Nieuwe biologische hartklep is veelbelovend voor actieve vijftigers en zestigers

123-Hart-anatom-tek-10-17-10-17.jpg

nieuws

In UZ Leuven kreeg voor het eerst een Belgische patiënt een biologische hartklep van de nieuwe generatie. De hartklep is veelbelovend voor vijftigers en zestigers met een actieve levensstijl. Er is hoop dat dit nieuwe type klep, gemaakt van runderweefsel en bewerkt met een nieuwe conserveringstechnologie, een leven lang kan meegaan, wat niet het geval is voor de bestaande biologische hartkleppen.

Vandaag heeft iemand met een defecte aortaklep de keuze tussen een mechanische of biologische klep. Een mechanische hartklep gaat levenslang mee, maar heeft het onmiskenbare nadeel dat je ook levenslang bloedverdunners moet innemen. Voor zwangere vrouwen of mensen met een actieve levensstijl, kan dat een probleem zijn. Bovendien maakt een mechanische klep een tikkend geluid. Bij een biologische klep, gemaakt van varkens- of runderweefsel, moet een patiënt geen medicijnen innemen en hoor je geen geluid. Het grote nadeel is dat een biologische klep verslijt of verkalkt: gemiddeld is een biologische klep na tien tot vijftien jaar aan vervanging toe. Dat proces van verkalking gaat sneller bij jongere patiënten.

Langere duurzaamheid
De nieuwe Inspiris-hartklep is gemaakt van runderweefsel bewerkt met een nieuwe conserveringstechnologie. Die zorgt voor minder kalkafzetting en bijgevolg minder slijtage. Bovendien maakt die nieuwe weefseltechnologie het mogelijk om de klep droog te bewaren in plaats van, zoals nu gebeurt, in een vloeistof. De bewaarvloeistof voor andere hartkleppen is licht toxisch en moet daarom net voor het inbrengen in het lichaam grondig afgespoeld worden. Omdat de nieuwe hartklep geen bewaarvloeistof meer nodig heeft, kan de chirurg ze sneller en vlotter inbrengen. Ook nieuw is dat de Inspiris-klep een flexibel en uitzetbaar randje heeft, waardoor een eventuele vervanging op latere leeftijd makkelijker met een katheter via de lies kan.

Lagere leeftijdsgrens
Vroeger lag de leeftijdsgrens voor een biologische hartklep op minimaal 70 jaar, tegenwoordig wordt ze ook gegeven aan mensen van 65 of 60. Het ziet ernaar uit met dit nieuwe type ook vijftigers en jonge zestigers kunnen profiteren van de voordelen van een biologische hartklep, zonder dat ze op latere leeftijd moeten terugkeren voor een tweede hartklepvervanging. Mocht dat toch nodig zijn, dan hoeven ze met dit nieuwe type geen openhartoperatie meer te ondergaan, maar kan het eenvoudiger via een katheter in de lies.

Terugbetaling
In België staat de hartklep voorlopig nog niet op de lijst van terugbetaalde hartkleppen, maar is wel een terugbetaling gepland vanaf 2018. Ondertussen kan UZ Leuven voor een geselecteerde groep patiënten wel al gebruikmaken van de nieuwe hartklep. Het gaat dan om patiënten tussen de 50 en 65 jaar. Oudere patiënten zijn voorlopig uitstekend geholpen met de huidige biologische hartkleppen.

In UZ Leuven krijgen gemiddeld 700 mensen per jaar een hartklepoperatie. De helft daarvan krijgt een nieuwe aortaklep. 90 procent van de patiënten kiest voor een biologische nieuwe hartklep, 10 procent voor een mechanische. Wereldwijd is de vraag naar biologische hartkleppen gestegen. Vijftigers en zestigers kiezen vandaag al vaak voor een biologische hartklep, maar weten dat de mogelijkheid bestaat dat ze zullen moeten terugkeren voor een nieuwe ingreep.

Laatst bijgewerkt: november 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram