Zelfgemaakt, snelklaar & stress proof kerstdiner

Laatst bijgewerkt: December 2017
In dit artikel
Zelfgemaakt, snelklaar & stress proof kerstdiner

dossier Zeer smaakvol, weinig werk en liefst een tikkeltje feestelijk, dat is de ideale omschrijving van het kerstmenu wanneer je zelf achter het fornuis staat.

Met deze gerechtjes kan je scoren zonder uren in de keuken te moeten doorbrengen om daarna doodmoe en opgedraaid zelf aan tafel te schuiven.
Voor een gemiddeld gezelschap van 6 personen heb je niet meer dan een kwartier nodig - gaartijd niet meegerekend - om deze bordjes te prepareren. Extra bonus is dat je voor alle opties weinig kommen, potten of pannen vuil maakt. Met andere woorden: het is allemaal zeer vaatwasvriendelijk.

Van soepje tot dessert, we presenteren u graag een aanbod van 8 keuzemogelijkheden om de smaakpapillen van je gasten te verwennen en ervoor zorgen dat je zelf ook kunt genieten van het feestmaal.

Soepen

123-HD-spliterwtensoep-12-17.jpg
Soepje van spliterwten

Ingrediënten voor 6 personen: 300 g spliterwten - 1,5 liter gevogeltebouillon - 3 dl room - blokjes gerookt spek - peper en zout

Bereiding
- Spoel de spliterwten onder koud water en laat ze 40 minuten zachtjes koken met de gevogeltebouillon.
- Bak ondertussen de spekblokjes krokant in een braadpan.
- Voeg de room toe aan de soep, mix ze en kruid naar smaak met peper en zout. Pas op met het zoutvat want de spekjes doen ook hun werk.
- Garneer elk soepkopje met een paar spekblokjes en eventueel een blaadje munt.

Romig soepje van waterkers

Ingrediënten voor 6 kleine kommetjes: 4 dl gevogeltebouillon (bv. Lacroix) - 2 dl room - 1 bosje waterkers - peper en zout - 6 plukjes kervel of ander fris groen.

Bereiding
- Laat de bouillon kort opkoken en voeg de room toe.
- Mix de waterkers in de soep en kruid naar smaak met peper en zout.
- Schuim de soep nog even op met de mixer voor je ze serveert en garneer elk kopje met een plukje kervel of ander fris groen.

Koude voorgerechten

123-HD-carapaccio-coquille-12-17.jpg
Carpaccio van sint-jakobsvruchten

Ingrediënten voor 6 personen: 12 sint-jakobsvruchten - olijfolie - notenolie - sap van 1 limoen - aceto balsamico - fleur de sel - geplette roze peperkorrels - bieslook of raketsla - schilfers of geraspte Parmezaanse kaas - optioneel: sojasaus, eetbare bloemblaadjes of shisokruiden als garnituur, kort gebakken courgettespaghetti

Bereiding
- Zet de 6 bordjes waarop je de coquilles zult serveren een paar uren vooraf in de koelkast.
- Meng 2 eetlepels olijfolie met 1 eetlepel notenolie, 1 eetlepel aceto balsamico en 1 eetlepel limoensap. Doe er optioneel een paar druppels sojasaus bij.
- Smeer vlak voor het serveren elk bordje in met olijfolie.
- Snij de coquilles (2 per persoon) in flinterdunne schijfjes en schik ze dakpansgewijs op de borden.
- Besprenkel ze met het mengsel en bestrooi ze met de peperkorrels, fleur de sel en fijngesnipperde bieslook/rucola.
- Garneer met de Parmezaan en de overige garnituur.

Variant
Vervang de sint-jakobsvruchten door rauwe plakjes zalm en de Parmezaanse kaas door blokjes feta of geitenkaas en voeg een koffielepel honing bij de marinade.
Of maak een carpaccio van rundvlees en vervang de notenolie door kappertjes. Je kunt je borden vooraf bij de slager bezorgen en vragen om de rundcarpaccio er meteen op te leggen, dan hoef je enkel nog de marinade en de garnituur te bereiden.

Gerookte paling met granny smith en zure room

Ingrediënten voor 6 personen: 6 filets van gerookte paling - 1 granny smith - 1 gekookte rode biet - limoen- of citroensap - 6 el olijfolie - 6 takjes dille - 1 potje zure room - peper en zout - lompviseitjes - eventueel nog fijne reepjes groene selder (enkel de stengels)

Bereiding
- Snij de appel in kleine blokjes (brunoise) en besprenkel ze met citroensap zodat ze niet verkleuren.
- Snij de gekookte en gepelde rode biet in kleine blokjes en roer de olijfolie erdoor. Kruid met peper en zout.
- Snij de paling in reepjes en verdeel ze over de borden.
- Leg de appel en de biet erbij en garneer met dotjes zure room, fijngesneden dille en lompviseitjes.

Je kunt een voorgekookte rode biet kopen, maar evengoed zelf vooraf een rauwe biet koken. Zet ze onder water en kook ze op een zacht vuur. Prik erin met een spies om de gaarheid te checken. Laat ze afkoelen in het kookvocht en pel ze dan.

Warme (voor)gerechten

Gamba’s met mango en kokosmelk

Ingrediënten voor 6 personen: 18 gepelde gamba’s - (mango)currypoeder - 2 mango’s - 300 ml kokosmelk - 6 kleine koffielepels geraspte gember - 1 citroen - olijfolie en boter - peper en fleur de sel - 12 cashewnoten

Bereiding
- Snij de mango’s in kleine blokjes (brunoise).
- Bestrooi de gamba’s met de curry, peper en fleur de sel en bak ze rondom in de pan in een mengsel van boter en olijfolie.
- Haal de gamba’s uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie.
- Blus het bakvocht in de pan met de kokosmelk en roer de aanbaksels los. Doe de gember erbij, citroensap naar smaak en laat de saus indikken.
- Verdeel de gamba’s en de mango over de borden en serveer ze met de saus.
- Garneer met de verbrokkelde noten en eventueel met een takje platte peterselie.

Als hoofdgerecht: serveer met rijst of quinoa.

Kabeljauwhaas met mozzarella en groene asperges

Ingrediënten voor 6 personen: 6 porties kabeljauwhaas (circa 120 gram als voorgerecht, 200 gram als hoofdgerecht) - 2 pakjes buffelmozzarella - 24 groene asperges - 6 el groene pesto, olijfolie, 1 l gevogeltefond, 1 flinke scheut melk, peper en fleur de sel, verse kruiden als garnituur (kervel, dille, platte peterselie of bieslook)

Bereiding
- Laat de oven voorverwarmen op 180 °C.
- Doe de asperges in een pot en giet er gevogeltefond bij tot ze net onder staan. Kook de asperges gaar, laat ze uitlekken en hou het kookvocht.
- Leg de visfilets in een ingevette ovenschaal en bedek elk stuk met een laag pesto, daarna met plakjes mozzarella. Kruid met peper en zout. Laat vis 15 à 20 minuten garen, afhankelijk van de dikte van de filets.
- Laat ondertussen het aspergevocht inkoken tot er nog 300 ml overblijft. Doe de melk erbij en mix schuimig.
- Leg de gare vis op warme borden, schik de asperges erop of ernaast en nappeer ze met de schuimige jus. Garneer met frisse kruiden en serveer met een gekookte aardappel of een stukje stokbrood.

Groene asperges hoef je niet te schillen en ze zijn ook snel gaar.
Je kunt ook nog wat trostomaatjes meegaren met de vis.

Desserts

123-HD-gebakken-banaan-12-17.jpg
Geflambeerde banaan met vanille-ijs

Ingrediënten voor 6 personen: 6 bananen - 1/2 citroen - 1 sinaasappel - griessuiker - 1 glaasje rum of grand marnier of cognac - 6 bolletjes vanille-ijs - pecannoten

Bereiding
- Pers de citroen en de sinaasappel en meet het sap af.
- Pel de bananen en halveer ze in de lengte.
- Laat evenveel suiker (als de hoeveelheid sap) in een pan smelten en karamelliseren en blus met het sap.
- Bak de bananen rondom (eerst op de platte kant) in de siroop.
- Verwarm ondertussen de rum en flambeer de gebakken bananen ermee.
- Verdeel de bananen over de borden en giet de saus erover.
- Leg er een bolletje vanille-ijs bij en brokkel er pecannoten over.

Flambeer nooit onder de dampkap en in de buurt van brandbaar materiaal. Je kunt de bananen aan tafel flamberen om wat extra sfeer te creëren.

Flan rapide met bosbessen

Ingrediënten voor 8 personen: 1 liter melk - 6 eieren - 200 g poedersuiker - 2 zakjes vanillesuiker - 2 opgehoopte koffielepels maïzena - 1 bakje bosbessen (of frambozen)

Bereiding
- Meng alle ingrediënten, behalve de bessen, in een grote kom (geschikt voor de microgolfoven) goed dooreen. Zet 8 potjes klaar (bijvoorbeeld kleine soufflépotjes).
- Zet de kom twee minuten in microgolfoven op maximum vermogen.
- Haal de kom eruit en roer alles nog eens krachtig door.
- Zet de kom opnieuw twee minuten in de microgolfoven en klop de inhoud daarna opnieuw zeer krachtig met een garde tot er een mooi gebonden massa ontstaat.
- Bedek elk potje met een bodem bosbessen en verdeel de flan erover.
- Serveer hem goed koud en garneer met een paar bessen.

bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice
verschenen op : 18/12/2017

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub