Mensen met spina bifida leven steeds langer

123-txt-spina-bifida-11-17.jpg

nieuws

In de jaren ’80 haalden patiënten met spina bifida 40 jaar. Nu worden in Vlaanderen jaarlijks ongeveer twintig baby’s met spina bifida geboren. Voor hen voorspellen artsen een zo goed als normale levensverwachting.

Aanpak van incontinentie
‘De hogere levensverwachting heeft ongetwijfeld te maken met doorbraken in de aanpak van incontinentie’, legt dr. Helene Verhelst van het UZGent uit. ‘De meeste patiënten met spina bifida hebben een hyperactieve blaas die voor druk op de nieren zorgt.

Complicaties aan de nieren leidden vaak tot overlijden, maar vandaag hebben we heel wat nieuwe middelen om die te vermijden.’

De aanpak van incontinentie zorgt niet alleen voor een hogere levensverwachting, maar ook voor meer comfort.
Met sondes wordt de blaas volledig geledigd. Er worden ingrepen uitgevoerd om de blaas te vergroten en er is medicatie om de blaasspier te ontspannen.
Ook met botoxinjecties in de blaas kan men de blaasspier ontspannen.
Patiënten kunnen zelf een darmspoeling doen, zodat ze zonder zorgen het huis kunnen verlaten.
90 procent heeft geen pamper meer nodig.

Spina bifida
Spina bifida, beter bekend als open ruggetje, is ongeneeslijk. Door deze aandoening zijn de bogen van de wervels niet goed gesloten. Daardoor liggen bepaalde structuren zoals ruggenmerg en vliezen mogelijk niet beschermd in de wervelbogen en kunnen ze beschadigd raken.

De gevolgen zijn ernstig. Patiënten met spina bifida kampen vaak met motorische beperkingen en continentieproblemen. Ook hydrocefalie (waterhoofd) en verstandelijke beperkingen komen voor.
Meer informatie vindt u op www.uzgent.be/spinabifida.


Laatst bijgewerkt: november 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram