Een handig wistjedatje voor in de keuken: kakelverse eieren

Laatst bijgewerkt: November 2017
f-123-kip-ei-11-171.jpg

tips Kippen leggen helaas geen eieren die van een datumstempel zijn voorzien. Maar bij twijfel kan je de versheid van een ei gemakkelijk checken. Al wat je nodig hebt, is een kommetje water.

De vervaldatum op de verpakking van gekochte eieren geeft een duidelijke indicatie, maar wat met eitjes van eigen kippen die ook buiten het nest leggen? Hoe weet je of zo’n verdwaald scharrelei nog bruikbaar is voor consumptie?
Het geheim schuilt in de omvang van de luchtkamer: hoe ouder een ei, hoe groter zijn luchtkamer. En zodra die luchtkamer te groot wordt, gaat het ei drijven wanneer het in een vloeistof terechtkomt. Je kunt de versheid van een ei dus heel gemakkelijk testen door het onder te dompelen in water.

Doe de test en neem een kommetje water bij de hand.
- Een vers ei blijft op de bodem van de kom met water liggen omdat zijn luchtkamer klein is.
- Een ei dat een beetje rechtop blijft staan, is niet kakelvers maar wel nog veilig voor consumptie.
- Drijft het ei volledig aan de oppervlakte? Weggooien die handel.

zie ook artikel : Hoe vers is een ei?

bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice
verschenen op : 11/11/2017 , bijgewerkt op 11/11/2017

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub