Een handig wistjedatje voor in de keuken: vlees bakken

Laatst bijgewerkt: November 2017
123-vlees-bakken-pan-boter-10-17.jpg

tips Hoe bak je op een correcte manier een stuk vlees in de pan? Het lijkt 'a piece of cake', maar het vraagt toch wel wat knowhow.

- Laat het vlees eerst op temperatuur komen. Zo schrikken de spiercellen niet te veel wanneer ze straks in de hete pan gaan en vormen ze aan de buitenkant een mooi korstje. Haal het ongeveer 20 minuten van te voren uit de koelkast.
- Kies een pan (liefst met dikke bodem) die net groot genoeg is, anders verbrandt het braadvet op de ‘open’ plekken waar er geen vlees ligt.
- Dep het vlees droog met keukenpapier en bak het in wat olie/margarine/geklaarde boter of ghee.
Gebruik je margarine: Leg het vlees pas in de pan wanneer de gesmolten margarine niet meer schuimt en licht gekleurd is.
Gebruik je olie: Kies een olie die hittebestendig is (kokosolie, bepaalde soorten olijfolie) en laat ze niet roken of verbranden.
Boter voeg je pas toe wanneer het vlees al is dichtgeschroeid en de temperatuur iets lager wordt gezet. Op die manier kan je het vlees met boter arroseren zonder dat ze verbrandt.
- Kruid het vlees met peper en zout net voor het de pan in gaat. Zo trekken de specerijen tijdens het bakken beter in en vermijd je dat het zout vocht uit het vlees trekt. Of voeg het zout pas na het bakken toe, dat is ook een optie.
- Schroei het vlees aan een kant dicht, draai het met een tang en laat het dan aan de andere kant dichtschroeien. Prik er niet in met een vork of een mes want dan lopen de sappen eruit. Laat het bakvet niet verbranden.
- Laat het vlees nog even rusten op een warm bord onder aluminiumfolie voor je het aansnijdt.

bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice
verschenen op : 28/10/2017 , bijgewerkt op 02/11/2017

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub