Chronische hoofdpijn: Middelengeïnduceerde hoofdpijn

Laatst bijgewerkt: October 2015 | 37 reacties

dossier Chronische hoofdpijnklachten kunnen het gevolg zijn van overmatig gebruik van hoofdpijnmedicatie (paracetamol of NSAID’s drie of meer dagen per week), specifieke migrainemiddelen (triptanen, twee of meer dagen per week, of ergotamine, een of meer dagen per week).
Ook dagelijks gebruik van meer dan vijf coffeïnehoudende producten (koffie, thee, ice-tea, red bull, cola en chocolade) kan leiden tot chronische hoofdpijnklachten.

pil-vrgt-170_01.jpg
Mensen met hoofdpijn behandelen meestal zichzelf met pijnstillers die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn en gaan niet naar de huisarts. Bij sommige patiënten neemt het gebruik van analgetica langzaam toe doordat zij preventief, uit angst voor het krijgen van hoofdpijn en bij zeer milde hoofdpijn analgetica gebruiken.
Pijnvermindering na inname van analgetica en coffeïne versterkt de neiging om veelvuldig te gebruiken (positieve bekrachtiging). Ongemerkt treedt er gewenning op; het niet innemen van medicatie resulteert in hoofdpijn als onttrekkingsverschijnsel, waarvoor patiënten opnieuw medicatie innemen (negatieve bekrachtiging). Uiteindelijk belandt de patiënt in een vicieuze cirkel met (bijna) dagelijks optredende hoofdpijn die alleen nog te onderdrukken is met de dagelijks gebruikte hoofdpijnmedicatie en coffeïnehoudende dranken.

Klachten

Middelengeïnduceerde hoofdpijn wordt gekenmerkt door chronische hoofdpijnklachten waarin geen patroon herkend kan worden. Veel patiënten ontwaken ‘s ochtends met hoofdpijn, of worden er ’s nachts wakker van en nemen dan snel een nieuwe pijnstiller.
Bij de minste lichamelijke of intellectuele inspanning verergert de hoofdpijn. Bijkomende verschijnselen zijn: vermoeidheid, misselijkheid, snelle irritatie, concentratiestoornissen, rusteloosheid, angst en depressie.
Het moet ernstig overwogen worden indien de hoofdpijn gedurende 15 of meer dagen per maand aanwezig is, terwijl tevens pijnstillers worden gebruikt. De diagnose wordt pas definitief gesteld als na eliminatie van de middelen de hoofdpijn verdwijnt.

Diagnostische criteria van middelengeïnduceerde hoofdpijn

koffie-tas.jpg
A Minstens één van criteria B-D gaat op.
B Gebruik van eenvoudige analgetica en NSAID’s op =3 dagen per week.
C Gebruik van triptanen op =2 dagen per week.
D Gebruik van ergotamine op =1 dag per week.
E Dagelijks gebruik van =5 eenheden coffeïnehoudende consumpties (koffie, thee, ice-tea, cola en chocolade).

Niet-medicamenteuze behandeling

De vicieuze cirkel waarin de patiënt gekomen is, moet doorbroken worden. Geadviseerd wordt om in één keer te stoppen met de gebruikte middelen. Dit kan tijdens de eerste drie weken wel leiden tot een verergering van de hoofdpijn als onttrekkingsverschijnsel. Gedurende deze fase is de patiënt meestal niet in staat om te werken of het huishouden te doen.
Na de onttrekkingsperiode kan de eventueel onderliggende episodische hoofdpijn, bijvoorbeeld migraine, opnieuw optreden.
In de behandeling van middelengeïnduceerde hoofdpijn wordt het afgeraden om de ene pijnstiller te vervangen door de andere.

bron: NHG-Standaard Hoofdpijn, augustus 2004
verschenen op : 26/01/2005 , bijgewerkt op 29/10/2015

37 reacties

migraine

door anoniem, 24 December 2012 om 23:12

Inderdaad ,mijn neuroloog ,vind het slikken van migraine medicijnen, in mijn geval niet verstandig,,met 4 keer per dag 2 paracetamol heb ik meer resultaat .wel een paar keer per dag even op de bank de benen strekken. Lekker even rusten. Is o zo heilzaam.sterkte gr.

migraine

door anoniem, 24 December 2012 om 15:17

Beste Diana, dit komt inderdaad veel voor hoor. Ik ken ook iemand die dit gedaan heeft, ze was 1 maand thuis denk ik en inderdaad, zware migraine aanvallen, maar...nu is ze er (bijna) van af....tenminste, ze kan er heel goed mee overweg nu. Dus het overwegen waard hoor! mvg

migraine

door diana van deursen, 24 December 2012 om 14:13

Goede middag, ik ben ook een migraine-patiënt. Loop sinds 3 maanden bij de hoofdpijn-cliniqe in Nijmgen bij het Canisius-ziekenhuis. Ik had gehoopt dat ze een onderzoek gingen doen naar de herkomst van de migraine. Niets van dat. Nu willen ze mij 10 dagen opnemen om mij van de imigran af te helpen. Raak nu al in paniek omdat ik zonder medicijnen (als ik een aanval krijg) niet meer kan functioneren. Ik roep volgens de hoofdpijn-cliniqe de migraine zelf op door mijn medicijngebruik. Wie heeft hier ervaring mee? En wat moet ik doen. Mvg Diana

Ik heb cronische spierspannings hoofdpijn

door bea, 1 December 2011 om 17:55

hallo,ik zit er ook mee maar ik neem antidepressiva s'morgens 1wellbutrin en s'avonds 1cymbalta neem ik al 20jaar.Nu heb ik veel pijn in mijn nek en heb tetrazepam gekregen(spierontspanners)Het is beter maar heb het nog.Ben naar een Neuroloog geweest mijn verhaal verteld en heb isoptine 40mg gekregen 1 s'morgens en 1 s'avonds.Het gaat maar heb het soms nog.Nu schrijf ik het in mijn agenda op hoeveel dagen op de maand ik pijn heb.Is het meer dan 15 dagen dan doe ik verdere onderzoekingen.Alvast sterkte met de groetjes van Bea

bekijk alle 37 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub