Consumenten onderschatten risico pijnstillers

Laatst bijgewerkt: November 2017 | 1 reacties
123-vr-pijn-pillen-medic-11-17.jpg

nieuws

Consumenten overschatten de eigen kennis en onderschatten de risico’s bij het gebruik van paracetamol en ibuprofen. Dat concludeert het Nederlandse Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) uit onderzoek bij zeshonderd mensen. In het onderzoek lag de focus op de meest gebruikte pijnstillers paracetamol en ibuprofen.

Verreweg de meeste ondervraagden gebruiken paracetamol (83 procent), bijna één vijfde zelfs dagelijks. Bijna 80 procent denkt over voldoende kennis te beschikken om veilig paracetamol te gebruiken. Deze groep vraagt dan ook geen advies over gebruik en risico’s en leest amper de bijsluiter. Meer dan de helft geeft aan het gebruik van paracetamol veilig te vinden. Toch blijkt bij doorvragen dat 50 procent van de consumenten meer paracetamol denkt te kunnen slikken dan veilig voor hen is. In de praktijk lopen zij dus risico op overdosering.

Verder gebruikt 40 procent van de respondenten wel eens ibuprofen, 8 procent zelfs dagelijks, zonder recept of advies van de huisarts. Dit percentage lijkt laag, maar deze mensen lopen bij overdosering risico op een maagzweer, maagbloeding of nierschade.

Kennis over pijnstillers
Meer dan de helft van de consumenten meldt het gebruik van pijnstillers niet aan de huisarts. Het overgrote deel (80 procent) van de respondenten geeft aan dat de huisarts hier ook niet naar vraagt.
De uitslag van het onderzoek is voor het IVM een bevestiging dat consumenten professioneel advies nodig hebben bij de aankoop en het veilig gebruik van pijnstillers.

bron: https://www.medicijngebruik.nl/nieuws/detail/20413
verschenen op : 24/11/2017 , bijgewerkt op 24/11/2017

1 reacties

Consumenten onderschatten risico pijnstillers

door V. de Jong, 27 November 2017 om 10:51

Ik heb in mijn leven (82) jaar al heel veel pijnstillers geslikt. Nu heb ik van een specialist het advies gekregen dat ik zonder problemen 4x per dag een paracetamol van 1 Gr. kan nemen zonder problemen. Tot nu toe zijn het er 2 dat is wel anders. Lien.

bekijk alle 1 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub