Nieuwe behandelingen kunnen patiënten met psoriasis aansporen tot bezoek bij dermatoloog

Laatst bijgewerkt: December 2017
Jour-4-12-oct-Plein-Publiek-44.jpg

nieuws

#PasVoorPso dat is de naam van een nieuwe campagne die patiënten met psoriasis moet aansporen om opnieuw een afspraak te maken met hun dermatoloog. Velen hebben vaak gedurende jaren met wisselend succes allerhande therapieën geprobeerd en zich als het ware geschikt in hun ziekte, die niet alleen een fysieke maar ook een psychosociale impact heeft.
De campagne wil een licht werpen op de nieuwe behandelingsmogelijkheden (biologische behandelingen) die het voor velen mogelijk maken weer een ‘gave’ huid te hebben, zonder letsels.

Psoriasis is een auto immuunziekte en chronische aandoening die de huid aantast. Typisch zijn de rode, schilferende plekken overal op de huid, die kunnen jeuken en pijn doen. In België lijden ongeveer 300.000 mensen aan de ziekte. In tegenstelling tot wat velen denken, is psoriasis niet besmettelijk. De aandoening is wel niet te genezen. Allerlei behandelingen maken het wel mogelijk om met de ziekte te leven, al hakt psoriasis soms ernstig in op de levenskwaliteit. Los van de fysieke ongemakken is er vooral ook het psychische element. Veel patiënten worden aangestaard, voelen zich bekeken en schamen zich. 

Volgens een recente studie werd 84 procent van de patiënten ooit gediscrimineerd of vernederd op het werk. Twee derde heeft gedragingen ontwikkeld die hun calvarietocht lichter moeten maken, zoals aan sport en meditatie doen maar ook door hun toevlucht te nemen tot alcohol en drugs. Het volgen van verschillende behandelingen en het raadplegen van een rist artsen maken patiënten met psoriasis vaak moedeloos. ‘Zestig procent van de ondervraagden denkt dat het niet mogelijk is een ‘gave’ huid te hebben, een medische term gebruikt om te spreken over een huid zonder letsels’, zegt dokter Bernard Kint, dermatoloog aan het AZ Sint Lucas in Gent. 

Hij wil een boodschap van hoop meegeven. ‘De therapieën zijn de voorbije twee jaar sterk geëvolueerd en hebben voor een duidelijke vooruitgang in de behandeling van psoriasis gezorgd’, aldus Kint. Hij verwijst naar de zogenaamde biologische behandelingen, die ‘een ware revolutie’ hebben teweeggebracht. De ‘biologicals’ zijn kunstmatig gemaakte eiwitten die eenvoudig zijn in gebruik. De toediening gebeurt met een spuitje of pen en vindt wekelijks of zelfs maar één keer om de drie maanden plaats.

www.pasvoorpso.be, campagne en website met tips & tricks voor patiënten

De boodschap dat het vandaag mogelijk is om een gave huid te hebben, is wat Els Olaerts, Saartje Vandendriessche, Dimitri Leue, Sophie Pendeville en Patrick Ridremont willen delen via een filmpje.

Antoinette, Greg, Leonie, Kelly en Victor – één voor één mensen die een matige tot ernstige vorm van psoriasis hebben maar vandaag met behandelingen een gave huid bereikten – daagden hen uit om volledig bedekt met psoriasisletsels, aangebracht via make-up, door de straten van Antwerpen en Brussel te wandelen.

Met verborgen camera zijn ze erin geslaagd om de uitdaging tot een goed einde te brengen, maar niet zonder zich te verbazen over de reacties. Deze beroemdheden zijn het nochtans gewoon om op straat te worden aangestaard, maar niet om dit soort blikken te krijgen.

Hun roadtrips kunnen worden bekeken op de website www.pasvoorpso.be en je zal er ook makkelijk de dichtstbijzijnde gespecialiseerde dermatologen kunnen vinden, evenals testen die de ernst van jouw psoriasis inschatten en meer te weten komen over de impact van de ziekte op jouw levenskwaliteit.

(met Belga)

pasvoorpso-2017-10.png

http://admin.gezondheid.be/app_content/index.cfm?fuseaction=art&;search=25215" style="color: rgb(33, 78, 117); outline: 0px;">25215)

bron: ingezonden mededeling: Novartis
verschenen op : 07/12/2017 , bijgewerkt op 07/12/2017