Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Iets om te onthouden als je straks een glas wijn inschenkt

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Wijn drinken heeft zo zijn voordelen, althans wat neurowetenschapper Gordon Shepherd, verbonden aan de universiteit van Yale, betreft. In zijn boek ‘Neuroenology: How the Brain Creates the Taste of Wine’, schrijft hij dat een wijntje je slimmer kan maken.

Volgens de wetenschapper activeert het drinken van wijn meer grijze materie in de hersenen dan naar muziek luisteren of wiskundige vergelijkingen oplossen. Hij stelt dat het drinken zelf een complex, samengesteld proces is met verschillende facetten, inclusief de manier waarop je drinkt, hoe je tong de wijn in je mond beweegt, hoe je neus reageert op de geur enzovoort. “Je drinkt geen wijn om de drank meteen door te slikken. Je beweegt de wijn in je mond en slikt dan pas, wat een zeer complexe motorische activiteit is. De hersenen spelen een belangrijke rol bij het decoderen van een type wijn. Het is vergelijkbaar met de manier waarop onze ogen kleuren waarnemen”, aldus Shepherd.

Vergelijkbaar met licht
“De analogie die men kan gebruiken is kleur. De voorwerpen die we zien, hebben zelf geen kleur. Het licht valt erop en kaatst terug”, legt hij uit aan de Amerikaanse radiozender National Public Radio. “Wanneer dat licht onze blik kruist, zet dat een systeem in onze hersenen in beweging dat kleuren uit die verschillende golflengtes haalt.”

Bij wijn is dat vergelijkbaar. “De moleculen in wijn hebben eigenlijk geen smaak, maar wanneer ze ons brein stimuleren, creëert dat smaak op dezelfde manier zoals licht kleuren creëert”, beweert hij. Dus, beste wijndrinkers: van wijn proeven en genieten, dat zet je grijze massa aan het werk.

Geniet met mate Eerder onderzoek, verschenen in het vakblad The Journal of the American College of Cardiology, toonde een ander mogelijk voordeel van licht alcoholgebruik aan. Het risico om vroegtijdig te overlijden zou verkleinen, vermoedelijk omdat een beetje alcohol de gezondheid van je bloedvaten verhoogt. Hoewel sommige studies suggereren dat kleine hoeveelheden alcohol weinig kwaad kunnen, zijn er ook nadelen verbonden aan het drinken van te veel alcohol.

Zwaar alcoholgebruik wordt al langer in verband gebracht met lever- en hartziektes en bepaalde vormen van kanker. “Als je wil genieten van glaasjes wijn, doe het dan met mate”, zei hepatoloog Hans Van Vlierberghe, verbonden aan het UZ Gent, eerder in Het Nieuwsblad. “Na een dag waarop je alcohol hebt gedronken, volgen best een paar alcoholloze dagen zodat je lever de opgelopen schade kan recupereren. Die vrije dagen voorkomen dat je lever continu onder stress staat.”

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171208_03232078


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram