Waarom is kurkuma een superfood ? Halve en hele waarheden

Laatst bijgewerkt: December 2017
kurkuma17_C12.jpg

nieuws

Het heilzame effect van kurkuma of geelwortel wordt in de Indische geneeskunde al eeuwenlang met succes toegepast.  Tot op heden is kurkuma één van de meest onderzochte kruiden met meer dan 2500 publicaties over de positieve effecten van kurkuma bij ontstekingen, kanker, het afweersysteem enz… Kortom kurkuma is vandaag overal vertegenwoordigd in natuur- of biowinkels, bij de apotheek, de vele artikels in gezondheidsblaadjes, vele therapeuten raden deze “superfood” aan.  De grote vraag is : welke verhalen zijn waar en niet waar en hoe veelbelovend is kurkuma ? 

Is kurkuma onmisbaar in de keuken ?

Kurkuma is een fantastisch kruid in de keuken. Het kleurt de gerechten intens geel en geeft een diepe en warme smaak. Op het eerste zicht een perfecte mix van lekker en gezond maar… Jammer genoeg volstaan deze kleine hoeveelheid kurkuma kruiden in de keuken niet ! Je hebt vele eetlepels kurkuma per dag nodig om ten volle te genieten van de werkzame effecten van kurkuma. Aangezien kurkuma als keukenkruid niet zo goed wordt opgenomen door ons lichaam, kunnen enkel hoog gedoseerde voedingssupplementen met kurkuma-extract hierbij een heilzame oplossing bieden !

Heeft kurkuma ontstekingswerende kenmerken ?

In de keuken maar vooral in de wetenschappelijke wereld is kurkuma “hot”.  Vooral als een natuurlijke ontstekingsremmer voor gewrichten, spieren en pezen is kurkuma gekend. Deze ontstekingsprocessen kunnen een centrale rol spelen bij hart- en vaatziekten, spijsverterings- en leverproblemen, hersenaandoeningen, depressies, Alzeimer, dementie,  etc.. Ook hier zijn de resultaten bij recent onderzoek enkel veelbelovend bij hoge dosissen kurkuma. 

Is kurkuma een krachtig geneesmiddel ?

In het Oosten en in de Indische volksgeneeskunde (Ayerveda) wordt kurkuma het heilige kruid genoemd en al duizenden jaren gebruikt als geneesmiddel. 

Ook in onze Westerse wereld komt er steeds meer belangstelling voor kurkuma vanuit medische hoek, bijvoorbeeld als aanvulling bij medicatie bij bijvb ontstekingsremmers of als supplement bij een chemokuur.

Ook bij meer ernstige ziektes, kan je kurkuma gebruiken maar bouw zeker nooit medicatie af op eigen houtje zonder je arts te raadplegen. Kurkuma kan voor een bijkomend effect zorgen bij medicatie en kan er voor zorgen dat je op termijn minder medicatie nodig hebt. “Echte” medicatie bestrijdt vaak alleen de symptomen op korte termijn, kurkuma kan op lange termijn genomen worden als supplement, want voor een goede gezondheid is het altijd beter voorkomen dan genezen !

Kurkuma verricht geen wonderen na enkele dagen en kan vooral een krachtig middel zijn op langere termijn …

Maar kurkuma wordt niet goed opgenomen !

kurkuma17_C02.jpg

Kurkuma als poeder wordt helaas vrij snel afgebroken door de darmcellen en de lever. Daardoor wordt er maar een beperkte hoeveelheid opgenomen door het lichaam. Gelukkig zijn er wel manieren om de opname te verhogen. In combinatie met zwarte peper bijvoorbeeld kun je veel meer profiteren van de heilzame eigenschappen van kurkuma. Dit komt door het stofje piperine. Piperine verbetert de opname van kurkuma aanzienlijk, dus kijk of dit op het etiket staat.

De opname van kurkuma kan je nog verder verhogen door er gezonde vetten aan toe te voegen. Neem een hoog gedoseerd kurkuma extract tijdens de maaltijd voor de beste opname.

Wat is de ideale hoeveelheid kurkuma voor dagelijks gebruik ?

Kies voor een curcuma-extract met een hoge concentratie van 95% aan curcuminoïden, de sterkst werkzame stof uit kurkuma.  Dit verzekert een hoge concentratie en een werkzame formule. Aangezien kurkuma slecht wordt opgenomen door het lichaam, kies de hoogste dosering. 

Volgens vele studies heb je minimum 500 tot 1000 mg kurkuma-extract nodig om werkzaam te zijn.  Voor 1000 mg of 1 gram kurkuma-extract heb je vele eetlepels keukenkruiden nodig voor een optimale werking.  Dat is natuurlijk niet te doen.  Enkel in een hoog gedoseerd supplement kan je deze hoge dosering vinden. Vergelijk daarom goed de dosering vermeld op de verpakking en de bijsluiter. 

Curcumed® Bio PQ

Bevat het gepatenteerde Curcumin C3 Complex®, de meest bestudeerde kurkuma, zie www.sabinsa.com

500mg hoog gedoseerd kurkuma + zwarte peper voor 20x betere opname.

Zeer hoog geconcentreerd (min. 64/1) extract uit 32 gram kurkumapoeder, met minimaal 95% curcuminoïden

Laagste prijs garantie, actie tot -30%
25€95 voor 60 tabletten,
1-2/dag en geen verzendkosten !
Bovendien meer kopen, minder betalen !
Bekijk ook de andere producten van Nutrimed, 1ste keuze in voedingssupplementen: uitstekende kwaliteit en hoge dosering aan de laagste prijs, ook te koop in de apotheek.

bron: ingezonden mededeling: Nutrimed
verschenen op : 01/11/2017 , bijgewerkt op 06/12/2017
pub