteld bij de consumptie van rood vlees, en evenmin bij vrouwen voor de menopauze die minder dan 9 g bewerkt vlees aten. Een bijkomende analyse van andere onderzoeken waarbij in totaal bijna 1,4 miljoen vrouwen waren betrokken, toonde een verhoogd risico op borstkanker met gemiddeld 9 procent voor postmenopauzale vrouwen die bewerkt vlees eten. 

Bewerkt vlees is vlees dat langer houdbaar is gemaakt door het te roken, te drogen, te zouten of door er conserveringsmiddelen aan toe te voegen. Bijvoorbeeld vleeswaren zoals hesp, salami, bacon, rookworst…

Bronnen
www.ejcancer.com/article/S0959-8049(17)31430-2/fulltext
www.nhs.uk/news/cancer/processed-meats-bacon-may-increase-breast-cancer-risk/


Laatst bijgewerkt: januari 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram