Geen bewijs voor werking homeopathie

Laatst bijgewerkt: September 2017 | 4 reacties
123-homepath-altern-med-10-17.jpg

nieuws

Volgens een rapport van de Vereniging van Europse wetenschapsacademies (EASAC) bestaat er geen enkel wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van homeopathische geneesmiddelen. 

Volgens de EASAC is er, behalve de placebowerking, geen enkel bewijs voor de effectiviteit van homeopathische middelen. Bovendien is de veronderstelde werking niet plausibel en inconsistent met gangbare ‘wetenschappelijke concepten’.

Daartegenover staat dat de patiënt vaak onvoldoende op de hoogte is van de risico’s van een homeopathische behandeling. Als iemand naar homeopathie grijpt en daarmee een reguliere behandeling wil uitstellen, dan kan dit voor ‘significante schade’ zorgen.

EASAC beveelt aan dat een homeopathisch product, om erkend te worden als “geneesmiddel”, aan dezelfde eisen van werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit moet voldoen als een klassiek geneesmiddel. Dit betekent dus ook dat de werkzaamheid moet aangetoond worden op basis van evidentie uit degelijk uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek. Het is immers volgens de EASAC vanuit wetenschappelijk oogpunt niet te verdedigen waarom de eisen inzake werkzaamheid en veiligheid in het kader van de vergunning van een homeopathisch geneesmiddel verschillen van deze voor de klassieke geneesmiddelen, zoals nu het geval is.

EASAC beveelt de Europese beleidsmakers dan ook aan om de eisen inzake onderzoek, de vergunning en de publiciteit van homeopathische producten te herzien. Wie reclame maakt voor deze producten met claims over werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit moet dat kunnen onderbouwen met aantoonbare en reproduceerbare wetenschappelijke evidentie. Volgens de EASAC is er ook geen plaats voor de terugbetaling van homeopathische geneesmiddelen. 

Bronnen
EASAC
http://www.easac.eu/fileadmin/PDF_s/reports_statements/EASAC_Homeopathy_Statement.jpg
BCFI
http://www.bcfi.be/nl/gows/2784


verschenen op : 01/10/2017 , bijgewerkt op 29/09/2017

4 reacties

Geen bewijs voor werking homeopathie

door Ad, 3 October 2017 om 13:57

Na 15 jaar cholesterol pillen te hebben geslikt,5 aders dicht en 2 in mijn hals. en dat is regulier waar praten we over. Gezonde groet

Geen bewijs voor werking homeopathie

door Roger G., 2 October 2017 om 18:27

Ik laat dat in het midden ,ik heb hier homeopatische druppels ,Echinacea,,Ribes Nigrum en Ginkgo Biloba , 1 gebruik ik tegen ontstekingen in de mond , 2 tegen ontstekingen en 3 Ginkgo Biloba voor goede doorbloeding hersens ,werkt goed .

Geen bewijs voor werking homeopathie

door anoniem, 2 October 2017 om 11:50

Nu zo'n artikel na het totaal onverantwoorde opstel in Extra Knack nr. 38 (Homepopatie werkt. Dat is wetenschappelijk bewezen) door iemand zonder titel of wat dan ook. Zomaar "wetenschappelijke" beweringen, maar het blijft onzin ! Kritisch zijn, Knack !

Geen bewijs voor werking homeopathie

door anoniem, 2 October 2017 om 10:18

homeopatie werkt echt ik ben er het beste bewijs van na 1 jaar ziekte dipressie niks hielp, tot me iemand me het adres gaf van een vrouw heb er 1 uur mogen praten kreeg 1middel mee ik kende het niet weet wel dat ik na 1week terug kon gaan werken.

bekijk alle 4 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub