Een handig wistjedatje voor in de keuken: fond of bouillon?

Laatst bijgewerkt: November 2017 | 1 reacties
123-bouillon-11-17.jpg

tips Voor de bereiding van soep heb je bouillon nodig. In de ingrediëntenlijst van een saus staat er dan weer vaak fond, fumet of demi-glace. Wat is het verschil tussen al die termen?

- Een ‘bouillon’ is een extract op basis van water waarin smaak- en geurstoffen uit vlees of vlees zijn opgelost. Dat resultaat verkrijg je door vlees- of visresten met groente, kruiden (bouquet garni) en/of specerijen enkele uren te laten trekken in water net onder het kookpunt. Naargelang er vlees- of visresten aan de basis liggen, spreken we dus van vlees- of visbouillon. Groentebouillon is ook een mogelijkheid, dan wordt er enkel groente met kruiden en specerijen gebruikt.
Zodra alle ingrediënten hun smaak hebben afgegeven wordt de bouillon gezeefd. De gezeefde bouillon (de jus) wordt dan gebruikt als basis voor een soep of een ragout.

- Een ‘fumet’ (vaak ook visfumet genoemd) is eigenlijk een ander woord voor een ‘visbouillon’. Maar soms wordt de term fumet ook gebruikt als synoniem voor bouillon op basis van groente, vlees of wild. De toren van Babel op zijn best!

- Een ‘fond’ is een bouillon die is ingekookt waardoor de smaak meer geconcentreerd wordt. Een ‘(demi)-glace’ is een nog sterker ingekookte fond.

bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice
verschenen op : 18/11/2017

1 reacties

Een handig wistjedatje voor in de keuken: fond of bouillon?

door Sercu Marcel, 18 November 2017 om 08:40

Vet vermijden ? Een vette ossenstaart voor ossenstaartsoep; Laat de boullion met de staart een nachtje rusten op een koele plaats, dan kan je s'morgens de stijve vetlaag wegnemen en heb je een magere boullion met veel smaak. Het vlees mag je in je soep.

bekijk alle 1 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub